Александар Вучић: Београд и Вашингтон заједно отклањали „аномалије” после НАТО интервенције 1999.

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић поручио је у ауторском тексту за Вашингтон тајмс, насловљеном „Ка јачању српско-америчког партнерства”, да Вашингтон и Београд не смеју дозволити да европске интеграције Западног Балкана посустану.

vucic-wt

Вучић је поручио да Србија и Западни Балкан поново заслужују политичку пажњу Вашингтона и подршку да убрзају европске интеграције, реше отворене билатералне спорове који стоје на путу европских интеграција, привуку стране инвестиције и решавају актуелну избегличку кризу.

„САД не могу оставити Западни Балкан као ‘недовршен посао’, већ морају крунисати вишедеценијске напоре региона обновљеним просперитетом, реинтеграцијом и европским интеграцијама”, навео је Вучић.

Упркос недавним успесима у реинтеграцији Западног Балкана, махом кроз Берлински процес и самите Западног Балкана, још много тога мора да буде урађено, подвукао је Вучић.

Премијер је навео да смо свесни да се површна и погрешна слика Балкана као „бурета барута Европе” неће променити сама од себе и подвукао да је Србија инвестирала много политичке енергије у помирење на Балкану.

Он је навео да су демократске владе у Србији одлучне да реше све неизмирене разлике, чак и једнострано проглашену независност Косова, на европски начин – кроз дијалог.

Вучић је подсетио да је у јулу био домаћин трочланом Председништву БиХ у Београду на састанку са којег је послата порука мира и помирења, иако је пре тога био каменован у Сребреници док је одавао пошту бошњачким жртвама у Поточарима.

„Као светионик политике помирења у региону, односи Србије и Албаније су ушли у нову еру зближавања након прве билатералне посете која је уследила после 70 година”, навео је Вуцић.

Вучић је додао и да је предложио заједнички дан сећања на све жртве конфликата у деведесетим годинама на територији бивше Југославије, који би могао бити симболичан корак у превазилажењу трагедија и обликовању европске будућности за нове генерације на Западном Балкану, као и отварање регионалне канцеларије за младе на Западном Балкану.

Вучић је у тексту навео да је кроз историју Србија била одан пријатељ САД и да су се две земље бориле у оба светска рата раме уз раме.

Од 2000. године, Београд и Вашингтон су, навео је, заједнички отклањали узроке и последице „аномалија” до којих је дошло у билатералним односима после НАТО интервенције 1999. године, али и градили нове односе засноване на обостраном поверењу и заједничким интересима, борећи се против организованог криминала, трговине дрогом, тероризма и градећи стабилност и просперитет на Западном Балкану.

Вучић је подсетио да је Србија 2006. године приступила НАТО Програму Партнерство за мир, као и да је у јануару потписан индивидуални партнерски акциони план са НАТО.

Додао је и да око 300 чланова Војске Србије учествује у различитим мисијама Уједињених нација у Медитерану, Блиском истоку и у Африци, а од 2011. године и у Мисијама ЕУ.

„Србија данас игра значајну улогу у ублажавању хуманитарне кризе без преседана због прилива избеглица које се балканском рутом крећу у ЕУ”, навео је Вучић.

Вучић је подсетио и да је влада увела сет структурних реформи које су дале прве резултате, будући да је јавна потрошња смањена за 2,2 одсто, незапосленост за 2,4 процента, а фискални дефицит за значајних 45,5 одсто годишње.

Како је рекао, амбициозан план реформи јавног сектора има за циљ развој професионалне управе која ће моћи да се ухвати у коштац са реформама и реши нормативне изазове европских интеграција.

Вучић је истакао да су у претходних 15 година Београд и Вашингтон направили солидну основу за изградњу узајамно корисних односа за 21. век.

И док се, навео је Вучић, Београд и Вашингтон фокусирају на стварање јачих билатералних веза, стремећи истим вредностима и интересима, све је више америчких компанија, као и њихових европских партнера, које долазе у Србију.

(Танјуг/Политика, 1. 10. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5SbCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. @Miroslav Andjelković
    Прозва ме, на потпуно погрешном тексту. Што нешто ниси коментарисао овде? Ваљда је ово неупоредиво битније од “појављивања” Моћника испред Правног факултета? И не рече ништа о професоровој “помоћи” у оснивању и одржавању Југославије?

Оставите коментар