Израел Шамир: На америчку хистерију Русија треснула о под споразумом о плутонијуму

Руска Дума суспендовала споразум са САД о плутонијуму

МОСКВА – Руска Државна дума донела је Закон о суспензији Споразума Русије са САД о уништавању плутонијума, који је потписан 2000. године.

Руска Дума (Фото Спутњик/В.Ф.)

Руска Дума (Фото Спутњик/В.Ф.)

За суспензију Споразума са САД је гласало 445 посланика, а један посланик је био уздржан, преноси Спутњик.

Руски председник Владимир Путин је поднео документ на разматрање Доњем дому Парламента 3. октобра.

У руском нацрту закона о напуштању Споразума о уништењу плутонијума, који је објављен на званичном сајту Думе, стоји да Русија поново може да се придржава Споразума уколико САД реше све несугласице које су промениле ситуацију од дана када је Споразум потписан.

Међу поводима за суспензију Споразума се убрајају повећање војне инфраструктуре и броја војника САД у НАТО-у, непријатељска политика коју Вашингтон води према Москви, „закон Магнитског” и све уведене антируске санкције, јавља Спутњик, преноси Танјуг.

Москва такође тражи да САД надокнаде Русији материјалну штету коју су изазвале и санкције и контрасанкције, као и то да Вашингтон представи јасан план уништења вишка плутонијума сходно раније потписаном Споразуму.

Споразум је потписан у Москви 29. августа 2000. године, а у Вашингтону 1. септембра 2000. године. Одговарајући протоколи потписани су у Вашингтону 15. септембра 2006. и 13. априла 2010. године. Споразум, заједно са свим изменама, ступио је на снагу 13. јула 2011. године, након ратификације од стране Руске Федерације.

(Политика, 19. 10. 2016)

Израел Шамир: Кремљ први пут за више деценија поручио Белој кући: ако желите нуклеарни рат – изволите!

Дa би се прекинула женска хистерија, понекад је корисно треснути гомилу тањира о под.

izrael-shamir

Израел Шамир

Као што је својевремено урадио Хрушчов када је, док је говорио у ОУН, испричао САД причу о загонетној „кузкиној мајци“ (запретио им – оп. Факти). СССР, наводно, има хидрогенску бомбу – с нама нема хирова.

Тако је и сада Русија одговорила на америчку хистерију – треснула је о под споразум о преради плутонијума.

И одмах је у Сједињеним Државама наступило неко стишавање. Они су још јуче називали Русију „држава-отпадник“, позивали да се избаци из ОУН, а амерички политичари се такмичили ко ће ближе прићи рубу нуклеарне провалије.

Али, ево, зазвонио је Путинов ултиматум. Ако хоћете да се Русија врати у режим контролисаног разоружања – повуците своје трупе из Прибалтика и Пољске, укините све санкције и платите за њихове последице.

Американци су пошашавили због те дрскости. Они веома цене умешност оружане уцене. Попустите – или наручујте за себе мртвачке сандуке. Повећавали су улоге, надали се да ће Руси рећи као што су сто пута говорили – „само да рата не буде“, и – повући се.

Први пут за десетине година њихова воља сударила се са челичном вољом Русије. Је ли рат? Увек, молим! Смеју ли страни војници да поцепају мундире о руске бајонете? Смеју!

На време је донета одлука да се напусте ропски споразуми о нуклеарном оружју. Остали су још споразуми који чекају на ред – о смањењу нуклеарног наоружања и ограничењима за ракете.

Русији су те споразуме наметнули тимови Горбачова и Јељцина. Ово није прилика да сада дискутујемо шта је то било: издаја интереса земље или наивно веровање добром ујки преко океана, који ће помоћи ако буде декомунизације. Историја је показала да се Американци према споразумима односе по познатом принципу: „Ја сам власник моје речи, могу да је дам и могу и да повучем.“

Они нису остварили ниједан споразум, ако није био за њих повољан. А од онда, од када су измерили Русију као слабу – почели су да крше споразуме. Они су кршили и споразум о ликвидирању плутонијума.

Могли су тако да се понашају и даље, али су пожелели да запоседну Сирију. И ту су прекршили споразум Лаврова-Керија, на којем се још није било осушило мастило, прво су – бомбардовали формације сиријске армије, тобоже грешком, а затим – извели монструозну провокацију са хуманитарним конвојем. Покушали су да Русима припишу паљбу по конвоју, али је истина испливала.

На кадровима које је емитовао ВВС „са лица места“ – јасно су видљиви трагови горења алуминијумске прашине, што по мишљењу стручњака може да указује на примену термобаричне муниције „Хелфаер“ коју користе америчке беспилотне летелице „Предатор“. Присуство управо такве летелице забележено је у околини места догађања.

Односно, они су уништили конвој и покушали да оптуже Русију за ратни злочин.

Знајући да је Пентагон био против било каквог споразума са Русијом и да је тај споразум закључио председник Обама упркос захтевима министра одбране, можемо да кажемо: америчка војна врхушка не потчињава се свом цивилном руководству и сама „гура“ у рат. А њене позиције су јаче – и државни секретар Кери, већ је почео да се постројава на линији Пентагона и најљућих јастребова.

Због чега су прекинути дипломатски преговори о Сирији?

Ово је прво објављивање те информације.

САД су предложиле Русији, и то после страдања сиријских војника од ватре савезника и после уништења конвоја – да поново уведе једнострано примирје и прекине операцију у Алепу. Русија је и на то била пристала, али под једним условом – да бојовници Нусре престану да се крију иза леђа жена и деце и да изађу из Алепа. Нека оду и са оружјем – куд их ноге носе. САД су одбиле, иако је то било у складу са споразумом Лавров-Кери о одвајању бојовника.

Руском ставу придружио се и амбасадор ОУН у Сирији, Де Мистура.

Сада се у Вашингтону воде грозничаве дискусије. Стари непријатељ Русије – Џон Макејн – позива да се удари по Сиријцима и по Русима, други јастребови захтевају да се бојовницима дају преносни ПВО системи.

У „Њујорк тајмсу“ експерти позивају на ратну интервенцију, Чарлс Листер из Института за Блиски Исток изјавио је да Русија није у стању да осујети америчку војну интервенцију и да ће Америка без тешкоћа моћи да потисне ПВО Русије – системе С-400, који су распоређени у Сирији.

Међутим, као отрежњујући хладан туш у САД стижу вести о провери система одбране цивилног становништва у Русији у случају нуклеарног рата.

На њихово повећавање улога, Русија са своје стране повећава улоге.

Одвија се највећа игра покера у историји човечанства – ко ће се уплашити и бацити карте?  Треба се надати да неће Русија која је још током деведесетих на својој кожи искусила стратегију капитулације и веровања у доброту Америке.

Мислим да ће овога пута америчко руководство увидети до које је ивице провалије стигло, да ће се предомислити и повући.

Превела: Ксенија Трајковић

(Факти, 9. 10. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар