Милош Ковић о узроцима Првог светског рата (видео)

vidik-logoСтотине књига и чланака, током протеклих деценија, објављено је о овој теми. На хиљаде докумената откривено је у архивима и стављено историчарима на увид, па ипак се о узроцима и даље пишу нови, неретко ревизионистички текстови.

Након Версајске конференције као кривац за Први светски рат оптужена је Немачка иако Немци то тако нису видели и сам рат су до краја са своје стране сматрали „одбрамбеним“. Све учеснице рата писале су своје књиге догађаја и свака учесница посебно је одсликавала своју улогу.

Последњих деценија бројни су били историчари који су међу узроке стављали и тадашње историјске прилике у Србији и њене тежње да „окупља расуто српство“. Такви ставови нису били ретки иако је познат био став Немачког цара Вилхелма другог који је изнео 1913. године при његовом састанку са аустроугарским престолонаследником Францом Фердинандом, рекавши: „Кад Његово Величанство цар Франц Јосиф нешто тражи, српска се влада мора покорити; а ако то не учини онда треба Београд бомбардовати и држати га толико поседнутог док се не испуни воља Његовог Величанства… Можете бити сигурни да ја стојим иза вас и да сам спреман извући сабљу кадгод ваш поступак то учини потребним.“

О узроцима Великог рата који је однео преко десет милиона живота, одговорности великих сила и ставу према Србији, те најновијим виђењима појединих светских историчара у Видику говоре историчари Љубодраг Димић, Милош Ковић и Александар Раковић.

Уредник и водитељ: Јасмина Вујновић Милошевић

Редитељ: Ненад Кркелић

(РТС 2, 25. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5NOCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар