Зидојче цајтунг: Бајден окреће Вучића ка САД

Немачки дневник „Зидојче цајтунг“, поводом посете САД српског премијера Александра Вучића, пише да амерички потпредседник Џозеф Бајден жели шефа српске владе да убеди да Србија попусти везе са Русијом.

Фото: Новости

Фото: Новости

„Други човек Беле куће брзо доноси одлуке“, пише лист и указује да је Бајден позвао Вучића, одмах после сазнања да ће Србија учествовати на војној паради у Москви 9. маја, коју је запад бојкотовао и да у разговорима жели да га убеди да олабави односе према Москви.

„То се, на први поглед, чини као да има мало шанси за успех: на крају, Србија важи као клијент Москве, српски председник Томислав Николић радо награђује председника Владимира Путина, а Србија, и као кандидат за ЕУ, избегава да уведе санкције Русији… Притом је Америка код многих Срба неомиљена, зато што је као предводничка снага НАТО у бомбардовању 1999. године присилила Србију да оконча рат за Косово“, пише „Зидојче цајтунг“.

„На други поглед, међутим, има Србија основа да попусти своје везе са Москвом“, оцењује лист и наводи да упркос „ваздушастој“ братској реторици Београд не ужива посебан статус код Москве.

Још пре него што је руска привреда због санкција и пада цена уља почела да три последице, Путин је, наводи лист, најчешће одбијао молбу Србије за свеобухватне кредите и другу привреду подршку.

„Србија, до душе, покрива 80 одсто својих потреба у енергетици кроз увоз руског земног гаса и при том, према анализи `Стратфора`, плаћа високу цену од 340 долара за 1.000 кубних метара, док суседна Мађарска плаћа само 260 долара“, преноси лист и наводи да Вучић није заинтересован само за пријем у ЕУ, већ и за боље односе са Америком.

Бајден, пре свега, пледира јавно за то да се Русији, после њеног рата у Украјини, и на Балкану нечим супротстави, пише лист и додаје да је, чим је Бајденов позив упућен Вучићу, Београд посетила прво Валентина Матвијенко, „близак сарадник Путина и председавајући Савета руске федерације“, а затим 15. маја и шеф дипломатије Сергеј Лавров.

„Њихов покушај да Србију дефинитивно задржи на руској линији је очито пропао – између осталог и зато што Москва због ‘кнап пара у каси’ Београду мало може да понуди“, оцењује даље „Зидојче цајтунг“ и пише да се Вашингтон, напротив, може заједно са ЕУ, не само лепим речима, залагати да се, на пример, Србија прикључи трансјадранском гасоводу.

Тај гасовод би, како се наводи, требало да буде конкуренција руском и до 2020. године да спроводи гас из Азербејџана у Турску, па затим у југоисточну Европу.

Лист пише да би прикључење за Србију ту било скупо, али да Комисија ЕУ има за Србију до 2020. године око 1,5 милијарди пара у буџету и да су ту могући и пројекти у области енергетике и коментарише да српска влада није само због гасовода или нових авионских линија заинтересована за сарадњу са Америком.

Лист наглашава да је Србија у тешкој ситуацији – да привреди иде лоше и да Међународни монетарни фонд предвиђа раст незапосленост до краја 2016. године на 22 одсто, и истиче да су земљи потребни новац и инвестиције.

Лист наводи да ће се Вучић у Америци, осим са политичарима, састати и са представницима водећих америчких фирми, попут „General Electric“.

У тексту се, такође, оцењује да би Србија могла оставити време за доношење својих одлука и да ускоро, као следећи високи гост, долази у Београд канцелар Ангела Меркел. Она ће, како је овом листу речено у дипломатским круговима, почетком јула посетити Албанију, Босну и Србију.

(Новости/Искра, 2. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4EZCategories: Преносимо

1 reply

  1. a kao do sada nije bio okrenut SAD-u

Оставите коментар