Евроазијски форум новинара: Новинари да не користе лажне еуфемизме

Евроазијски форум новинара (ЕФН) позива новинаре и уреднике да у медијским прилозима не користе лажне еуфемизме, како у јавности не би извртали чињенице, стварали лажну слику у јавности и код грађана будили лажну наду.

Више пута до сада били смо у прилици да читамо, гледамо и слушамо медијске прилоге у којима се кредити, нарочито европских финансијских институција, представљају као помоћ Србији, што они свакако нису, јер их држава, односно грађани враћају са припадајућим, често високим каматама.

blic-donatorska

Евроазијски форум новинара подсећа да су српски медији јула прошле године пренели вест да су Србија и БиХ на донаторској конференцији у Бриселу „добиле“ 1,7 милијарди евра „помоћи“, иако се у ствари радило о кредитима, док је укупан износ свих прикупљених донација био пропорционално више него симболичан и у том смислу потпуно занемарљив. То ипак није спречило уреднике да у насловима наведу како су две земље „добиле“ поменути износ.

У недељу, 13. септембра ове године, већина српских медија пренела је на истоветан начин изјаву Мајка Девенпорта, шефа Делегације Европске уније у Србији. Према наводима српских медија, Девенпорт је рекао да Европска унија финансира обнову кућа и да ће у ту сврху издвојити још 70 милиона евра. Медији су дужни да објаве тачну структуру и природу износа који ће Европска унија у поменутом случају издвојити.

tanjug-nspm

Користећи лажне еуфемизме, медији доводе читаоце, слушаоце и гледаоце у заблуду, мењајући суштинску информацију коју медијски прилог носи.

Због тога, ЕФН позива новинарска удружења да посебном декларацијом укажу на оваква, очигледна и драстична кршења Кодекса новинара Србије.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5FLCategories: Противу дезинформација

Tags: ,

Оставите коментар