Председник Србије донео одлуку да Војска Србије маршира 9. маја Црвеним тргом

Жалосно је што се годишњице попут ове којом се обележава 70. година победе над фашизмом користе као повод за савремена политичка разрачунавања јер постоји нешто што не би требало доводити у питање због савремених сукоба, каже историчар Милан Кољанин

moskva-parada

Председник Србије Томислав Николић донео је одлуку да Војска Србије учествује у Москви на „Паради победника”, којом ће 9. маја бити обележена 70. годишњица победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године. Тиме су развејане спекулације које су се појављивале ових дана да ће Србија можда због притисака Запада одбити позив министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа да се припадници наше армије прикључе свечаном дефилеу на Дан победе.

После одлуке српског председника да наша војска учествује на паради у Москви требало би очекивати нове критике Запада на рачун званичног Београда. Тим пре што је већ на осуду наишла Николићева одлука да се одазове позиву руског председника и присуствује паради. Шеф делегације Европског парламента за Србију Едуард Кукан рекао је, да подсетимо, да Николић не би требало да иде у Москву 9. маја. Српски председник би, према Кукановим речима, требало да, попут других лидера западних земаља, само посети споменик војницима у Другом светском рату.

„Ако председник Србије током посете Русији, као и остали западни шефови држава, само посети споменик војницима погинулим у Другом светком рату, нико га неће кривити. Тако ће тих дана да поступе, на пример, чешки председник Милош Земан и немачка канцеларка Ангела Меркел. Зато је веома важно шта ће ваш председник радити у Москви, да ли ће ићи на параду или неће ићи”, рекао је Кукан за „Блиц”, изражавајући забринутост и због заједничке вежбе војски Србије и Русије која је најављена за септембар.

Николић му је одговорио да „узалуд врши притисак на председника републике да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије”. Председник Србије је такође поручио Кукану да је „непристојно давати савете некоме ко савет није ни тражио”.

Изгледа, међутим, да Кукан није најбоље обавештен, јер је чешки председник најавио долазак на параду. Како је рекао у интервјуу за чешки радио Фреквенце 1, у Москву на војну параду и прославу 70. годишњице краја Другог светског рата иде да изрази захвалност Совјетском Савезу што данас у Чешкој не мора да говори немачки и поздравља са „Хајл, Хитлер”.

Изостанак са параде најавили су председник САД Барак Обама, француски председник Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон, немачка канцеларка Ангела Меркел и председавајући Савета ЕУ Доналд Туск.

Историчар Милан Кољанин, сарадник Института за савремену историју, каже да је жалосно што се овакве годишњице користе као повод за савремена политичка разрачунавања јер постоји нешто што не би требало доводити у питање због савремених сукоба.

„Да је среће, на паради би учествовале војске других савезничких земаља, чиме би се поново исказало оно што је постигнуто 1945. године и што је трајна тековина и вредност савремене цивилизације, а то је победа над фашизмом и том мрачном идеологијом”, каже Кољанин и додаје да је учешће наше војске сасвим природно, нешто што се само по себи разуме, јер је реч о једној од савезничких војски у Другом светском рату.

Иначе, одлука о томе које војне формације ће отићи у Москву и у ком броју, како нам је речено у државном врху, биће донета накнадно. У Министарству одбране незванично кажу да су они увек спремни за такав задатак и да је природно да после прошлогодишње војне параде поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда, којој су присуствовали руски председник Владимир Путин и руска војна акробатска група, и наша војска буде део параде на Црвеном тргу.

Последња парада на којој су учествовали припадници Војске Србије била је она одржана 14. јула прошле године у Паризу поводом националног празника Француске, а у години обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата. Свечаном дефилеу прикључила су се и три припадника Гарде Војске Србије.

———————————-

Чепурин: Учешће на паради није питање променљивих политичких околности

Уз подсећање да су председник Србије, министар одбране Братислав Гашић и јединица оружаних снага Србије позвани да учествују у догађајима 9. маја у Москви, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин у изјави за „Политику” додаје и да су на свечаности прославе победе у Великом отаџбинском рату позвани представници држава које су дале велики допринос борби против фашизма.

„Улога Југославије и Србије у томе, од првог до последњег дана рата, изузетно је велика, и то високо цене и поштују у Русији. Није случајно да је председник Руске Федерације Владимир Путин посетио Београд поводом 70. годишњице ослобођења српске престонице од фашистичких освајача. У војној паради је тада учествовала и ваздухопловна акрогрупа ’Стрижи’ Ратног ваздухопловства Русије”, каже руски амбасадор.

Према његовим речима, наша заједничка победа у најокрутнијем рату током историје човечанства није нешто чега можемо да се сетимо или да заборавимо у зависности од ових или оних околности, интереса ових или оних снага.

„У тренутној ситуацији, након државног удара у Кијеву и цивилног рата у Украјини, у фебруару усаглашени мински споразуми отворили су могућност за ревитализацију атмосфере конструктивне сарадње на европском континенту. За нас, Европљане, нема алтернативе развоју хуманитарне, привредне сарадње и сарадње у сфери безбедности. И је неће бити”, објашњава амбасадор Чепурин.

Он подсећа да је 16 јединица из пријатељских држава и земаља антихитлеровске коалиције позвано да учествује у војној паради на Црвеном тргу. Девет је потврдило своје учешће, две државе су одбиле, а од пет земаља се још очекује одговор. Листа оних који су прихватили позив за свечаности, како каже, биће комплетирана до краја месеца. Почетком априла своје учешће су потврдили шефови 26 држава и влада.

„Мислим, међутим, да за нас, Србе и Русе, то није питање бројки и променљивих политичких околности. Заступљеност српске стране има велик симболички значај. То наглашава историјско јединство наших народа, традиционалне везе пријатељства Срба и Руса. Добро то овде осећам”, поручује амбасадор Чепурин.

Јелена Церовина

(Политика, 6. 4. 2015)

Кратка веза до ове странице:Categories: Вести над вестима

Оставите коментар