Државни и црквени врх и САНУ: „Не“ Косову у Унеско и независности, наставак пута ка ЕУ

Државни и црквени врх и представници САНУ, на данас одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев „Косова“ и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце, истакли да Србија неће признати независност „Косова“ и да ће наставити пут ка чланству у ЕУ, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама.

Фото: Новости

Фото: Новости

На данас одржаном састанку, коме су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић са саветницима, председник Владе Александар Вучић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министри Небојша Стефановић, Братислав Гашић и Никола Селаковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, патријарх српски господин Иринеј са члановима Светог Синода СПЦ и председник и представници Српске академије наука и уметности, Владимир Костић, Љубомир Максимовић, донети су и усаглашени следећи закључци:

 1. Све институције и државни органи Републике Србије оштро се супротстављају пријему „Косова“ у чланство Унеско и позивају чланице Извршног савета и Генералне конференције поменуте међународне организације да захтев „Косова“ и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце. Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и свако отимање те баштине значило би недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.
 2. Република Србија неће признати независност „Косова“ и бориће се за очување националног, духовног и културног бића српског народа на Косову и Метохији. Истовремено, свесни тешке реалности на терену, а посебно због погледа у другачију и бољу будућност како за Србе, тако и за Албанце на Косову и Метохији, држава Србија, Српска православна црква и САНУ сматрају да је неопходно све проблеме решавати на миран начин и уз додатне напоре за успостављање бољих односа са Албанцима. Подршка стварању Заједнице српских општина као инструмента заштите колективних политичких, економских, културних и других права српског народа на Косову и Метохији биће један од приоритета државне политике у наредном периоду.
 3. Српска држава наставиће свој пут ка чланству у Европској унији, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама. Такође, дијалог у Бриселу између Београда и Приштине требало би да се настави, а српска Влада и њена делегација имају пуну слободу, у оквиру Устава Републике Србије, да доносе компромисна решења, којима би Срби и Албанци трасирали бољу сарадњу и заједнички живот у будућности.
 4. Посебно је разматран положај Срба у целом региону, потврђена одговорност и посвећеност Србије добробити Срба изван Србије, и посебно је истакнута потреба још веће и значајније сарадње и конкретизације специјалних и паралелних веза које Република Српска има са Србијом, како на пољу, развоја економских односа и инфраструктурних пројеката тако и у сферама културе, уметности и спорта.
 5. Сви органи и институције Републике Србије, у јеку мигрантске кризе и дестабилизације региона, препознају регионалну сарадњу, стварање бољих и виших облика заједништва и кооперације са другим земљама у региону као витални државни и национални интерес. Србија ће дати активан допринос томе да мир и економски просперитет у нашем региону постану главне теме, уместо политичких зађевица.
 6. Сви присутни су се сагласили да је потребно да у друштву влада отворен, континуиран дијалог о кључним националним питањима, да не постоје табу теме и да је постојање различитости доказ српске толерантности, српске отворености и српске снаге.
 7. По усаглашавању основних елемената политике коју морамо да водимо, потребно је постићи највиши степен акционе саборности и јединства у спровођењу политике око које су се сагласили највиши државни органи, Српске православне цркве и САНУ, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Новости, Танјуг

(Искра, 20. 10. 2015)

Завршен састанак државног и црквеног врха и САНУ

Састанак државног и црквеног врха и представника САНУ, на којем је било речи о актуелној политичкој ситуацији, завршен је нешто пре 19 сати.

Фото: Политика

Фото: Политика

После састанка, који је трајао око три сата, учесници нису давали изјаве за медије.

У Генералном секретаријату председника Републике на Андрићевом венцу, поред председника Србије Томислава Николића, присуствовали су премијер Александар Вучић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри Ивица Дачић, Никола Селаковић, Небојша Стефановић и Братислав Гашић, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Црквену делегацију представљао је патријарх Иринеј, а Српску академију наука и уметности њен председник Владимир Костић и академици Љубомир Максимовић и Михаило Војводић.

Раније данас, премијер Александар Вучић рекао је да је лично позвао председника САНУ на састанак код Николића, јер је, како је навео, видео да Костић не намерава да дође.

Костић је, наиме, претходно за Вечерње новости изјавио да ће Академију на том састанку представљати неко други.

Костић је пре два дана у интервјуу Радио Београду рекао да народу неко треба да каже да Косово више ни де фацто ни де јуре није српско, на шта су најоштрије реаговали поједини представници власти, који су оценили да је та изјава супротна интересима државе и српског народа, док је председник Николић рекао да би требало преиспитати може ли Костић након такве изјаве да остане на челу САНУ.

Политика, Танјуг

(Искра, 20. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-654

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. „Државни и црквени врх и САНУ: „Не“ Косову у Унеско и независности, наставак пута ка ЕУ“
  Ово је шизофрено!
  У првом делу отворено се каже “НЕ“, а у другом делу скривено се каже /подразумева/ – “ДА“, јер “наставка пута ка ЕУ“ = “ДА“, са задршком,
  док се не слегне прашина после изјаве председника САНУ, и док Александар
  Вучић не заврши “домаћи задатак“ – ПРОДА ТЕЛЕКОМ, ЕПС, ИЗВОРИШТА
  ЛЕКОВИТИХ ВОДА /БАЊЕ/… и буквално Србију не доведе до “просјачког штапа“.
  Е, онда,, после завршеног “домаћег задатка“ добијенпог од ММФ-а, Вашингтона,
  Брисела, Лондона и незаобилазног БЕРЛИНА, може се, а онда се и мора – ПРИЗНАТИ “КОСОВО“ !

  Драган Славнић

Оставите коментар