Горан Весић: Београд ће променити имена улица названих по топонимима СФРЈ

Наставићемо да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, изјавио заменик градоначелника Београда

Горан Весић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Градска власт Београда планира да промени имена улица добијена по топонимима заосталим из СФРЈ, па се размишља и о промени имена Сарајевске и Мостарске улице.

Биће промењени називи улица Поречка, Хварска, Хрватска, Сплитска, Подравска, Бјеловарска, Шибеничка, Љубљанска, Бледска, Босанска, Мариборска, Цељска, Лопудска, Мурска, Зеничка.

Тако ће Загорска улица у Земуну постати Улица Благоја Јововића, по имену атентатора на усташког вођу Анту Павелића.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да улице у Београду треба да носе називе људи који су задужили Србију, као и по пријатељским земљама и народима, те онима који су задужили човечанство.

„Зато ћемо наставити да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло“, истакао је Весић.

Он је подсетио да је Београд као главни град именима улица или споменицима представљао читаву некадашњу Југославију, али да није нормално да ниједан град у бившим републикама нема Београдску улицу, осим Подгорице и Скопља.

Весић је за „Вечерње новости“ рекао да се назив Кумановске улице неће мењати, јер Кумановска битка сведочи и о српским херојским подвизима.

Раније су промењени називи улица Задарска у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерал Жданова.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 26. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Још један потез лукаваго, у низу оних који треба тихо да протутње преко српске историје и културе,

  Да се ради о појединим ОСОБАМА чија је заоставштина из доба СФРЈ и даље погубна по српски народ, сигурно би се могао сачинити подужи списак и то не само улица већ и разних установа, школа, насеља, спомен паркова … спортских друштава.

  Некима би, ако их се већ не можемо ослободити, баш спрам СФРЈ заоставштине требало променити и/или придружити адекватно име. Прва на потенцијалном списку, без конкуренције, морала би бити установа звана Кућа цвећа (предлог за придружени назив: Маузолеј српског крволока).

  Ево шта каже претрага именика улица/тргова у Србији: Светом Сави око у част око 300, Цару Душану и Краљу Петру I око 200. Свих улица чији називи почињу речима „Свети“ и „Цара“ има по око 400..

  С друге стране око 250 носе Маршалово име (на широј територији града Београда десетак), Кардељевих је педесетак, Пионирских стотинак, напабирчи се 400.

  Шта представља промена назива улица названих по „ТОПОНИМИМА заосталим из СФРЈ“?

  Сарајево и Мостар су топоними заостали из СФРЈ? Сплит, Подравина? Босна ?!? Има ли краја?
  Кад је српска историја почела ако се сад зауставља?
  Да побришемо све топониме са којих су Срби истребљени?

  Маестрално. Потпуно у духу промене свести и самопорицања: све што је српско треба свести на србијанско, да би све што није србијанско временом престало да буде српско.

  Да ли би за нашу представничку демократију требало увести малу матуру пре запоседања посланичких места и функција? Треба их само похватати пре него што клисну у дипломатију.

 2. Први службеник Србије (Александар Вучић) тражио од другог службеника града Београда (Горана Весића) да лансира промену имена улица у Београду.

  Зашто је то урадио сада ?
  Зашто је то урадио кад грађани то нису тражили ?
  Зашто је то урадио кад то није ни важно ни хитно ?

  Одговор је прост : потребно је преусмерити пажњу са важних проблема на неважне. Ту стратегију манипулације људи, савршено је описао Ноам Чомски :

  http://www.medijskapismenost.net/dokument/comski:-Deset-strategija-manipulacije-ljudima

 3. У наставку претходног коментара додао бих још две стратегије којима ВЛАДАЛАЦ манипулише народ – које је описао Ноам Чомски :

  http://www.medijskapismenost.net/dokument/comski:-Deset-strategija-manipulacije-ljudima

  1 – СТВАРАЊЕ ПРОБЛЕМА : Сасвим непотребном променом имена улица, створен је проблем на који је реаговало мноштво људи. Штампано мноштво чланака. Прави проблеми су пали у други план. Бачена је коска око које се боре професори факултета, дошло је до поделе у друштву. ВЛАДАЛАЦ срећан. Divide et impera !

  2 – ПОСТУПНОСТ ПРОМЕНА : Да би грађани пристали на признање Косова, ВЛАДАЛАЦ их припрема постепено, “на кашикицу”, годинама.

 4. Јесте ли чули да је управни одбор “Светлости позорнице” расписао конкурс за ЛИЧНОСТ АВГУСТА :

  https://www.danas.rs/kolumna/vladimir-jokic/junak-naseg-doba-ili-glupi-avgust/

  За сада су предложени др Бранимир Несторовић, Александар Вулин, Горан Весић и др.
  Сасвим неправедно, заборављен је Владимир Ђукановић Ђука који је грађанима који летују у Хрватској послао следећу поруку :

  @djuka1979 : “Порука за граџанисте:
  Свима вама који сунчате задњице по хрватској, од срца желим разлупан ауто и пробушене гуме, по који шамар или ногу у задњицу, надрндане конобаре који вас игноришу, најгори арсенал увреда и претњи… Све да вас буде срам колико сте безосећајни људи! Пу!”

  Неоусташка заједница је одушевљено поздравила Ђукину поруку : “Као Ђуки, и нама су дозлогрдили Срби који масовно долазе да се одмарају на нашем мору, да посете своју родбину и своје пријатеље, да обнове своје домове и своја предузећа, да купе станове и куће, да обнове српски дух и српско присуство у Хрватској”.

Оставите коментар