ММФ поправио прогнозу раста за Србију – биће нула (преглед штампе 30. 4. – 1. 5. 2015)

Међународни монетарни фонд је изразио спремност да процену економског раста Србије са минус 0,5 одсто коригује на нула процената. Приватизација у Србији обављена као у романима Агате Кристи: нема фабрика, нема ни радника – нема леша, нема ни злочина. У јавном сектору само током прошле године запослено је најмање 20.000 нових кадрова, упркос важећој забрани о новим запошљавањима до 2016. Прошле године је политиком штедње само продубљена криза у ЕУ и погоршана ситуација за већину људи. Због Првомајског празника све новине објављују свечане бројеве и неће излазити у петак

Београд, 29.04.2015 - Дводневна конференција о борби против тероризма у региону Балкана у организацији Владе Србије и Владе Сједињених Америчких Држава (САД) „Конференција о страним терористичким борцима, спречавању радикализма и борби против тероризма у региону Балкана“: министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт

Београд, 29.04.2015 – Дводневна конференција о борби против тероризма у региону Балкана у организацији Владе Србије и Владе Сједињених Америчких Држава (САД) „Конференција о страним терористичким борцима, спречавању радикализма и борби против тероризма у региону Балкана“: министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт

Мењају се прогнозе раста за Србију

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) допутовала је у Београд на прву ревизију аранжмана из предострожности који Србија има са овом финансијском институцијом. Како Политика сазнаје у Влади Републике Србије, на техничком делу разговора, фонд је изразио спремност да процену економског раста са минус 0,5 одсто коригује на нула процената, пише у Политици под насловом „ММФ коригује прогнозу за Србију”.

То би била друга корекција привредног раста када је о нашој земљи реч. Јер, у октобарском извештају о глобалним економским перспективама фонд је за Србију предвидео пад привредне активности од минус један одсто БДП-а. Већ на пролећном заседању ММФ-а и Светске банке (почетком априла), објављен је извештај у коме је за нашу земљу био процењен пад привредне активности од минус 0,5 одсто.

Буџет за 2015, министар финансија Душан Вујовић је скројио на процени да нас ове године очекује пад привредне активности од минус 0,5 одсто. Исту прогнозу за Србију дала је и Светска банка. Премијер Александар Вучић и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) очекују да ће привредна активност у Србији ове године бити у плусу (0,5 одсто). Највећи раст за Србију, за сада је прогнозирала Сосијете женерал банка (плус 1,2 одсто).

Богота, 29.04.2015 - 28. Међународни сајам књига у Боготи, који се ове године одржава у оквиру обележавања прве годишњице смрти колумбијског Нобеловца Гарбијела Гарсије Маркеза (1927 - 2014) 

Богота, 29.04.2015 – 28. Међународни сајам књига у Боготи, који се ове године одржава у оквиру обележавања прве годишњице смрти колумбијског Нобеловца Гарбијела Гарсије Маркеза (1927 – 2014)

Николић одлучио да се иде у Москву

„Независно Косово биће услов за ЕУ“, цитирају Новости Томислава Николића, председника Србије у празничном интервјуу. „План за КиМ одмах после празника“, најављује Николић, „непријатељи желе мој сукоб са Вучићем, моја је одлука да војска иде у Москву“. 

nikolic-novosti-s

Нема радника – нема ни злочина

Под насловом „Рађање нерадничке класе”, у Политици пише да је приватизација обављена као у романима Агате Кристи. Што ће рећи, нема фабрика, нема ни радника – нема леша, нема ни злочина.

Запошљавање у државној управи

У јавном сектору само током прошле године запослено је најмање 20.000 нових кадрова, упркос важећој забрани о новим запошљавањима до 2016. године, показује истраживање Данаса. Сабирајући податке које смо добили од министарстава, на одређено и неодређено у 2014. примљено је 7.554 нових људи у јавни сектор, а 12.383 њих је радно ангажовано по уговорима о делу и о привременим и повременим пословима због повећаног обима посла, што је укупно 19.937, пише у овом листу под насловом „Држава запослила 20.000 упркос забрани”.

Највише новозапослених бележи се у Министарству унутрашњих послова – чак 2.960 и Министарству здравља које је запослило 2.104 особе. Посматрајући укупан број са све онима који су примљени по уговорима о делу, највише нових „лица“ истиче се под окриљем Министарства државне управе и локалне самоуправе – 8.852 и Министарства пољопривреде и животне средине – 4.131.

Влада Србије је почетком децембра 2013. донела Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему којим се предвиђа да је до 31. децембра 2015. у примени забрана запошљавања у јавном сектору, као и забрана додатног радног ангажовања лица изнад десет одсто у односу на укупан број запослених на неодређено време. Предвиђени су уједно и изузеци од забране који су могући само уз сагласност посебно формираног и привременог тела Владе Србије – Комисије за давање сагласности за нова запошљавања и додатна радна ангажовања код корисника јавних средстава.

Пошто су се надлежни оглушавали на обавезу објављивања закључака о давању сагласности и подаци били непознати јавности, лист Данас је протеклих 12 месеци покушавао да сазна колико је то људи заиста било преко потребно јавном сектору и поред забране запошљавања.

Стигао је одговор да је број запослених у државној управи смањен за скоро 30.000 што није био одговор на питање листа, јер се из тог податка није могло видети да ли је и колико било нових запошљавања, пише у Данасу.

Београд, 29.04.2015 - седница Владе Србије: Срђан Вербић, Кори Удовички, Иван Тасовац

Београд, 29.04.2015 – седница Владе Србије: Срђан Вербић, Кори Удовички, Иван Тасовац

Власт и медији

„У години између два Светска дана слободе штампе овде је слобода тешко рањена. Жао ми је што користим ратну терминологију, али слобода медија нападнута је са свих страна. Политички, тако што власт чини све да спречи и ућутка сваку критику. Економско уништавање медија је углавном завршено. Остаје још да се приватизује оно што је остало и придружи „комерцијалним медијима“ који увелико зависе од јавних пара. Чак и технологија, слављена као носилац нових могућности, показује да се сајтови лако обарају док дисциплинована армија ботова хара интернетом”, истиче за Данас Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука у Београду, поводом Светског дана слободе медија 3. маја у тексту под насловом „Власт спроводи фокусирану репресију над медијима”.

Новинарке, као и деведесетих, прве на реду. Свака аутоцензура је дело државе. Власт незаинтересована за слободу, осетљива критику. Студио Б је од прве независне ТВ постао срамно хушкачко гласило, Б92 је јурећи комерцијални успех изгубила сваки углед, а Пинк је са културног кича прешао и на политички, набраја Миливојевићева.

Продубљена криза у многим земљама Европе

Због комбинације економске кризе и реакције влада европских земаља и институција ЕУ, пристиснуте су кочнице „социјалној Европи“. Социјални дијалог је ослабљен у многим земљама, а на удару је чак и основно право на штрајк. Расте стопа незапослености, сиромаштва и неједнакости. Чак је бивши комесар ЕУ за запошљавање Ласио Андор, признао прошле године да је политиком штедње само продубљена криза и погоршана ситуација за већину људи, оцењује генерална секретарка Европске конфедерације синдиката (ЕКС) Бернадет Сегол, пише у Данасу под насловом „Политиком штедње продубљена криза”.

„ЕКС је још пре две године апеловала на масовне инвестиције, односно на наш ´Нови пут за Европу´, чији је циљ повратак одрживог раста, стварање нових радних места високог квалитета, пружање подршке добрим јавним услугама, истраживању и иновацији и одрживом развоју. Нова Европска комисија је у јануару покренула свој инвестициони план од 315 милијарди евра и ми поздрављамо ту иницијативу. Заправо, сматрамо да до ње не би дошло да није било сталног притиска синдиката. Међутим, то није довољно. Будући да језгро чини само 21 милијарда евра јавних средстава, што служи као гаранција, план почива на сумњивим претпоставкама у вези с позајмљивањем из приватног сектора. А ако ствари крену наопако, цену ће платити порески обвезници. Тај план је благо речено на стакленим ногама. Да би повратили поверење, европски лидери морају да покажу да су посвећени социјалној правди.”, сматра Сегол.

Београд, 29.04.2015 - изложба „Социјална уметност и социјалистички реализам“, настале као плод сарадње Фондације Вујичић и Медија центра „Одбрана“, у Великој галерији Дома Војске Србије, отворена до 22. маја

Београд, 29.04.2015 – изложба „Социјална уметност и социјалистички реализам“, настале као плод сарадње Фондације Вујичић и Медија центра „Одбрана“, у Великој галерији Дома Војске Србије, отворена до 22. маја

Посматрање „успона политичких аутсајдера”

Гостујући предавач Универзитета Харвард, оснивач Центра за примењену ненасилну акцију Цанвас и аутор више светски популарних књига о рушењу ауторитарних режима Срђа Поповић, убудуће ће ексклузивно у Данасу сваке друге недеље објављивати колумну која ће читаоцима пружити шири увид у глобалне догађаје, пише у овом листу. Први такав текст има наслов „Марш духова” и бави се „необичним европским трендом који у последњих неколико година ´тресе´ учмалу политичку сцену”. Помињу се успешни изборни резултати које су оствариле Пиратска партија у Немачкој, Пет звезда у Италији, Национални фронт у Француској, британска КП, шпански Подемос, грчка Сириза… и сугерише се закључак да је „успон политичких аутсајдера” изазван генерацијским бунтом незадовољних и “склеротичношћу и изумирањем постојећих мејнстрим играча који су изгубили додир са бирачима, посебно у време економске кризе”.

„Наредна година или две показаће, међутим, да ли су осим доказане могућности да трче и каткад и добију изборне трке, ´политички аутсајдери´ попут Сиризе или Подемоса способни да своју – нетрадиционалну визију друштва, преточе у неки резултат кроз конкретно вршење власти. За то ће кључно бити да природу на којој су настали прилагоде новој улози”, сматра аутор. „Први којима предстоји тај пут је Сириза. Добили су шансу, и остаје да се види јесу ли способни да нешто ураде, или ће остати упамћени по недостатку кравате Ципраса на састанцима где је она много више од протокола.”

Никозија, 29.04.2015 - председник Кипра Никос Анастасијадес дочекао је грчког премијера Алексиса Ципраса, који је допутовао на трилатерални самит лидера Кипра, Египта и Грчке, посвећен чвршћој економској и безбедносној сарадњи, у светлу дешавања у суседним земљама - Јемену, Либији, Сирији и Ираку

Никозија, 29.04.2015 – председник Кипра Никос Анастасијадес дочекао је грчког премијера Алексиса Ципраса, који је допутовао на трилатерални самит лидера Кипра, Египта и Грчке, посвећен чвршћој економској и безбедносној сарадњи, у светлу дешавања у суседним земљама – Јемену, Либији, Сирији и Ираку

Руски мотоциклисти

„Ноћни вукови напредују ка Берлину”, наслов је у Политици. Група руских мотоциклиста, међу којима и један од Ноћних вукова којима су пољске власти забраниле почасну вожњу преко Пољске до Берлина, обишли су данас некадашњи нацистички логор Аушвиц на југу Пољске и одали пошту жртвама и совјетским војницима који су логор ослободили.

Владимир Василев, учесник неуспеле почасне вожње од Москве до Берлина, избегао је повратак с границе, што се десило 23-ојици припадника тој најстаријег руског мотоциклистичког клуба, тако што је у Пољску ушао из Чешке.

У Чешку је стигао авионом, позајмио мотоцикл, развио на њему руску заставу и придружио се јуче једној другој, одобреној групи руских мотоциклиста и њиховим пољским колегама.

Они су солидарно дошли да у име Ноћних вукова, које власти нису пустиле преко границе, положе цвеће на споменик жртавама холокауста и на гробове црвеноармејаца који су 27. јануара 1945. ослободили тај највећи логор смрти који је Хитлерова Немачка подигла у окупираној Пољској.

Пре неколико недеља планирали су и надали се да ће стотинак мотоциклиста с руским заставама проћи трасу дугу 6.000 километара од Москве до Берлина преко Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије и путем обићи гробља и споменика стотине хиљада војника Црвене армије који су положили животе за ослобођење од фашизма тог дела Европе, пише у Политици.

Руски мотоциклисти поштовали су у Аушвицу забрану уношења симбола који пропагирају фашизам и комунизам, а заставу бившег Совјетског Савеза под којом су пре 70 година корачали црвеноармејци, развили су само на моменат, испред капије, ван терена логора, док су чекали на улазак, јавили су пољски медији.

Хелсинки, 29.04.2015 - патролни чамци граничара Ратне морнарице у водама Финског залива, Балтичком мору, надомак Хелсинкија. Ратна морнарица Финске саопштила је, да је 27. априла и 27/28. априла, дејствовала дубинским бомбама на два страна објекта, сумња се да се ради о подморницама, детектованим у Финском заливу

Хелсинки, 29.04.2015 – патролни чамци граничара Ратне морнарице у водама Финског залива, Балтичком мору, надомак Хелсинкија. Ратна морнарица Финске саопштила је, да је 27. априла и 27/28. априла, дејствовала дубинским бомбама на два страна објекта, сумња се да се ради о подморницама, детектованим у Финском заливу

Насиље вехабија у Босни

Бошњак од исламиста побегао у Србију, пише у Блицу под насловом „Вехабије ми упале у кућу, хтеле да ме воде у рат”.

„Двојица са фантомкама испод којих вире браде и у кратким панталонама дошла су иза поноћи. Један је носио аутоматску пушку а други ме песницом ударио у главу. ´Полази, идемо´”, прича за Блиц Бошњак који је са сином спас нашао у Београду. „Тражим азил у Србији, у Босну се више не враћам”.

Бања Лука, 29.04.2015 - састанак председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, који у функцији председавајућег Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), борави у дводневне посети Босни и Херцеговини (БиХ): Ивица Дачић, Милорад Додик, Жељка Цвијановић - премијерка Републике Српске

Бања Лука, 29.04.2015 – састанак председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, који у функцији председавајућег Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), борави у дводневне посети Босни и Херцеговини (БиХ): Ивица Дачић, Милорад Додик, Жељка Цвијановић – премијерка Републике Српске

„Ужас”, наслов је у Информеру за текст о исповести породице Рајковић из Београда.

„Исламисти нам отели ћерку, праве од ње бомбаша самоубицу. Вехабије су прошле недеље украле нашу Ану (18)”, објављује овај таблоид.

Анђелка Николић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 30. 4. 2015)

Фото дана

Београд, 30.04.2015 - амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро уручује највише француско одликовање, Орден Легије части, орден Националног реда за заслуге у рангу витеза, новинарки Ољи Бећковић

Београд, 30.04.2015 – амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро уручује највише француско одликовање, Орден Легије части, орден Националног реда за заслуге у рангу витеза, новинарки Ољи Бећковић 

Митрополит одески Агатангел молио се за упокојење спаљених и убијених у Одеси

Одеса, 2. мај 2015. г.

odesa-2015-1

У Одеси је одлучено да се не обраћа пажња на годишњицу трагедије кад су наоружане присталице „евромајдана“ осудиле на смрт најмање 48 својих суграђана. Ради спречавања било каквих акција у знак сећања на погинуле у град су упућене милицијске јединице из четрнаест области, а око самог Дома синдиката се налази војна и полицијска техника, пише „Росијскаја газета„.

odesa-2015-2

Митрополит Одески и Измаилски Агатангел с којим су служили епископ Јужњенски Диодор, викарни епископ Одеске епархије, ректор Одеске богословске школе архимандрит Серафим и братија обитељи 2. маја је служио парастос за жртве трагедије од 2. маја у саборној цркви у част иконе Мајке Божије „Живоносни источник“ у манастиру Успења Пресвете Богородице, преноси „Православна Одеса“.

odesa-2015-3 odesa-2015-4

На богослужењу су се молили представници градске власти.

odesa-2015-5 odesa-2015-6

Ујутру је по благослову митрополита делегација Одеске епархије у чијем саставу су били викарни епископ Одеске епархије – преосвећени епископ Јужњенски Диодор, намесник Одеске епархије протојереј Павле Полешчук и помоћник старешине Одеске саборне цркве протојереј Александар Маличенко, посетила место на којем су пале прве жртве у Преображенској улици и Куликово поље, где је положено цвеће и обављена кратка молитва за погинуле.

odesa-2015-7 odesa-2015-8

По благослову митрополита Одеског и Измаилског Агатангела 2. маја су у свим храмовима у Одеси обављена богослужења за покој душе жртава одеске трагедије од 2. маја.

odesa-2015-9

Пре тачно годину дана у Дому синдиката изгорело је 48 људи. Преко двеста људи је рањено. Неколико десетина је нестало и нико не може да каже где су. Још увек није извршена истрага трагедије, а провокатори су пуштени на слободу.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 2. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4m0Categories: Преносимо

Оставите коментар