Трибина: Шта је истина о протестима у Црној Гори (видео)

Због чега се полиција у Подгорици понела толико брутално ако су истините тврдње медија блиских црногорским властима да су то минорни протести, пита Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ

Интервенција полиције против демонстраната у Подгорици (Фото: Ројтерс/Стево Васиљевић)

Интервенција полиције против демонстраната у Подгорици (Фото: Ројтерс/Стево Васиљевић)

Сцене са подгоричких улица доказ су да власт застрашује грађане, поручили су учесници трибине „Истина о догађајима у Црној Гори”, коју су организовали Матица српска у Црној Гори, портал ИН4С, Нова српска политичка мисао и Српски код. На почетку је приказан филм са сценама у којима полицајци приводе поједине учеснике протеста, испаљују сузавац и примењују силу, а видео се и напад на аутомобил Милорада Мартиновића, председника Црногорске професионалне боксерске федерације који је задобио тешке повреде.

„На улици те ’хорде’ обучене у униформе без значки и легитимација туку људе, па захтевамо од МУП-а да каже да ли се та формација отргла контроли и да је распусти. Позивамо се и на извештај Савета за грађанску контролу рада полиције, где пише да је Милорад Мартиновић био подвргнут мучењу и нечовечном третману”, навео је Гојко Раичевић, главни уредник портала ИН4С, који је у нередима био два пута претучен.

На тврдње о бруталности режима у Подгорици надовезао се и др Владимир Божовић, председник УО Матице српске у Црној Гори, који је истакао да црногорска власт као изговор за примену силе користи „старе пропагандне методе” и говори о „одбрани државе”.

„Те наводе оповргава снажна интернет кампања опозиције. Постоје докази да режим за сузбијање мирног протеста користи криминалце из читавог окружења. Протести су уплашили и првог феудалца и вођу криминалне хоботнице Мила Ђукановића, па је у страху прибегао сили”, оцењује Божовић.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, је питао због чега се полиција у Подгорици понела толико брутално ако су истините тврдње медија блиских црногорским властима да су то минорни протести. Он је оценио да се једна мирна, „чак помало ’плишана’ револуција” захваљујући медијском спину, у којем учествују и неки медији из Београда, представља као завера и рушење државе.

„Евидентна је и жеља да се Москва окриви као неко ко стоји иза овога, па се на рачун Русије упућују званичне оптужбе које превалзилазе неке оквире дипломатског речника. Као организатори демонстрација помињу су и неке десничарске странке из Србије. Не бих био против тога да те странке имају већу моћ, али десничари овде немају снаге ни да направе неке озбиљније протесте у самом Београду”, додао је Вукадиновић.

Историчар Владимир Добросављевић, саветник председника Нове српске демократије, је оценио да режим третира становнике у Црној Гори не као грађане већ као поданике. Због тога су, како је додао, сви они који не желе да се понашају као поданици представљени као некакви „спољни инспиратори”, а не житељи и народ Црне Горе.

Одговарајући на питања новинара какви ће бити даљи кораци црногорске опозиције Божовић је најавио „ширење енергије протеста”, због чега је следећи скуп планиран у Херцег Новом, а потом би незадовољне присталице опозиције требало опет да се окупе у Подгорици.

——————————————————————–

СПЦ неће моћи да се зове „српском”

Александар Раковић је подсетио је да је влада у Подгорици припремила и нацрт Закона о слободи вероисповести, по којем ће Српска праволсавна црква бити дужна да промени име.

„Неће имати право да задржи назив ’српска’. Епархије неће моћи да се простиру преко граница Црне Горе, иако је то сада случај. Забрањено је и приказивање симбола који асоцирају на Србију, укључујући и грб са четири оцила. Најзад од СПЦ требало би да буду конфисковане све богомоље, па и оне изграђене пре 1918. Нешто слично дешава се на Косову које покушава да постане чланица УНЕСКО”, навео је Раковић, додајући да Црногорцима нико не брани да се „разсрбе”, али да је неприхватљиво да они намећу свој идентитет другима.

Н. Б. – Б. Б.

(Политика, 29. 10. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ


ИЗМЕНА: Овај чланак промењен је 30. 10. 2015. у 17:06 – додата је секција ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6dYCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар