BBC: Транскрипт пресретнутог разговора Нуланд-Пјат

bbxc-news-logo(BBC News, 7. 2. 2014)

Следи транскрипт, уз пропратну анализу дипломатског кореспондента Би-Би-Сија Џонатана Маркуса (Jonathan Marcus):

Упозорење: Транскрипт садржи псовке. 

Глас за који се верује да припада Нуландовој: Шта ти мислиш?

  • Џонатан Маркус: Требало би да већ на почетку буде јасно да је ово део вероватно дужег телефонског разговора. Међутим, САД нису порекле његову истинитост и похитале су да окриве руску власт за пресретање разговора и његово обелодањивање.
bbc-presretnuti

Викторија Нуланд и Џефри Пјат у децембру су заједно обишли опозициони камп у Кијеву

Глас за који се верује да припада Пјату: Мислим да смо ушли у игру. Овај део са Кличком (Виталиј Кличко, један од тројице главних опозиционих лидера) очито је овде компликовани електрон. Посебно најава да би могао бити заменик премијера, а видела си моје белешке о проблемима у браку у овом тренутку, тако да сада покушавамо да врло брзо сазнамо какав је његов став о том питању. Али мислим да је аргумент који ће од тебе чути, а то ћеш морати да урадиш, мислим да је то следећи позив који треба да организујеш, то је управо исти онај аргумент који си навела Јацу (Арсениј Јацењук, други опозициони лидер). И драго ми је што си му тако на неки начин разјаснила ствари и где се он уклапа у овај сценарио. И веома ми је драго што је одговорио тако како је одговорио.

  • Џонатан Маркус: Америка тврди да сарађује са свим странама у кризи како би се пронашло мирно решење, уз примедбу да „ипак украјински народ треба да одлучи о својој будућности“. Међутим, овај транскрипт показује да Америка заправо има врло јасне идеје о томе какав исход прижељкује и да ради на томе да постигне своје циљеве. Руски портпароли истичу да се Америка меша у послове Украјине – ништа више од Москве, рекао би циник – али Вашингтон очигледно има сопствени план игре. Чињеница да је овај транскрипт процурео у јавност открива јасан циљ, а то је да се постиди Вашингтон и да се публици вољној да прихвати поруку Москве Америка прикаже као сила која се меша у унутрашње послове Украјине.

Нуланд: Добро. Мислим да Клич не треба да уђе у владу. Мислим да то није потребно, мислим да није добра идеја.  

Пјат: Да. Мислим… У том смислу да он не уђе у владу, само га треба пустити да остане у блиском кругу и да ради свој политички домаћи задатак и то. Мислим просто у смислу тога да се процес настави, ми желимо да се умерене демократе држе заједно. Проблем ће бити Тјанибок (Олег Тјанибок, други опозициони лидер) и његови, а сигуран сам да (председник Виктор) Јанукович делом и на то рачуна у свему овоме.

bbc-presretnuti-2

Демонстранти протестују против владе у Кијеву од новембра

Нуланд: (Упада) Мислим да је Јац човек који има економско искуство, искуство у управљању. Он је… њему треба да буде близак са Кличом и Тјанибоком. Треба му да с њима разговара четири пута недељно, разумеш. Само мислим да Клич ако уђе… он ће бити на том нивоу да ради за Јацењука, просто неће ићи тако.

Пјат: Да, не, слажем се. О.К. Добро. Хоћеш да уговоримо разговор с њим као следећи корак?

Нуланд: Колико сам ја схватила онај разговор – али ти ме исправи – велика тројка је требало да одржи свој састанак а Јац је хтео да понуди у том контексту… разговор три плус један или три плус два са тобом. Јеси ли и ти тако схватио?

Пјат: Не. Ја мислим… Односно, то је предложио, али ја само мислим, знајући просто динамику међу њима где је Кличко главна фаца, потрајаће мало док се он не појави на било каквом састанку који они организују и он вероватно у овом тренутку разговара са својима, зато мислим да би то да га ти директно контактираш помогло због сукоба личности међу њима тројицом и такође би теби дало шансу да делујеш брзо и да нас ставиш у позадину свега тога пре него што они седну и он им објасни зашто му се не свиђа.

Нуланд: О.К, добро. Одговара ми. Зашто га ти не контактираш да видиш да ли хоће да разговара пре или после?

Пјат: О.К, хоћу. Хвала.

Нуланд: О.К… Још једна новост за тебе, Џефе. (Чује се клик.) Не сећам се да ли сам ти рекла, или сам рекла само Вашингтону, да је Џеф Фелтман (помоћник генералног секретара за политичка питања при Уједињеним нацијама) кад сам јутрос с њим разговарала имао ново име за оног из УН Роберта Серија, јесам ли ти то написала јутрос?

  • Џонатан Маркус: Занимљив увид у то како се води спољна политика, где се ради на више нивоа: разни званичници покушавају да поведу украјинску опозицију; ради се на томе да УН узму активну улогу и подрже договор; и (као што ћете видети ниже) артиљерија је у приправности – амерички потпредседник Џо Бајден очито се спрема да лично охрабри кога треба у одговарајућем тренутку.

Пјат: Да, видео сам то.

Нуланд: О.К. Сад је успео да среди да се и Сери и (генерални секретар УН) Бан Ки Мун сложе да Сери може да дође у понедељак или уторак. То би било сјајно, ја мислим, да се учврсти тај договор и да УН помогну да се учврсти и, знаш, јебеш ЕУ.

  • Џонатан Маркус: Ово није први пут у некој међународној кризи да САД испољава фрустрације због начина рада ЕУ. Вашингтон и Брисел нису деловали баш усаглашено током кризе у Украјини. ЕУ је подељена и донекле оклева да заподене кавгу с Москвом. Свакако да не може победити у краткорочној борби за наклоност Украјине с Москвом – једноставно нема на располагању одговарајуће подстицаје у кешу. ЕУ покушава да игра на дуже стазе, да временом профитира од своје привлачности. Али је Америка очигледно одлучна да преузме много активнију улогу.

Немири у Украјини: Важни датуми

21. новембар 2013: Почињу протести пошто је Украјина објавила да неће потписати договор који има за циљ јачање веза са ЕУ.

17. децембар: Русија пристаје да откупи обвезнице украјинске владе у вредности од 15 милијарди долара и снизи цену гаса који продаје тој земљи.

16. јануар 2014: Скупштина усваја закон којим се ограничава право на демонстрације.

22. јануар: Двојица демонстраната умиру од последица рањавања ватреним оружјем током сукоба са полицијом у Кијеву; протести се шире на остале градове.

25. јануар: Председник Јанукович нуди важне позиције опозицији, укључујући положај премијера, што ови одбијају.

28. јануар: Скупштина гласа да се поништи закон о демонстрацијама а председник Јанукович прихвата оставку премијера и његовог кабинета.

29. јануар: Скупштина усваја закон о амнестији за ухапшене демонстранте, под условом да се испразне окупиране зграде.

Пјат: Не, управо тако. И мислим да морамо нешто предузети како би то успело јер можеш да рачунаш на то да ће, ако ово крене, Руси из прикрајка покушати на сваки начин то да саботирају. Опет, чињеница да је то сада у оптицају, још покушавам и сам да схватим зашто Јанукович (пригушено) то. У међувремену, баш сада се одржава састанак фракције Партије региона и сигуран сам да се у овом часу води жучна расправа. У сваком случају, могло би ово да нам прође ако будемо деловали брзо. Зато ми дозволи да ја радим на Кличку а ти ако само можеш да одржиш… желимо да покушамо да нађемо некога са међународне сцене да дође и помогне да се ово заврши. Друга ствар је некакво пружање руке Јануковичу, али вероватно ћемо још причати о томе сутра, пошто видимо да ствари полако долазе на своје место.

Нуланд: Да се надовежем, Џефе, кад сам писала поруку (саветнику америчког потпредседника за националну безбедност Џејку) Саливану, он ми се директно обратио и рекао да ми треба (амерички потпредседник Џо) Бајден а ја сам рекла вероватно сутра за тапшање по рамену и да би прича пила воду. Тако да је Бајден спреман.

Пјат. О.К. Супер. Хвала.

Посрбила с енглеског: Маја ВојводићCategories: Посрбљено

Оставите коментар