Владимир Путин: У Сирији се нећемо мешати у верске конфликте

Председник Русије Владимир Путин дао је 11. октобра ексклузиван интервју за ТВ канал „Россия” у емисији „Недељно вече”. Руски национални лидер је одговорио на питања везана за операцију у Сирији, борбу против терориста, трку у наоружавању и амбиције руске спољне политике

Председник Русије Владимир Путин дао је 11. октобра ексклузиван интервју за ТВ канал „Россия” у емисији „Недељно вече”. (Илустрација: Алексеј Никољски / TAСС)

Председник Русије Владимир Путин дао је 11. октобра ексклузиван интервју за ТВ канал „Россия” у емисији „Недељно вече”. (Илустрација: Алексеј Никољски / TAСС)

О терористима

„Треба ујединити напоре у борби против зла. У Турској је извршен дрзак терористички напад. <…> То је била очигледна провокација у току предизборне кампање”.

„Наше колеге у Европи и САД кажу да се они боре против тероризма, али ми не видимо стварне резултате. Штавише, Америка је затворила програм обуке такозване Слободне сиријске армије. Најпре су планирали да обуче 12 хиљада људи. Затим су рекли да ће обучити шест хиљада. А онда су обучили свега 60 људи, а против „Исламске државе” ратује само 4-5 бораца. Потрошили су 500 милиона долара. Боље да су нама дали тих 500 милиона долара, ми бисмо их паметније искористили за борбу против међународног тероризма”.

О Сирији

„Ми смо унапред обавестили све наше партнере, посебно земље у региону, о нашим намерама и плановима. Неки кажу да смо то учинили сувише касно. Међутим, обратите пажњу да нас уопште нико никада не обавештава о планирању и почетку сличних операција. А ми смо то учинили”.

„Када нас прекоревају што вршимо нападе на умерену опозицију, а не на ’Исламску државу’ и друге терористичке организације, ми одговарамо: Претпоставимо да ви боље знате ситуацију на дотичној територији, јер сте тамо нелегално присутни више од годину дана. Дајте нам циљеве, и ми ћемо то одрадити. Нису прихватили”.

„Припремали смо се за војне акције. На правом месту у право време смо концентрисали довољно снага, средстава и резерви. Интензивно смо у дужем периоду осматрали територију из космоса и из ваздуха. <…> Разменом података смо добили додатне информације. Према томе, све што се дешава у ваздуху и на земљи нису спонтана дејства, него испуњавање раније зацртаних планова”.

„Ми уопште не правимо разлику између шиита и сунита. Добар део нашег становништва, 10%, исповеда ислам. Они су грађани Русије исто као и хришћани и јудејци. Ми у Сирији ни случајно не желимо да се мешамо у верске конфликте”.

О наоружању и потезима Русије

„Не ради се о трци у наоружавању. <…> Наш државни програм наоружавања осмишљен је пре неколико година у условима мирне међународне ситуације. Програм се не реализује зато што смо се ми спремали за некакве агресивне кораке, него зато што су главни ударни и одбрамбени системи које користи руска армија већ застарели и више нису за употребу. Дошло је време да се ти системи обнове”.

„Спољна политика Русије је мирољубива, без икаквог преувеличавања. Ако се погледа карта света и Русија на тој карти, постаје очигледно да нама не требају ни туђе територије, ни туђа природна богатства. Русија је земља која има све што јој треба”.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Јекатерина Синељшчикова

(Руска реч, 12. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5YTCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар