Глас Русије: У чему је сличност мрмота Фила и РТС-а или Како се извештава о Украјини

glas-rusije-logo-240Грађани који прате телевизију могли су да примете извесну сличност између мрмота Фила, симпатичног глодара који предсказује дужину трајања зиме, и дневника Радио-телевизије Србије који предсказује дужину трајања информативне пристрасности. Наиме, судећи по сенци коју је оставио мрмот Фил, зима ће трајати још шест недеља, а судећи по садржају дневника Радио-телевизије Србије, неуравнотежено информисање на тој националној телевизији ће трајати знатно дуже. 

Ради се о томе да је на примеру извештавања у вези Украјине приметно форсирање само једног, и то западног погледа на тамошње догађаје, уз истовремено минимизирање или чак прећуткивање осталих погледа на ситуацију у тој земљи.

Дакле, могла су се чути бројна мишљења украјинских опозиционара, па чак и опширне изјаве безимених проевропских активиста на улицама, али се много мање могло сазнати о њиховим методама и тежњама за које имају директну подршку западних политичара. На пример, на националној телевизији се није могло гласно чути о најновијој забрињавајућој изјави опозиционог лидера Кличка, која је имала ратнохушкачки призвук, у којој је он позвао присталице евроинтеграција да формирају «добровољачке групе у свакој општини и у свакој већој стамбеној згради».

mrmot-fil

Мрмот Фил

А када је реч о изјавама страних политичара, те о извештавању страних агенција, онда је цитирано мноштво западних извора, док је рецимо прилично маргинализован најупечатљиви део обраћања руског министра иностраних послова Лаврова на протеклој безбедносној конференцији у Минхену. А ево шта је Лавров том приликом изјавио о односу Запада према актуелним збивањима у Украјини: «Русија не схвата зашто западни политичари не осуђују оне који заузимају административне зграде, нападају полицију и узвикују расистичке и антисемитске пароле», и још је додао следеће – «Зашто истакнути европски политичари фактички охрабрују такво понашање, иако код своје куће одмах и жестоко реагују на кршење закона?»

Штавише, на званичном сајту РТС-а се у целом низу разних западних агенцијских оцена баш и није могла уочити ни изјава Лаврова у којој се он осврнуо на лицемерje Европске уније, када је дословно рекао ове речи: «Каква би била реакција Европске уније, ако би чланови руске владе почели да отворено, својим личним присуством, пружају подршку учесницима уличних нереда у Лондону, Паризу или Хамбургу?», при чему је имао у виду шетњу Кетрин Ештон по улицама Кијева, руку под руку са лидерима тамошње бунтовне опозиције.

rts-ukraj

Вест о Украјини на сајту РТС-а у недељу 2. фебруара 2014.

Међутим, слабо допирање оваквих изјава до српске јавности можда је последица онога што се обично назива – «дељење заједничких европских вредности», а то у суштини значи да се од земаља-чланица Европске уније и кандидата за чланство, увек очекује само климање главом и фаворизовање оног што кажу званичници из Брисела. Према томе, логично је да ни Радио-телевизија Србије у томе не може бити изузетак.

Ратко Паић

(Глас Русије, 3. 2. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар