Да ли је у Швајцарској ухапшен аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“?

Аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“ Александар Дорин је, према писању српске штампе у Швајцарској, ухапшен пре три дана под засад неразјашњеним околностима. У швајцарском Министарству правде Спутњику је речено да он није ухапшен по њиховом налогу.

dorin

Дорин је, како преносе медији, после хапшења пребачен на непознату локацију и није му дозвољен контакт ни са адвокатом ни са породицом.

Портпарол Министарства правде Швајцарске Гали Фолко рекао је да Дорин није ухапшен по налогу канцеларије Министарства правде, али да то не значи да он можда није ухапшен из других разлога, односно у некој другој истрази швајцарских државних органа.

a-dorin-knjiga„Наше одељење има мала овлашћења. Ми смо одговорни само за интернационалне захтеве за праћење и хапшење. Уколико је одређена особа ухапшена током неке истраге о криминалу у Швајцарској, ми немамо овлашћења да дамо те информације“, рекао је Фолко за Спутњик.

Редакцију Спутњика су на Фолкоа упутили представници Министарства унутрашњих послова Швајцарске, рекавши да је задужен за овај случај.

Дорин је у јануару прошле године изјавио да је Зоран Јовановић, његов сарадник у проучавању догађаја у Сребреници и коаутор заједничке књиге о тим догађајима, објављене 2012. године у Лајпцигу, умро 13. јула 2013. године, само десетак сати након што му је јавио да је успео да откупи два снимка, која су према Јовановићевим речима, била доказ за рушење мита о Сребреници.

dorin-jovanovic

Дорин је крајем 2013. године у ауторском тексту представио доказе према којима је између 3.000 и 4.000 муслимана током јула 1995. године пребегло у Србију и да су били смештени у кампове за избеглице, те да је то доказ да у Сребреници није убијено 8.000 муслимана, већ знатно мање. Овај Швајцарац тврди да су му се након тог текста удвостручиле претње смрћу упућене преко интернета.

Богдан Пантић

(Спутњик Србија, 23. 6. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4SqCategories: Вести над вестима

Оставите коментар