Владимир Коларић: Омча ирационалности

omcaКо се служи оваквим методама, намере су му јасне. Ко себи везује омчу како би се одбранио, лако ће почети да је намиче другима.

Оваква екстремизација свакако није последица само личног лудила нити само голе жеље за влашћу. Нестабилност и непредвидљивост регионалне и глобалне ситуације такође је само дао објашњења. Који је тај Х, која је то непозната која мотивише и генерише оволики степен ирационалности? Свакако има много тога што не знамо. Али службе безбедности се и даље финансирају из буџета, па да ли је наивно очекивати од њих да реагују, у јавном интересу? Мислим на реакције у законским оквирима, наравно, и утицај који њихове процене могу да имају на изабране носиоце власти. Или смо потпуно уверени да овакво очекивање не би имало никаквог основа?

Многи су у историји долазили на власт, или повећавали своју моћ само зато што њихови противници или такозвана јавност нису веровали да мисле озбиљно. Да су њихове речи само пропаганда, а да су политичари по дефиницији прагматични и поткупљиви. Ипак, понекад треба веровати на речи и експлицитне поступке носилаца власти. У овом случају свакако. Да нас не би касније сврбео врат.

***

Хајде да се заборави на гађење и пренемагање и искористи ова прилика, јер ако се не искористи може бити много гадно.

Имајмо на уму да се текући и предстојећи глобални догађаји не би смели дочекивати са до ове мере нарушеним политичким процесом, а можда и безбедносним системом.

Однекуд се мора почети, како се поново не би завртео круг разарања кроз какав смо већ прошли. Умор, равнодушност и илузије више нису од користи.

(Фејсбук страница Владимира Коларића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар