Војислав М. Станојчић: Избеглички цунами или Србија поново на бранику Европе

Све је јасније да ће избегличка криза, којој се не виде решење и крај, донети огромне, засад још тешко наслутиве невоље – пре свега малим земљама као што је Србија. Европске државе, једна по једна, затварају своје границе и одбијају да приме стотине и стотине хиљада људи који беже из ратом и бедом захваћених подручја Азије и Африке.

Извор: Политика

Извор: Политика

Мађарска је прва почела да се брани од таласа избеглица изградњом ограде на својој граници са Србијом. Кад је она завршена, избеглице су кренуле јединим преосталим путем који их води у богатије земље нашег континента: кроз Хрватску. Власти ове земље заклињале су се да неће затварати своје границе („Где бисмо то ми! Нисмо, ваљда, Мађари!”), али су то убрзо заборавили, па су једно време спречавали улазак избеглица из Србије, а затим је председница Колинда Грабар Китаровић изјавила како ће „морати да се постави некаква ограда јер не жели да се Хрватска нађе у позицији да у њу уђе већи број људи а да се затворе границе суседних држава”. Мађарска је у међувремену затворила своју границу и са Хрватском, Словенија ће то учинити са хрватском границом, Аустрија са словеначком… Неће више пуштати избеглице на своју територију, али ће зато оне који су већ ушле враћати једна другој: Аустрија Словенији, Словенија Хрватској, а Хрватска, разуме се, Србији.

Шта ће урадити наша земља у оваквом стицају прилика, засад нема никаквих наговештаја. Српске власти се о томе не изјашњавају, као да још не размишљају о последицама оваквог развоја догађаја. С једне стране, враћаће се они људи који су већ закорачили у Европску унију, а она им је јасно рекла да их не може и неће прихватити, а са друге, из Македоније ће стизати нови таласи избеглица који намеравају да се докопају богатих земаља северне Европе. Ни својом жељом ни вољом Србије, они ће постати њени принудни и привремени (нико не може да предвиди колико би такво стање могло да потраје) грађани. Ако уопште имају неки план како да се што мање осете последице пристизања великог броја људи, српске власти се о њему не изјашњавају, што наводи на помисао да га вероватно и немају.

Избеглице чекају на регистрацију у прихватном центру у Прешеву (Фото: АП/Дарко Војиновић)

Избеглице чекају на регистрацију у прихватном центру у Прешеву (Фото: АП/Дарко Војиновић)

Пре би се могло закључити да председника Владе, као и његове министре и сараднике, избеглички цунами није сувише забринуо. Као да се не плаше шта ће се десити са Србијом кад се он овде заустави, макар и привремено; изгледа да им је најважније да наставе да играју улоге највећих хуманиста у Европи. У том стилу су и изјаве како се надају да ће нам Европа послати финансијску помоћ како бисмо поднели талас избеглица, али да – ако та помоћ и изостане – ми нећемо никога молити, већ ћемо се снаћи, а грађани Србије неће трпети због тога.

Лепо срочене изјаве, у њиховом познатом патетичном стилу, једино ништа не говоре од којих ће светских лихвара позајмити новац и под којим условима – а да то грађани Србије не осете.

Када су Турци пре више од шест векова кренули у освајање Европе, на њеном бранику нашла се средњовековна Србија, која је затим скоро пет векова провела под окупацијом.

Можда јој је слична судбина и сада намењена, када се нашла усред избегличког таласа који ће се у њој зауставити. Питање је само: на које време?

А уз избегличку кризу, дилема Косово или Европска унија, о којој би грађани Србије морали да се изјасне на референдуму, постаје, очигледно, беспредметна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-65tCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар