Холандски Trouw: Швајцарски референдум са ефектом лавине

(Кристоф Шмид, Trouw, Амстердам, 11. 2. 2014)

Trouw-logoНа оно што су министри спољних послова ЕУ у Бриселу јуче добили „као послужење“ на свом јучерашњем месечном састанку у Бриселу би се и буквално и у преносном смислу могло гледати као на неки луксузни проблем. Осим о важним кризним светским жариштима, били су одједном приморани да размотре и узнемирујући развој догађаја у … Швајцарској. 

Изненађујући исход референдума о ограничавању имиграције у Швајцарску (50,3% гласача је гласало ЗА) који се у недељу одржао у тој земљи, у земљама чланицама ЕУ и у Бриселу је врло лоше одјекнуо. Та ограничења су у директној супротности са договорима о слободном кретању људи из 2002. између ЕУ и нечланице ЕУ – Швајцарске.

Немачки министар Штајнмајер (Steinmeier) је, долазећи у Брисел, изјавио: „Тим резултатом Швајцарска је највише штете нанела себи“, а његов луксембуршки колега, Аселборн (Asselborn), на то је додао: „Мора бити потпуно јасно да ће ово за собом повући последице“.

bildov-graf

Национални састав имиграната у Швајцарску (подаци су у хиљадама). Извор: Немачки Bild

Још и пре тога, еврокомесар за правду [Вивијан] Рединг оштро је критиковала резултат: „Четири основне слободе: слободно кретање људи, добара, капитала и услуга се не могу делити. Заједничко тржиште није швајцарски сир“.

Међу евроскептичним политичарима, који се иначе припремају за европске изборе у мају, завладало је задовољство. Марин ле Пен из француског Националног фронта (Marine Le Pen, Front National) објавила је на Твитеру: „Швајцарска каже `не` масовној имиграцији – браво!“, а њен [холандски] духовни сродник, Герт Вилдерс из Партиjе слободе (Geert Wilders, PVV), написао је на истом медију: „Квота за имигранте – фантастично!“.

Ипак, остаје питање који ће облик добити званична [законска] мера у Швајцарској – и када. Када се врши претакање текстова прихваћеног референдума у законе, швајцарски парламент и влада редовно врше њихово ублажавање.

Текст овог референдума није садржавао детаље о квоти за имиграцију. Њено спецификовање сада стоји као незахвалан задатак пред владом у Берну, јер је она против квоте – али је казала да ће поштовати резултате референдума.

Влада сада има три године да тај предлог уобличи у политички обавезни облик. Међутим, и знатно пре тога ће настати потреба за разјашњавањем те мере, и то нарочито у круговима од око милион држављана ЕУ који раде у Швајцарској, као и међу 430.000 Швајцараца који раде у државама ЕУ.

Прим. В. К: У истом броју новина, у једном другом чланку, дат је графикон – овде преносим само бројке о процентуалном учешћу странаца у становништву неких европских држава:

Ватикан             100%

Луксембург        43,3%

Швајцарска       28,9%

В. Британија     12,4%

Немачка             11,9%

Холандија          11,7%

Француска         11,6%

Пољска                0,9%

Тако ће Берн, вероватно, прве нацрте тих мера обелоданити већ ове јесени. Ако се тамо заиста буде радило о квотама за држављане ЕУ који желе да раде у Швајцарској, онда ће се – како је то један извор из ЕУ јуче рекао – што се Брисела тиче, радити о „дубокој кризи“ у међусобним односима.

ЕУ прети да ће тада сву сарадњу са Швајцарцима о стварима као што су транспорт, ваздушне везе, пољопривреда и јавни тендери бацити у корпу за отпатке. У своје време су се о таквој могућности споразумели Брисел и Берн у такозваној „клаузули гиљотине“, јер : Ако једна од страна прекрши [макар] један договор, друга страна има право да све споразуме прогласи неважећим. Лопта је сада на половини терена швајцарске владе.

Па ипак, до проблема ће доћи врло брзо. Тако је постојала намера да убрзо и Хрватска, која је од 1. јула прошле године постала нова чланица ЕУ, буде укључена у споразуме са Швајцарском о слободном кретању људи. То је требало да буде чиста формалност, без дискусија. Али – после овонедељног референдума Берн ће вероватно устукнути у том процесу.

Није јасно до које мере ће доћи до реалног поремећаја односа између ЕУ и Швајцарске, али теоретски и она минимална већина из тог референдума може проузроковати ефект лавине са великим последицама по десетине милиона грађана ЕУ и Швајцарске.

Холандски министар спољних послова Тимерманс (Timmermans) је синоћ, по завршетку састанка са својим европским колегама, казао: „Треба да сачекамо како ће влада Швајцарске протумачити овај резултат референдума, и шта ће то значити по њене односе са ЕУ. Уосталом, мислим, да би евентуалне квоте пре биле штетне по интересе Швајцарске, него Холандије“.

Са холандског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Посрбљено

Оставите коментар