Политика: Брисел покренуо истрагу због Кинеза у Смедереву

Званични Брисел покренуо је истрагу против Србије због дампинг цена челика. Случајно или не, то се догодило само неколико дана након што је кинески „Хестил” и званично преузео „Железару Смедерево”.

Си Ђинпинг, председник Кине, са председником Николићем и премијером Вучићем у „Железари Смедерево“ (19.6.2016) (Фото: Фонет)

Си Ђинпинг, председник Кине, са председником Николићем и премијером Вучићем у „Железари Смедерево“ (19.6.2016) (Фото: Фонет)

Како је објављено на сајту Европске комисије (ЕК), антидампинг процедура покренута је за челик који је у Европску унију (ЕК) стизао из Бразила, Ирана, Русије, Србије и Украјине.

Шта је био повод за овакву реакцију европских званичника? Формално, Европска асоцијација за челик, пожалила се администрацији у Бриселу још 23. маја да је неколико земаља, које нису чланице ЕУ, челик продавало по ценама нижим од тржишне и да су због тога европски произвођачи претрпели штету.

Пре него што је 18. априла у Смедереву са кинеским „Хестилом” потписан уговор о преузимању имовине „Железаре Смедерево” у Србији се увелико нагађало хоће ли Брисел дати зелено светло за потписивање тог документа.

Те спекулације подгрејао је премијер Александар Вучић јер је неколико недеља пре званичног потписивања истакао да нам је за то неопходна подршка Брисела.

“Политика” је тада писала да Европска унија нема начина да спречи потписивање комерцијалног уговора између две компаније, које при том, и не долазе из ЕУ, али смо истицали да ће надзор Брисела тек почети након што „Хестил” преузме челичану.

„Политика” је упозоравала да Брисел има формалне механизме да Кинезима отежа приступ европском тржишту.

Оне се пре свега тичу Протокола 5. Споразума о стабилизацији и придруживању, државне помоћи и извозних процедура.

Аница Телесковић

(Политика, 8. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7VG



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading