Драгана Трифковић: Добили смо уверење да је Русија спремна да буде гарант војне неутралности Србије

Драгана Трифковић, члан Председништва ДСС-а и директор Центра за геостратешке студије, дала је интервју за Руску реч

trifkovic-rr

Како оцењујете резултате Ваше посете Москви? Шта потписивање декларације о сарадњи са Јединственом Русијом значи за Вашу странку?

Демократска странка Србије је на позив г. Бориса Гризлова учествовала у раду другог дела Конгреса партије Јединствена Русија. У оквиру Конгреса, први дан наше посете одржан је округли сто „Свет 2016. изазови и могућности“. Наредног дана смо присуствовали радном делу конгреса, где су утврђене листе кандидата за предстојеће изборе у Русији, и даље смернице рада Јединствене Русије. Иначе, раду конгреса је присуствовало око 30 страних делегација. Имали смо част да уживо чујемо говор председника РФ Владимира Путина. По завршетку Конгреса, 28. јуна (на велики српски празник Видовдан), ДСС и Двери су имале међупартијске консултације и потписивање Декларације са Јединственом Русијом. коју сам испред ДСС потписала са г. Сергејем Железњаком високим функционером ЈР.

Учешће ДСС на Конгресу ЈР и продубљивање сарадње наше две странке су од велике важности за нашу партију. ДСС иступа за стратешку Сарадњу Србије и Русије, и у свом предизборном програму на претходним изборима смо истицали развој такве сарадње као приоритет. У том смислу сарадња ДСС са владајућом партијом Јединственом Русијом потврђује нашу решеност да ту идеју спроведемо у делу, али и велику подршку од стране руских колега. С друге стане, теме којима се потписана Декларација бави су по нашем мишљењу од суштинске важности за Србију. ДСС је против сарадње са НАТО и једна од наших главних тачака програма је очување суверенитета државе. Што се економске политике тиче, ми се залажемо за развој домаће привреде, и сарадњу са Русијом на пољу економије односно трговине видимо као велику шансу за опоравак домаће привреде.

Да ли потписивање декларације означава да ћете активизирати на неки начин Вашу делатност у Скупштини? Да ли можете да испричате о Вашим најскоријим иницијативама? Које одредбе декларације ће захтевати Ваше активно деловање у Скупштини?

Демократска странка Србије је 2007. године донела скупштинску Резолуцију о заштити суверенитета и територијалног интегритета, где је дефинисала војну неутралност Србије (у смислу војне несврстаности), као једну од тачака. Прошле године је руководство Србије потписало низ договора са НАТО, пре свега ИПАП и СОФА споразум, којима је позиција „војне неутралности“ нарушена. ДСС тражи да се потписани договори са НАТО пониште и да Србија донесе Закон о војној неутралности, којим би се дефинисала ванблоковска позиција Србије и спремност на подједнаку умерену сарадњу са источним, како и западним војним силама. Захтеваћемо да се оваква позиција дефинише у свим стратешким документима Србије, као што је Стратегија националне одбране и др.

Добили смо уверење од руских колега да је Руска Федерација спремна да буде гарант војне неутралности Србије. Да „војна неутралност“ Србије не буде флоскула као што је сада случај, Србија треба пре свега законски да учврсти такву позицију доношењем Закона о војној неутралности Србије, а затим и да на основу тог закона затражи подршку других великих сила. ДСС ће у наредном периоду предузети низ активности у Скупштини по том питању.

Интервју је објављен на сајту Руске речи: ДСС/Двери: Србији је потребна деНАТОксикација и закон о војној неутралности

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Драгане Трифковић)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7TMCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар