Александар Вучић: Мој наводни позив за заштиту генерала Младића извучен из контекста

Једна варница може запалити читав регион

БЕЧ – Премијер Србије Александар Вучић оценио је, у интервјуу који данас објављује бечки дневник „Пресе“, да једна варница може запалити читав регион западног Балкана.

av-presse

„Као српски премијер не страхујем од тешких економских реформи, али имам велики страх од регионалне нестабилности. Варница може читав регион запалити“, упозорио је Вучић додајући да му највећу бригу задаје стање у БиХ.

Што се тиче Самита о западном Балкану у Бечу, Вучић је рекао да је неопходна политичка подршка Немачке, Аустрије и ЕУ како би се осигурала регионална стабилност.

Стабилност могу, уверен је Вучић, подстаћи инфраструктурни пројекти о чему ће бити речи у Бечу.

„Када изградимо аутопут између Ниша и Приштине, или железничку пругу између Сарајева и Београда, Срби и Босанци морају сарађивати, а касније заједно седети у возу. То спаја људе, то је политички и психолошки важно. Инвеститори су добродошли, али нама не треба ваш новац. Ако нам помогнете са студијама изводљивости хвала. Имамо довољно новца да исфинансирамо пројекте. Смањили смо наш буџетски дефицит испод критеријума Мастрихта и тако створили простора“, реко је Вучић.

Везано за његову иницијативу за помирење у региону са успостављањем заједничког дана сећања на жртве, Вучић је казао да није разочаран што је предлог одбијен у Хрватској, Босни и од стране Косова, рекавши да није превише очекивао, те да је говорио о жртвама, а не кривцима, јер је било недужних жртава на свим странама.

„Може се разговарати о свему, тако и о агресорима. Али тиме неће бити лакше постићи договор. Ко је био агресор у операцији ‘Олуја’ у Хватској. Ко је протерао 300.000 Срба из Хрватске“, упитао је Вучић додајући да је Србија једина земља која је спремна да разговара о улози злочинаца, због чега је и био на комеморацији у Сребреници.

Вучић подвлачи да се не ради о правдању политичких маневара, те да онај ко није довољно храбар за економске реформе радије указује на догађаје од пре две деценије.

На констатацију да је у једном тренутку у својој каријери променио правац, он је подвукао да се није радило о „тренутку, већ да је то био процес“.

„Нормално је мењати се када се стари. Ако људи примете да је неко искрен онда то признају“, нагласио је Вучић истичући да је извучен из контекста његов наводни позив на заштиту генерала Ратка Младића.

Вучић је изразио је спремност да са Немачком и Аустријом води разговоре о смештају избеглица, али захтева и подршку ЕУ за савладавање избегличке кризе за Западни Балкан.

Он је нагласио да је Србији потребна већа подршка ЕУ у вези са азилантима.

„Нисам тип који кука и плаче. Ако добијемо подршку то је добро, а ако не наставићемо наш рад. Ситуација није лака за нас, али ми се опходимо добро према избеглицама. Успоставили смо прихватни центар у Прешеву, изградићемо један близу Београда и у Суботици“, рекао је Вучић.

Он је указао да је Србија веома разочарана што је Мађарска успоставила зид на нашој граници, истичући да то подсећа на прошла тамна времена.

Зид је, како је додао, довео до тога да избеглице већ данас остају два до три дана дуже у Србији.

„Међутим они и даље проналазе довољно рупа на мађарској граници. Они ће пронаћи и друге руте преко Хрватске или Румуније. Избеглице су чврсто одлучене да иду у Аустрију, Немачку или Скандинавију. Не желе да остану код нас. Само десет до 20 од 80.000 избеглица је у Србији затражило азил“, указао је Вучић.

Према његовим речима, мали број избеглица се одлучи да остане у Србији јер је она и даље сиромашна, те да азиланти не могу код нас толико зарадити и добијати социјалне помоћи као у Немачкој или Аустрији.

То су, како је нагласио, главни разлози, иако су избеглице веома задовољне третманом у Србији.

Вучић је, у вези са извештајем „Хјуман рајтс воч“, у којем се наводи да су избеглице малтретиране од стране полицајаца и уцењиване, рекао да постоји један такав случај, те да су два полицајца ухапшена, што је „јединствено у Европи“.

Када је реч о Македонији, он је казао да не може да препозна никакву логику иза недавне одлуке Скопља да на два дана затвори своје границе.

Упитан шта очекује од Македоније, Вучић је казао да не очекује пуно, и да је неопходна међусобна боља координација.

Македонија, указује премијер, избеглице пушта ка Србији и не брине се о њима.

Истовремено он је оценио да се Скопље с правом жали када тврди да је остављено на цедилу.

Вучић је казао да је подржава плана од пет тачака министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца за решење азилантске кризе.

„Морамо избегличкој кризи прићи узроцима у и око Сирије и Ирака. Само чекати да се нешто догоди није довољно. Морамо деловати, неопходно је свеобухватно решење ЕУ и свих европских држава“, поручио је Вучић.

Упитан да ли може замислити да Србија збрине подносиоце молби за добијање азила, док о њиховим захтевима буде одлучивано у Аустрији или Немачкој, Вучић је рекао да је о томе разговарано са избеглицама, али да они то не желе.

„Ми нисмо чланица ЕУ, али смо спремни да са Аустријом, Немачком и другима преузмемо део терета. Међутим мора бити утврђено шта су наше обавезе. То нећете чути од многих премијера у Европи, па чак ни у ЕУ“, нагласио је Вучић изразивши спремност да са немачком канцеларом и аустријским шефом дипломатије разговара о свему што може помоћи, па тако и о томе да Србија прихвати европски кључ расподеле избеглица.

Вучић је на крају истакао да је његова странка данас једини велики подржавалац ЕУ у Србији.

(Танјуг/НСПМ, 26. 8. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Александар Вучић: Сигурна кућа за генерала Младића


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5uiCategories: Противу дезинформација

Оставите коментар