Амбасадор Киф: Сумануте антибританске теорије завере, Русија нек објасни вето

Сада је на Русији да објасни због чега су ставили вето на документ који је био и нека врста комеморације и подршке за жртве на свим странама

deniskif01foto-fonet-a-levajkovic_orig

Први пут од како су српске медије преплавили текстови жестоких критика против Велике Британије, амбасадор те државе у Србији Денис Киф осврнуо се у изјави за РСЕ на очигледну антибританску кампању. Подсећамо, медијски натписи у којима је Велика Британија проглашавана за историјског непријатеља српске државе, али и у истом правцу усмерене изјаве неких овдашњих политичара, интезивирани су у току расправе о британском предлогу резолуције о Сребреници, који је одбијен у Савету безбедности УН. Све што је прочитао, амбасадор Киф описује као израз „теорије завере”, те подвлачи да је британска политика према Србији била и остала конзистентна:

— Ми подржавамо политику реформи у Србији, усмерену ка пријему у Европску унију, као и позитивну улогу коју Србија игра у процесу помирења и бољих односа на Балкану. Због тога смо подржавали одлуку премијера Александра Вучића да присуствује комеморацији у Поточарима. Били смо шокирани нападом који су на њега спровели неки људи. Ми имамо другачији поглед од Владе Србије у односу на предлог резолуције изнете у Њујорку. Али мислим да је заиста сада на Русији да објасни због чега су ставили вето на документ који је био и нека врста комеморације и подршке за жртве на свим странама, и који наглашава потребу да међународна заједница заједно ради на спречавању геноцида у будућности”.

Медијске спекулације су ишле тако далеко да се преносило, и то у гласилима која важе за врло блиска водећим људима у српској власти да је напад на премијера Александра Вучића у Поточарима организовао један од пензионисаних агента британског МИ6.

— Гледајте, не желим да коментаришем сумануте теорије завере – кратко се осврће амбасадор Киф.

Он одбацује и оцене по којима Предлог резолуције о Сребреници није био довољно продискутован у Уједињеним нацијама пре него што је изнет на Савет безбедности. Подвлачи да је тај документ прошао процедуру која је у Уједињеним нацијама уобичајена.

Замолили смо га да прокоментарише и потез председник Србије Томислава Николића, који је затекао све који иоле познају особености британског политичког система. Говоримо о Николићевом писму краљици Елизабети, којим ју је замолио да и сама посвети пажњу резолуцији о Сребреници:

— Председник је слободан да пише писма и ништа осим тога не могу рећи.

После свега, наглашава амбасадор Киф, добра вест је посета чланова Председништва БиХ Београду:

— Премијеров позив члановима Председништва БиХ је веома важан и показатељ је посвећености српске Владе помирењу и бољим односима на Балкану.

Такође, амбасадор Киф наглашава да Велика Британија подржава отварање првих поглавља у преговорима Србије са Европском унијом:

— На бази истинског напретка. Видимо оно што је урађено, још пуно тога треба да буде урађено и то није једноставно. Али подржавамо отварање поглавља за Србију чим она буде спремна”.

Аутор: Милош Теодоровић

Извор: РСЕ

(Нови стандард, 21. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5eKCategories: Преносимо

1 reply

  1. Какав новинар, таква питања, па такви и одговори од манитог чиновника, који узео себи за прево да прозива Русију и да он нешто „мисли“. Камо среће, да је чиновник протеран из Србије, одмах чим се сазнало шта у првој верзији резолуције пише. Важно је знати, да аутор ради за „Слободну Европу“.

Оставите коментар