Политика: Гејеви и по садашњем закону могу да усвајају децу

Породичним законом предвиђена је могућност и да самци усвајају децу и њих нико не пита за сексуалну оријентацију

Противљење идеји да геј особе имају породице: На фотографији Стефано Габана и Доменико Долче (Фото Ројтерс)

Противљење идеји да геј особе имају породице: На фотографији Стефано Габана и Доменико Долче (Фото Ројтерс)

У последњих осам године више од 30 особа које нису у браку и које живе саме усвојило је децу, а међу њима се налази и један мушкарац коме је Породични закон омогућио да постане отац. Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичу да се приликом усвојења увек даје предност природној породици, односно брачном пару, али додају да и самци имају могућност да усвајају децу – сваке године између две и три особе које нису у браку постану усвојитељи. Приликом процене њихове опште подобности за усвојење, нико их не пита за сексуалну оријентацију, што у преводу значи да и особе хомосексуалне оријентације могу да усвоје децу. Због тога је нејасни зашто је модел Закона о родној равноправности који ни не предвиђа могућност да истополни парови усвајају децу, изазвао толику узбуну у јавном простору.

Иако већина таблоидних медија ових дана полемише са тезом да овај закон садржи „споран” члан 53 којим се предвиђа да „свако лице у генеративном добу има могућност да поднесе захтев за усвајање детета без обзира на пол и брачно стање”, заборавља се да садашњи Породични закон већ дозвољава могућност да свака особа, без обзира на пол, има право да усвоји дете. Другим речима, и по садашњем закону и мушкарац и жена имају право да усвоје дете, без обзира на то да ли се налазе у браку или не и које су сексуалне оријентације.

„Грађанима треба рећи истину, а то је да тренутно важећи прописи не садрже забрану ЛГБТ особама да усвајају децу. Чињеница да је неко у браку ипак не искључује могућност да он или она буду ЛГТБ особа. Кључно је да одлуку о усвојењу надлежни орган мора да донесе руководећи се пре свега најбољим интересима сваког детета у конкретним личним, породичним и друштвеним околностима. Након тога, људско је право и елементарна човечност да нико неоправдано не буде ускраћен за могућност да покуша да постане усвојилац”, рекли су нам у канцеларији заштитника грађана.

Представници стручне службе омбудсмана такође су нам објаснили да се модел закона о родној равноправности налази у стадијуму друге радне верзије, а та верзија, пре него што евентуално постане закон, треба да прође још мноштво институционалних, процедуралних и суштинских степеница.

Вања Мацановић, чланица Савета за родну равноправност и један од аутора радне верзије модела закона о родној равноправности такође истиче да по садашњем закону свака особа може да поднесе захтев за усвајање деце – без обзира на пол или брачно стање.

„Ако стручњаци утврде општу подобност особе, она може постати усвојитељ. Иако се предност увек даје „потпуној породици”, дешава се да дете усвоји и особе које нису у браку односно не живе у (ван)брачној заједници. Једино што су аутори закона о родној равноправности тражили јесте да се избрише ставка по којој министар лично мора да одобри усвојење, јер сматрамо да је то акт дискриминације који отвара и могућност за корупцију. Ми смо тражили измену тог члана Породичног закона, јер знамо да постоји много родитеља у Србији који сами гаје децу – без обзира на то да ли је самохрано родитељство њихов избор или питање судбине. Али, исто тако знамо да постоји много особа које су саме и желе да се остваре у улози родитеља и којима по слову садашњег закона министар лично мора да одобри усвојење. Модел Закона о родној равноправности предвиђа да све особе, без обзира на брачни статус, могу да усвоје децу и без сагласности првог човека министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања”, објашњава Вања Мацановић.

Анализа америчког законодавства показује да 16 држава дозвољава могућност да геј парови усвајају децу, а у додатних 16 држава омогућено је да партнери у геј заједници усвоје дете свог партнера. У овом моменту у 13 земаља Европе геј парови могу да усвајају децу, а законодавци у Аустрији, Естонији, Словенији и Немачкој дозволили су могућност да особе у хомосексуалној заједници усвоје дете свог партнера.

Више од двадесет земаља у Европи и половина земаља у Сједињеним Америчким Државама до данас је легализовала истополне бракове, а Нацрт закона о регистрованим истополним заједницама, у чијој су изради учествовали организација за лезбијска људска права „Лабрис” и Центар за унапређивање правних студија још се не налази у нашој скупштинској процедури. Другим речима, у очима нашег законодавца под браком се искључиво сматра заједница између жене и мушкарца.

Иако је прошло готово деценију и по од како је Холандија постала прва земља на свету која је легализовала брак истополних партнера, стиче се утисак да јавност и даље веома бурно реагује на геј бракове и усвајање деце у истополним заједницама. Доменико Долче, који са својим партнером Стефаном Габана већ 30 година облачи представнике холивудске фабрике снова, направио је праву револуцију када је у италијанском магазину „Панорама” изразио снажно противљење идеји да геј особе имају породице.

„Ви сте рођени за мајку и оца, или бар тако то треба да буде”, рекао је Доменико Долче. Великом изненађењу јавности свакако кумује и чињеница да је овај креаторски двојац, Долче и Габана, деценијама био у интимној вези и отворено подржавао геј заједницу. Иако се чинило да у последњој рекламној кампањи за своју модну линију Долче и Габана величају групни секс, јавно противљење усвајању деце у геј заједницама разљутило је светски џет-сет.

Реакција на Долчеов интервју била је муњевита. Елтон Џон, који је добио двоје деце путем „ин витро” оплодње са својим супругом Дејвидом Фурнишом, позвао је купце на бојкот производа са потписом „Долче и Габана”, бренда који годинама носи. Кортни Лав јавно је изразила намеру да спали сву одећу коју су они дизајнирали а у њеном је власништву, а редитељ Рајан Марфи написао је на свом твитер-налогу да им је одећа „ружна као и њихова мржња”. Енди Коен, домаћин популарног ТВ шоуа „Погледајте шта се дешава: уживо”, изнео је на аукцију своје црно „Долче и Габана” одело, како би новац од продаје донирао Савету за равноправност полова „Фемили”.

„Иако сам волео ово одело, за мене више није забавно да га носим”, написао је Марфи на свом „Твитеру”. До среде по подне, цена његовог одела достигла је 1.850 долара.

Поједини представници српског невладиног сектора, који су чак и добитници највиших признања за промоцију људских слобода, ипак се слажу са италијанским паром Дoлче и Габана. Али, само незванично. За изјаву медијима нису били расположени.

Катарина Ђорђевић

(Политика, 7. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-40gCategories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар