Бискуп Немет: Избори одложили посету папе Србији

nemet

Ладислав Немет

Председник Међународне бискупске конференције свети Ћирил и Методије, бискуп Ладислав Немет изјавио је данас у Суботици да је папа Фрања требало да посети Србију 22. и 23. маја, али је његов долазак одложен  због расписивања избора за 24. април, јавила је Хина.

Немет је рекао да су припреме за долазак папе већ почеле, од Ватикана су добијена упуства, био је спреман програм и све је било исланирано. “Међутим, дошло је до промене ситуације када је премијер Србије објавио расписивање општих избора, који мењају ситуацију и атмосферу у држави”, рекао је Немет.

Објаснио је да је посета одложена да се није желело да се о историјском доласку папе у Србију говори у предизборно време. Било је, каже, планирано да папа боравак у Србији започне у Београду где би посетио један избеглички центар, а потом би се срео са српским званичницима, као и поглаварима СПЦ.

Наредног дана је требало да посети Суботицу, како је објаснио, седиште католика. Ту је била планирана миса на градском стадиону. Бискуп Немет је додао је на одлагање папине посете Србији утицала и жеља да се чује став СПЦ-а чији ће поглавари заседати у мају.

„Долазак је значи одложен, али ми гајимо наду како ће до посета папе Фрање Србији доћи врло брзо. Не могу рећи када, но сликовито речено, шансе за то су 75 одсто“, казао је Немет.

(Танјуг/Дневник, 16. 3. 2016)

Епископ бачки Иринеј: Посета папе није била планирана за мај

У скоро свим данашњим електронским и штампаним медијима осванула је вест коју је лансирао зрењанински бискуп Ласло Немет, да је за месец мај ове године била заказана посета папе Фрање Србији и да је договорен и детаљан протокол те посете. По тврђењу именованог бискупа, ова посета је отказана због предстојећих парламентарних и локалних избора у Србији.

Епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ (Фото: Н. Неговановић)

Епископ бачки Иринеј

Ова ,,сензација” је, међутим, демантована од стране Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, као и из Кабинета Председника Србије.

Као портпарол Српске Православне Цркве саопштавам да ова вест звучи сасвим невероватно, у стилу бискупа Немета, познатом и одраније, јер је за месец мај ове године планирана и договорена посета папе Фрање Цариграду, где треба да учествује на великом међународном скупу црквених поглавара, шефова и представника држава и хуманитарних организација, а предвиђен је и одвојени сусрет са Његовом Светошћу Патријархом васељенским господином Вартоломејем.

Eпископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 17. 3. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7gC



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading