Милорад Додик: Србија изабрала погрешног партнера у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је за новосадски „Дневник“ да је добро што Србија гради добре односе у региону, али да је изабрала погрешног партнера у Босни и Херцеговини.

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

„Србија, то је добро, настоји да афирмише регионалну сарадњу. То је добро. Међутим, морам да кажем да је Влада Србије одабрала погрешног партнера у тим разговорима. Савет министара БиХ је неко помоћно тело, односно помоћни орган Председништва БиХ. Никакве државничке ингеренције Савет министара БиХ нема, па би било далеко сврсисходније да је у Сарајеву, Мостару или Бањалуци одржан састанак између Владе Србије и обе ентитетске владе. БиХ као држава нема владу! Ентитети имају владе“, рекао је Додик.

Према његовим речима, односи Србије и Републике Српске су заиста на завидно високом нивоу, што не значи да не могу бити и бољи.

„И биће, и мост на Дрини, који ће повезивати Братунац и Љубовију, боље рећи Српску и Србију, који ћемо заједнички изградити, један је од низа заједничких пројеката“, рекао је Додик.

У Сарајеву се данас одржава заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ након које ће бити потписани споразуми о телекомуникацијама, о очувању моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, о заштити животне средине и о сарадњи у тражењу несталих особа.

Говорећи о референдуму, Милорад Додик изјавио да ће референдум о раду Тужилаштва и Суда БиХ сигурно бити спроведен и да ће СР учинити све да демократским средствима поврати изгубљене надлежности.

„Референдум о раду Тужилаштва и суда БиХ ће бити. То је готова ствар. Проверићемо вољу грађана, а она је и те како битна за нашу даљу демократску и институционалну борбу за повратак изворних надлежности Дејмона, које су нам отете“, рекао је Додик.

Додик је оценио да је српски народ повратио веру у СР која је „трајна непроменљива категорија“ и да „никаква унитарна БиХ, ма колико то у Сарајеву желели, не долази у обзир“.

БиХ, према његовим речима „није, нити ће икада бити, стабилна држава, све док у њој одлучује страни фактор“.

„БиХ, заправо, и живи захваљујући искључиво међународном интервенционизму. И све док буде тако, док странци буду ти који ће желети БиХ по мери Бакира Изетбеговића и њему сличних, док буду имали уплива у финансије, војна и сва друга питања, БиХ неће стати на своје ноге“, рекао је Додик.

(Бета/РТС, 4. 11. 2015)

Милорад Додик: Нећемо ни мигранте ни новац за прихватне центре

„Нећемо да прихватимо ни донаторска средства. Нека их прихвате они који су одговорни за то“, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да РС неће правити прихватне центре за избеглице.

„За то не постоји могућност. Нећемо да прихватимо ни донаторска средства. Нека их прихвате они који су одговорни за то. Република Српска то не може да прихвати“, рекао је Додик.

Додао је да постоји одлука неке институције на нивоу БиХ да се касарна Залужани одреди за те намене, и појаснио да ниједна касарна у Републици Српској неће бити прихватилиште за избеглице.

„Ми нисмо креирали ову кризу сa мигрантима и немамо могућност да то решавамо. Мислим да се све то прејудицира. Ниједног мигранта на граници, а нама се почињу сервирати прихватни центри“, рекао је председник Републике Српске.

(Спутњик Србија, 3. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6ivCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар