Протојереј Виталиј Тарасјев: Блиц напада целу православну Цркву, не само Руску

Поводом писања појединих медија старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталиј Тарасјев демантовао је да је Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио писмо Патријарху српском г. Иринеју у којем наводно критикује Српску Православну Цркву због одлуке о отварању канцеларије у Бриселу.

tarasjev

Поводом писања појединих медија да „Руски Патријарх саботира Србију“, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду, протојереј Виталиј Тарасјев у изјави за Радио Слово љубве демантовао је да је Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио писмо Патријарху српском г. Иринеју у којем наводно критикује Српску Православну Цркву због одлуке о отварању канцеларије у Бриселу, наводећи да је у питању злоупотреба Цркве у дневно-политичке сврхе, изношењем нетачних информација, без икакве аргументације, као и да су оваква писања „напад на целокупну православну Цркву, а не само на Руску или на Њене поједине личности“.

Послушајте прилог Радија Слово љубве:

(Сајт СПЦ, 5. 6. 2015)

Бура у СПЦ после текста у „Блицу“

Због текста у „Блицу“ о љутњи руског патријаха Кирила на наше владике, јуче су код СПЦ негодовале и званичне и црквене власти из Москве.

Тада је настала права пометња у СПЦ јер је то већ други пут у кратком року да бивају опоменути од пријатеља из Москве. Наиме, „Блиц“ је у јучерашњем издању објавио строго чувану тајну о љутњи руског патријарха Кирила на наше владике због одлуке на Сабору да се приближе администрацији ЕУ у Бриселу.

Највиђеније владике на Сабору СПЦ

Највиђеније владике на Сабору СПЦ

Иако је СПЦ демантовала писање „Блица” да се поглавару руске православне цркве, патријарху Кирилу није допала идеја да српско свештенство има свог изасланика у Бриселу, наша сазнања упућују да је до ове интервенције дошло. Наиме, порука негодовања Кирила пренета је патријарху Иринеју преко људи блиских Руској православној цркви у Србији. У поруци између осталог стоји да „браћа из СПЦ треба одлуку о успостављању блиских односа са бриселском администрацијом да донесу само по Божјој и ничијој другој вољи”. На тај начин Кирил је хтео да каже да у СПЦ не би требало да дозволе да државни врх који се окреће од Русије ка ЕУ утиче на деловање црквене власти и да их тера да следе њихову политику.

Према сазнањима „Блица”, кад је овакав глас из Москве стигао, српске владике поручиле су патријарху Кирилу да, уколико се донесе одлука о отварању мисије у Бриселу, она ће бити мотивисана искључиво заштитом имовинско-правних интереса СПЦ на Косову, а не политичким притисцима.

– Наиме, Бриселским споразумом није дефинисан начин враћања црквене имовине, па је свештенство сматрало да директним контактом са бриселском администрацијом може да поврати део од десетина хиљада хектара одузете земље и више стотина својих зграда – било је објашњење за руског поглавара.

Да је то тако, потврђује и то што је Тањугу у Патријаршији речено да деловање представника цркве у Бриселу није ништа ново и да је прва одлука о томе донета још пре 10 година.

– У Брисел је тада требало послати архимандрита Данила Љуботину, али то, из неког разлога, до данас није реализовано – рекли су у Патријаршији.

Слађана Вукашиновић

Фото: В. Лалић

Српска црква између Москве и Цариграда

Надметање патријаршија у Москви и Цариграду ко ће контролисати дијаспору а тако и СПЦ све је интезивније пред Велики сабор православних цркава, сазнаје „Блиц”.

Српска црква се као и у политици нашла између Истока и Запада, односно две јаке Цркве.

– Цариград сматра да по канонима они имају предност, а Москва да су они ипак најјача црква. Цариград има боље позиције у ЕУ јер ЕУ гледа Руску цркву све више као цркву под јаким Путиновим утицајем. Цариград је више за компромис с Римом, Другим речима обе стране мисле да ми немамо шта да се мешамо – каже за „Блиц“ један од владика појашњавајући стални притисак Руске цркве на СПЦ.

Он додаје да „Русија није срећна због европске оријентације Србије”.

– Али, СПЦ мора да сачува пуну самосталност и да доноси одлуке које су њој на корист – каже наш саговорник.

Он додаје да је СПЦ везана за обе патријаршије.

– За Грке нас везује порекло јер смо хришћанство од њих примили и ближи су нам. Москва игра на панславизам и „природну везу са мајком Русијом”. Нећемо водити политику замерања, али ни подлећи било каквим притисцима – каже владика за „Блиц“.

Ж. Ј.

(Блиц, 5. 6. 2015)

Информативна служба СПЦ: Утук на „Блицов“ утук

Само дан пошто је, преко Кабинета Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Српска Православна Црква позвала посленике јавне речи, изузимајући оне којима је савест већ спаљена, да јој лажима и подметањима не наносе штету, пред лицем јавности одиграла се кратка народна прича под насловом „Помоз` Бог, зла жено!“.

spc-logo-460

Ни најмање не хајући за чињеницу да су „Блицов“ чланак под насловом „Руски патријарх саботира Србију“ оштро демантовале и Српска Православна Црква и Руска Православна Црква, јасно га карактеришући као чисту лаж и измишљотину,  у улози прозване жене јавио се главни уредник тог таблоида, Мирко Стјепановић. Он без стида и зазора понавља претходно објављену лаж и, онако успут, Српску Цркву ставља у контекст шовинизма и оних којима сметају новинари са презименима без завршетка „ић“, а ,,званичницима СПЦ“ оспорава право да разговарају са амбасадором Немачке.

Да би народна прича, по први пут, добила наставак, преостаје само то да гос`н главни уредник уложи додатни напор да поново, по ко зна који пут, ангажује „једног од српских владика“, како назива извор за ову лаж и за друге лажи о Српској Православној Цркви које његов лист учестало објављује.

На крају, признајмо да новинарима који у немачко-швајцарским таблоидима потписују чланке о Српској Православној Цркви није ни најмање лако у атмосфери која данас влада у компанији Ringier Axel Springer! Како Удружење новинарâ Србије обавештава јавност, после недавног отпуштања тридесетак истакнутих уредника и новинара, међу њима и самохраних мајки, тамо се „долази на посао са страхом да је то последњи пут“.

Бог нека тим злехудним новинарима опрости све изречене лажи! Српска Православна Црква је изишла на крај са много већим хулитељима и прогонитељима, па ће изићи на крај и са Стјепановићем и њему сличнима. Србија је, упркос свему, демократска држава. Лажима свесно чинити другоме штету законом је забрањено. Осим тога, постоје и норме друштвеног понашања, укључујући и новинарско. Има више блиц-метода и институцијâ система да се на њих подсете заборавни уредници и новинари.

Информативна служба Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 8. 6. 2015)


Напомена Стања ствари: Текст „Блица“ на који одговара Информативна служба СПЦ нисмо успели да пронађемо на Интернету; такође, сва је прилика да је реч о Марку Стјепановићу, а не о Мирку Стјепановићу како стоји на сајту СПЦ.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4JmCategories: Преносимо

Оставите коментар