Александар Вучић: Изговорио сам пар идиотских ствари из страха да се не понове догађаји из Другог светског рата

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да лажни азиланти у Немачку не долазе да би тражили посао, већ ради новчане помоћи.

av-spigl-1492015

Он је у интервјуу немачком недељнику „Шпигл“ зато Немачкој саветовао да подносиоцима захтева за добијање азила из Србије дају мању новчану помоћ, како би се избегли лажни азиланти.

– Морате им давати мање новца – подвукао је премијер за „Шпигл“, додавши да немачки „џепарац“ превазилази просечну плату у нашој земљи.

Према његовим речима, осмочлана породица, која поднесе захтев за добијање азила у Немачкој, добија око 900 евра помоћи, што је три пута више од просечне плате у Србији, а уз то добија бесплатну храну и нема никакве трошкове.

– Ти људи не желе да раде како код нас, тако ни у Немачкој, и за то бивају од вас награђени са пуно новца, затим некада враћени у Србију, а за шест месеци поново покушавају да дођу у Немачку – објаснио је Вучић.

Он је подвукао да су то „лажни азиланти“.

Што се Косова тиче, премијер је подвукао да поштује Устав Србије, али и да узима у обзир реалност.

– Морамо разговарати са тим људима у Приштини, јер би у супротном дошли у ћорсокак. Формалности ми нису битне – поручио је он.

Вучић је признао да постоји притисак од стране ЕУ по питању Косова, негирајући да се ради о уценама.

Упитан за прославу операције „Олује“ од стране Хрватске, Вучић је рекао да сматра да ту нема шта да се слави.

– То је био повод за достојанствено сећање. Међутим, не желим да критикујем ниједног нашег суседа, иако би то у Србији добро прошло. Да, по питању прошлости нисмо сагласни, је очигледно, зато боље да разговарамо о будућности – подвукао је премијер.

Он је, говорећи о Немачкој, рекао да је популарност те земље у нашој држави експропорционално порасла.

– На то сам поносан, јер претходно у историји нисмо никада стајали на истој страни. Уз то 30.000 људи у Србији је, у међувремену, запослено у представништвима немачких форми. То мења наш менталитет и радни морал – уверен је Вучић.

„Желимо да приступимо ЕУ до 2020. године“

Говорећи о циљу Србије Вучић је казао да наша земља жели да приступи ЕУ до 2020.године.

– Будућност Србије је у ЕУ иако многи грађани осећају блискост са Русијом. Међутим када је реч о друштву у којем желе да живе, онда је јасно да би се четири петине одлучило за западни модел – нагласио је премијер.

Вучић је указао да не би требало бити проблема, ако Србија испуни своје обавезе, да постане 29-та чланица ЕУ.

Он је, истовремено, указао да би до 2020., што се наше стране тиче, сва поглавља требало бити закључена.

– Ми већ сада не бисмо били најсиромашнија земља ЕУ. Наш приступ, који се ослања на финансијску дисциплину и строге мере штедње, доноси резултате. Ми би већ сада с лакоћом испунили Мастришке критеријуме, а уједно наша привреда расте – пренео је он.

„Стидим се што сам изговорио пар идиотских ствари“

Упитан за своју прошлост, као и политичке ставове, он је објаснио да је имао 23 године када је ушао у политику и да је тада његова земља била у ратном стању, па је нормално бити на страни својих сународника.

– Стрепео сам тада да би се могли поновити стравични догађаји Другог светског рата, многи моји преци су убијени од стране Хрвата усташа. То је један од разлога зашто сам данас веома обазрив у коментарима о Хрватима, јер не желим своју функцију да мешам са мојом личном причом – објаснио је он.

Вучић је додао да је оно за шта се стварно стиди што је „изговорио пар идиотских ствари“, а упитан да ли мисли на изјаву да „за сваког убијеног Србина треба убити 100 муслимана“, одговорио је да нема шта да крије и да је све своје грешке јавно признао.

(Танјуг/НСПМ, 12. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5F4Categories: Преносимо

Оставите коментар