Данас: Власт се свети академику Теодоровићу због критика

Да би сузбила критике академика Душана Теодоровића и да би му запушила уста, власт је решила да застраши председника Одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности.

akad-teodorovic

Полицајци из полицијске станице Врачар су пре неки дан покушали да ме приведу. То ми је рекао председник кућног савета у мојој згради, али ме нису нашли код куће. Пошто ми се тако нешто није догодило за мојих 65 година живота, отишао сам у полицијску станицу Врачар да бих видео о чему се ради, али су ми они рекли да имају налог за моје привођење од судије за прекршаје. Када сам отишао код градског судије за прекршаје испоставило се да такав судија не постоји – прича за Данас академик Теодоровић.

Како објашњава, пре једно 3-4 месеца су га саобраћајни полицајци у Младеновцу зауставили због прекорачења брзине од 15 километара и написали му казну.

– Вероватно је реч о томе, јер ја никакав позив од суда никада нисам добио нити сам било шта потписивао. Ангажовао сам адвоката и наравно да ћу се одазвати сваком позиву прекршајног суда у Младеновцу кад га будем добио – истиче Теодоровић.

Академик Теодоровић у својим јавним иступима није штедео ни министра полиције, ни градоначелника Београда у вези са сумњивим докторатима, затим факултет Џон Незбит некадашњи Мегатренд, али ни Муамера Зукорлића, новопостављеног председника скупштинског Одбора за науку и образовање.

Ипак, мукама овог београдског професора ту није крај. Након што је покренуо петицију за опозив Муамера Зукорлића са места Председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије на сајту петиције24сата.цом, поменута петиција је у четвртак у 14.30 часова блокирана.

– Не знам ко је блокирао петицију кад једино ја то могу да урадим, а ја је нисам блокирао. Не знам разлог. Петицију је до сада потписало 8.350 особа – истиче академик Теодоровић. У саопштењу које је написао на поменутом сајту, Теодоровић наводи да је петиција била блокирана до 22 сата и да му „није познато ко је извршио блокаду“.

У петицији је академик Теодоровић навео да су „избором Муамера Зукорлића на место председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије понижени научници, професори, асистенти, наставници, инжењери, информатичари и сви грађани Србије“.

„Постављањем догматски школованог верског вође, стручњака за шеријатско право на место које подразумева доказане научне и педагошке квалитете, способност комуницирања са међународном научном заједницом и визију модерног света, зауставља се научни и технолошки развој Србије, поништава њен културни идентитет и Србија се удаљава од савременог света. Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић је јефтиним политичким договором са Муамером Зукорлићем одступио од свих предизборних обећања и наставио са изградњом недемократског система у Србији“, навео је академик Теодоровић. Он је додао да тражи „јавно извињење Александра Вучића због понижавања свих грађана Србије“ и „нову одлуку Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије којом се Муамер Зукорлић смењује са места председника Одбора“.

На питање Данаса да ли све ове везане догађаје види као освету власти због његових јавних критика, Теодоровић каже да је „ово што се дешава превелики број коинциденција у кратком временском интервалу“ и да „има озбиљну сумњу“.

– Сигурно нећу тражити заштиту ни од кога и наставићу да се борим против овога против чега се борим. Нећу тражити заштиту од Академије, јер је најбоља заштита део српске јавности, у коју ви спадате, и који треба да буде информисан о томе шта се дешава – закључује академик Теодоровић.

Од Саобраћајног траже докторат академика

Скоро истовремено са његовим јавним иступима у којима критикује власт, на сајту некадашњег Преса појавио се текст у којем се тврди да је академик Теодоровић плагирао своје научне радове и да је група приватних универзитета на позив Џон Незбит универзитета (бивши Мегатренд) хитно оформила међународну стручну комисију да преиспита Теодоровићев докторат, као и да су прве провере „указале да је сумња, вероватно, оправдана“.

Академик Теодоровић каже за Данас да ће вероватно тужити поменути сајт због тог текста.

– Радовима свих научника на свету, укључујући и мојих, може да се приступи преко платформе wебофсциенце. Значи, сви људи са светских универзитета могу да уђу на тај сајт и прочитају све што је Душан Теодоровић публиковао у свету. Данас је ректор Универзитета Џон Незбит Слободан Пајевић тражио од Саобраћајног факултета да му се по Закону о информисању достави на увид моја докторска дисертација и магистарски рад од пре 40 година. То само илуструје дилетантизам, јер све што сам урадио је одавно доступно на поменутом сајту – истиче Теодоровић.

А. Рокнић

(Данас, 8. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7VKCategories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар