„Шпигл“ против протојереја Всеволода Чаплина

Немачки лист „Шпигл“ објавио је 30. јула 2015. чланак са детаљном анализом политичких погледа председника Синодалног одељења за односе између Цркве и друштва Московске Патријаршије (ОВЦО МП), протојереја Всеволода Чаплина, кога је именовао као подржаваоца оштрог курса Владимира Путина према Западу, противника абортуса, протагонисту идеје о посебној мисији Русије у људској историји и човека који западни хуманизам сматра претечом религије антихриста, известио је дописник руског сајта „Портал-Кредо“.

vsevold-caplin-490

Протојереј Всеволод Чаплин

Аутор чланка, Павел Локшин, ставља знак супротности између курса – усмереног на отвореност и модернизацију – који је заступао Дмитриј Медведев у време свог председниковања у односу на политику Владимира Путина, који жели да се ослободи западног утицаја и окрене прошлости, пропагирајући „традиционалне вредности“. Аутор такође тврди да председник ОВЦО МП свуда заступа ставове који иду у прилог курсу Владимира Путина, називајући западни хуманизам „претечом антихристове религије“, а повећано интересовање за гаџете – грехом.

За време једне дискусије на радију „Ехо Москве“, протојереј РПЦ је изјавио да ће ускоро, слава Богу, бити крај света и рат који ће очистити Русију. Као и председник Путин, и Чаплин додељује Русији посебну историјску мисију, захваљујући којој она може променити читаву људску историју, додаје Локшин.

Поводом проблема распада СССР-а, шеф ОВЦО МП се, као и много чему другом, придржава оштре позиције, у кремаљском стилу. Он сматра да се Совјетски Савез распао искључиво због политичког и војног притиска споља. И да није било спољнег притиска, „социјализам би владао свуда по свету као најбољи друштвени поредак“. Једином грешком социјализма Чаплин сматра атеизам. Ако би се ово исправило, онда би Русија, која је у стању да организује глобалну револуцију, приближила идеално друштвено уређење. По Чаплиновом мишљењу, треба да влада „врховни владар“, руководећи се вољом Божијом, а не политичким прагматизмом. Да ли он у тој улози види Путина? – пита се аутор чланка. Путин је идеалиста, а не прагматичар, сматра представник РПЦ МП.

Всеволод Чаплин, уско повезани с Кремљом, присутан је у свим руским медијима. Протојереј демонизује Запад и очекује „очишћујући рат“, из кога Русија мора изаћи као владајућа сила. Формула идеалног светског поретка, с тачке гледишта председника ОВЦО МП, је „социјализам плус религија“, закључује аутор.

(Борба за веру, 9. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5mTCategories: Преносимо

1 reply

 1. Слично говори и Старац Пајсије светогорац!
  У књизи “Поуке Божанствене Љубави“ /Београд, 2001./, Старац
  Пајсије Светогорац каже:
  “Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица,
  пропашће и свет… Кад пропадне породица, пропашће све: и
  свештенство и монаштво. “ /тачка, став 12., стр. 178/
  “Лако је родити дете, ли га је тешко васпитати.“ /тачка , став 14., стр 178/
  “Држава се често од орла. каква би требало да буде, претвара у врану
  која кида своје грађане. На речима је спремна да умре за њих, док у ствар-
  ности ништа не чини.“ /тачка, став 15. , стр. 178/
  Да комунисти нису против Бога ја бих се сложио са њима. Лепо је да њиве
  и фабрике припадају свима, а не да неко нема ништа а други да се разба-
  цују.“
  Ако се материјална добра не буду делила по јеванђељу на крају ће се
  делити ножем“. /тачка, став 86. стр. 212/

  Драган Славнић

Оставите коментар