Јелена Пономарјева: Наставак правног насиља Запада над Србима

(ИА Rex, 10. 4. 2016)

Рјешење српског суда о плаћању компензација рођацима погинулих у току конфликта у марту 1999. године треба посматрати у контексту настављеног притиска на Србију и српски народ. Такав закључак је очигледан из праксе дјелатности (рада) Међународног трибунала за бившу Југославију и опште политике двојних стандарда, којих се у току посљедње двије деценије 20. вијека придржава Запад. Наравно да кривци за страдање мирних становника и извршиоци ратних злочина морају бити кажњени. То је аксиом. Али он се мора односити на све учеснике конфликата. Ипак, од момента стварања МТБЈ, ми видимо потпуно супротно. Осуђују, а сад још и приморавају Србе да плате, који су у ствари најстрадалнија страна свих конфликата балканске кризе краја 1990-их година, не говорећи о жртвама и рушењима везаних за агресију НАТО-а у марту-јуну 1999. године.

Јелена Пономарјева

Јелена Пономарјева

Пресуда, коју је донио српски суд, наводи нас на обраћање пажње на низ принципијелних момената. Као прво, за мене је очигледно да је то рјешење српског (и на то треба обратити посебну пажњу) суда још један показатељ блиједе политике прихватања, коју проводи данашње руководство земље. Ту одлуку треба разматрати као политички и психолошки акт, који показује ниво понижења земље и народа. У исто вријеме, то је својеврстан притисак на руководство у вези са питањима геополитике (однос са Русијом, приступање у НАТО, увођење такозваних европских вриједности предвођених геј-парадама и сл.).

На Косову се десио најтежи међуетнички конфликт, чију је једну страну – албанску – активно и отворено подржавао Запад. И при том, према војној статистици, у периоду од 1. 1. 1998. године до 19. 8. 1999. године од руке албанских бораца, које су улазили у такозвану Ослободилачку војску Косова, на територији покрајине, погинуло је 522 мирна становника и 227 полицајаца, отето је 588 људи, од који су 48 полицајаца и 540 мирних становника. У периоду послије 10. 6. 1999. године, тј. већ послије доласка НАТО војника у покрајину, албански борци су извршили 1724 оружана изласка (акције). Убили 196, ранили 209 и отели 199 људи. Ријеч је о Србима, и то није ни близу коначан број жртава.

Ја овдје не говорим о трговини људским органима, коју су организовали многи садашњи косовски политичари. Што се пак тиче садашњег предсједника нарко-криминалне државе под називом Република Косово, прилично је познато да је на његовим рукама крв десетина Срба. Ево још један примјер. У јуну 2011. године бивши члан обавјештајне службе Косова Назим Блаца признао да је, када је био члан њене тајне групе извршилаца (егзекутора) која је активно сарађивала са Тачијевом „Дреничком групом“, која је, по постојећим подацима, непосредно повезана  са убиствима у првих шест мјесеци послије рата 450 људи(!), сарадника са Београдом и политичких противника Тачија. Ипак, Тачи, као и већина бивших ратних командира, није једноставно на слободи, него је и политички активан. Због чега ја то све говорим? Ствар је у томе, да сличним одлукама судова (било да је ријеч о хашком суду или првостепеном српском суду) казна не дотиче стварне злочинце.

Као друго, посебну пажњу заслужује то што је управо то одлука о надокнади рођацима жртава. И ако се то одржи онда ће тај преседан у будућности постати пракса још једног насиља над Србима. И са овом владом, која је сад у Београду, Срби ће платити. А Хрвати, босански муслимани и исти ти Косовари, који су криви за убиства и протјеривања Срба из Српске Крајине, Сарајева, и других босанских градова и села са КиМ, ништа не плаћају и ништа неће платити. Опет је то на дјелу политика двојних стандарда.

И, најзад, као треће, планира се –  већ ове године – да се у Хагу оснује специјални суд за разматрање  злочина у вријеме послије рата на Косову. Познато је да је МТБЈ исцрпио дневни ред, али судије треба да раде и уз то са Србима још није све завршено. Али интересантан моменат – суд ће чинити међународне судије, али ће радити по законима Косова! Е, ту ће се размахнути Косовари. Страшно је чак и замислити какво ће то бити суђење!

Још једном ћу поновити, злочинце треба казнити, али треба казнити све злочинце. И надокнаде треба платити свим рођацима жртава, а не само  одабраним.

Посрбила са руског: Милана Бабић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7q6Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар