Најава предавања архиепископа охридског Јована: ,,Да сви будемо једно!“

Позивамо вас да у петак, 22. маја 2015. године, од 19 часова, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, присуствујете предавању на тему ,,Да сви будемо једно!“.

jovan-predavanje-velika

О овој теми говориће Његово Високопреосвештенство, архиепископ охридски и митрополит скопски г. Јован. Предавање се одржава у сарадњи Студентског Парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

Архиепископ Јован (Вранишковски) рођен је у Битољу 28. фебруара 1966. године. Завршио је Гимназију математичког смера у родном граду, после чега је уписао Грађевински факултет у Скопљу, који је завршио 1990. године.

На Богословски факултет у Београду уписао се исте године и завршио га је 1995. године. Године 1998. замонашио се и узео име Јован, по Светом Јовану Златоустом. Исте године је рукоположен у јерођакона и јеромонаха, а касније и у епископа.

Као Митрополит велешки и повардарски одговорио је позитивно на апел патријарха српског Павла на канонско јединство са Пећком Патријаршијом 22. јуна 2002. године. Као канонски Митрополит велешки и повардарски постављен је за патријарашког егзарха аутономне Охридске архиепископије 23. септембра 2002. године. После формирања Светог архијерејског синода Охридске архиепископије, дана 25. децембра 2003, изабран је за Архиепископа охридског. Учесник је многих међународних симпозијума и семинара. Дана 31. октобра 2011. архиепископ Јован је одбранио докторску дисертацију на Теолошком факултету Универзитета у Солуну на тему: „Јединство Цркве и савремени црквени проблеми: упоредно излагање теологије Светог Максима Исповедника“.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4w5Categories: Вести над вестима

Оставите коментар