И два бискупа траже да се хрватски војници поздрављају са „За дом спремни“

У Хрватској је покренуто потписивање петиције за увођење поздрава „За дом спремни“ у службену употребу у хрватским Оружаним снагама, а међу потписницима су академици, свешетници, фудбалери, адвокати и новинари.

Фото: РТРС/Википедија

Фото: РТРС/Википедија

Потписници петиције затражили су данас од хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић и предсједника опозиционог ХДЗ-а Томислава Карамарка да предложе измјене Закона о хрватској војсци да би поздрав „За дом спремни“ био уведен у службену војну употребу, јавио је портал „Индекс“.

Они тврде да је поздрав „За дом спремни“, који је за вријеме Другог свјетског рата био званични поздрав усташког покрета, заправо „старохрватски поздрав“.

„Увођењем таквог поздрава у службену употребу његовала би се хрватска култура и традиција, у противном противници овог поздрава могли би сутра доћи на идеју да нам забране наш плетер, загребачку катедралу или чак Сињску алку“, наводи се у писму предсједнику Хрватске и лидеру ХДЗ-а.

Они додају да подржавају иницијативу коју је преко „Фејсбука“ покренуо ратни командант хрватске војске у Вуковару Бранко Борковић – Млади Јастреб да се поздрав „За дом спремни“ уведе у службену војну употребу.

Петиција је проведена путем интернета, а организатори тврде да ју је потписало 3.200 људи.

Међу потписницима су академици Јосип Печарић и Станко Поповић, помоћни бискуп загребачки Валентин Позаић, сисачки бискуп Владо Кошић, фудбалер Јосип Шимунић, бивши директор Хрватског института за историју Мирко Валентић, предсједник Хрватског националног етичког суда Звонимир Шепаровић, адвокат Звонимир Ходак, бивши политички емигрант Никола Штедул, дон Анђелко Каћунко, фрањевац Миљенко Стојић, новинар Велимир Бујанец и други.

РТРС, Срна

Наслов: Стање ствари

(Искра, 24. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5v5Categories: Преносимо

Оставите коментар