Драгослав Пакић: Представа „Радован Први“ у Хашком трибуналу

У атељеу суднице Хашког трибунала одржана је представа „Радован Први Председник Републике Српске“. Представа је у НАТО режији и у извођењу увежбане глумачке поставе, састављене од белосветски познатих актера, специјално обучених за овакве сцене. И обучени су били у разнобојне кловновске костиме – црне, Србима на жалост, и црвено-плаве, свима осталима на радост.

Radovan-Karadzic-presuda

Из сажетог садржаја програма представе могло се закључити да у Босни, у даљем тексту Бе и Ха, ха, није било верског ни међунационалног ратног сукоба. Постојао је само Удружени Злочиначки Подухват, чији су идејни творци Срби, а извођачи непосредних радова, такође Срби.

Глумци у црном су доставили необориве доказе по принципу: рече ми један чоек да му је казао један чоек како је чуо од једног чоека да је Радован једном приликом рекао како је данас четвртак, а оно била среда. Црвено-плави су то узели здраво за готово и Радована осудили на 40 година робије плус седамдесет једну коју је у БиХ већ одробијао, што ће рећи до краја живота, ако не и мало дуже јер ће Радован бескрајно дуго живети у срцима преосталих Срба.

Тако је доказано да су Срби имали план за геноцидни злочин према мушкарцима и дечацима, као да дечаци нису мушкарци, за прогон, депортацију, силовање, затварање у логоре са лошом храном и тешким хигијенским условима. Снајперска ватра на сарајевске цивиле била је масовна, дуготрајна и прецизна. Поготову када су снајперисти користили авионске бомбе.

Судски процес и његов, додуше, првостепени епилог, највише је разочарао Мајке Сребренице. Како је процес дуже трајао тако је број жртава у Сребреници бивао све мањи. Испало је да је много више мајки, него жртава. Објашњење које је доказивало да се такав закључак извлачи из претпоставке да међу Мајкама Сребренице има и нероткиња, одбачено је са гнушањем као најподлија српска пропаганда. Као што је, са друге стране, усвојено да Мајке српских жртава немају право на јавно приказивање јер је познато да српску децу рађају тетке.

Опште разочарење је наступило и када се у сажетку пресуде навело да су у Сарајеву муслимани пуцали на муслимане и за то оптужили Србе како би навели НАТО снаге да почну са бомбардовањем српских, искључиво војних циљева, а да са колатералним штетама не пређу бројку од милион и по, колико се рачунало да има Срба.

НАТО је одговорио да муслиманима такав сценарио уопште није био потребан јер би они са великим задовољством бомбардовали Србе и без разлога. Разумеју муслимане да су хуманитарну помоћ у виду бојеве муниције негде морали да утроше како не би испало да се хуманитарни радници беспотребно излажу бламу и другим подлостима. Пошто су Срби из Сарајева или протерани, или побијени, муслиманима није остало ништа друго него да пуцају на своје што је објашњено као уходавање и тренинг за Париз и Брисел. У Бриселу су, тврде терористи, легитимне мете били метро и аеродром, а погинули су само колатерална штета за коју се, како се у Хагу тврди, не одговара.

У паузи процеса, да би се разбила општа монотонија, организовано је хапшење Флоранс Артман коју су Мајке Сребренице покушале да заштите својим телима. Холандске полицајке су телесно биле јаче и одважније. Артманова, иначе хрватска снаха, ухићена је са цигаретом у левој високо уздигнутој руци и биће јој суђено за пушење на јавном месту. Њене заштитнице, Мајке Сребренице, биће такође кажњене због ометања службених лица на обављању задатка ухићења. Казна Мајкама ће се састојати у томе да Сребреничанке пред спавање гласно три пута на српском језику изговоре речи: Хаг, Хрватска, Хартман, снаха, ухићење, халва, Хараџић и Хладић.

Овим commedia dell’arte, нажалост, није окончана. Нека буде спреман Младић. И Срби за Европу. И Хрвати за дом.

Да је покојни Брана Црнчевић међу живима – неки тврде да јесте – имао би сасвим довољно материјала за још једну урнебесну комедију „Кафаница, судница, лудница“.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7m2Категорије:Судбина као политика

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s