Одложен повратак Шешеља у Хаг? (преглед штампе 6-7. 4. 2015)

Понедељак, 6. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Незадовољна извештајем војне комисије, по којем је пилот Омер Мехић главни кривац за пад војног хеликоптера 13. марта, јавност све гласније тражи формирање нове, независне комисије која би поново истражила узроке несреће. „Бесмисленост политичких оптужби због страшне људске трагедије која нас је све погодила”, каже премијер Александар Вучић. Влада још мери позив из Москве да српска војска учествује на паради 9. маја. Сем „владе у сенци“ Демократске странке, политичка сцена Србије има и „председника у сенци“ судећи по активностима и наступима Бориса Тадића. У Влади Србије, заједно са свим министарствима, у службама за односе са медијима овом тренутку ради више од 70 особа. Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одбранио је титулу на мастерс турниру у Мајамију пошто је у финалу победио Британца Ендија Мареја

Мајами, 05.04.2015 - најбољи светски тенисер Новак Ђоковић победио је у мечу против британског тенисера Енди Мареја у финалу мастерс турнира у Мајамију, 2:1; 7-6 (3), 4-6, 6-0

Мајами, 05.04.2015 – најбољи светски тенисер Новак Ђоковић победио је у мечу против британског тенисера Енди Мареја у финалу мастерс турнира у Мајамију, 2:1; 7-6 (3), 4-6, 6-0

И даље недоумице о паду хеликоптера

Незадовољна извештајем војне комисије, по којем је пилот Омер Мехић главни кривац за пад пад војног хеликоптера 13. марта, јавност све гласније тражи формирање нове, независне комисије која би поново истражила узроке несреће. Породица погинулог пилота категорички одбија могућност да је Мехић конзумирао алкохол, мада, ако је у његовој крви заиста било 0,68 промила, како се наводи у обдукционом налазу, не треба сметнути са ума низ нелогичности које се могу наћи у извештају војне Комисије за испитивање узрока удеса војног ваздухоплова које су могле да доведу до несреће, пише у Данасу под насловом „Потребна независна истрага о паду хеликоптера”.

Два питања су кључна: зашто није испоштована процедура приликом полетања и због чега је хеликоптер морао да слети на сурчински аеродром, када је пилот два пута захтевао да слетање буде на ВМА или Батајници. Из извештаја се види да је генерал Предраг Бандић обавестио министра Братислава Гашића да постоје технички услови за лет, али и да „није поштована стандардна оперативна процедура“, на шта министар одговара да је ствар ургентна и да се крене на задатак. Други спорни детаљ забележен је када је хеликоптер био надомак Београда. Посада је два пута инсистирала да слети на ВМА или Батајницу, али од контроле лета добија информацију да се упути ка Аеродрому „Никола Тесла“. Пилот је то учинио тек када му је речено да је тамо организован комплетан прихват бебе.

Премијер Србије Александар Вучић покушао је да одговори на ова питања, на ванредној конференцији за новинаре одржаној у суботу. За процедуралне пропусте, које констатује и Више јавно тужилаштво, премијер је рекао да ће истрага бити настављена, те да ће тужилаштво утврдити евентуалну одговорност. Међутим, на питање зашто се инсистирало на слетању на сурчински аеродром, када је посада захтевала другачије, Вучић тврди да је хеликоптер покушао да слети на Батајницу, али безуспешно. Што се из извештаја не види.

Бранко Крга, бивши начелник Генералштаба, каже за Данас да се у овом тренутку, без даље истраге, не може оцењивати у којој мери је кршење процедура довело до пада хеликоптера. Са друге стране, бивши министар одбране Првослав Давинић сматра да је извештај војне комисије „одличан и свеобухватан“ и да пропусти у процедури нису довеле до пада хеликоптера. За војног аналитичара Александра Радића кључна и у исто време недопустива је изјава чланова војне комисије, која је наведена у извештају, да „нарушавање процедура није од пресудног значаја“, односно није довело до трагедије.

„Написи у медијима „крива је посада, пилот био пијан“, појавили су се неколико сати пре него што је са докумената скинута ознака тајности. Што значи да их је неко тендециозно пласирао у јавност. Војној комисији је најлакше да окриви посаду, јер би у супротном одговарала лица која не носе униформу”, закључује Радић, додајући да јавност са правом очекује и одговор на питање зашто Мехићу није дозвољено да слети на Батајницу, како је у више наврата тражио током лета.

Иако се у саопштењу београдског Вишег јавног тужилаштва наводи да део одговорности за трагедију у којој је страдало седам особа сноси и један број активних припадника Војске Србије, као и да има индиција за евентуалну одговорност одређеног броја цивилних лица, односно контролора лета на Аеродрому „Никола Тесла“, те да ће се истрага наставити, остаје чињеница да је као примарно одговорна за пад хеликоптера означена посада, а као главни кривац – пилот Омер Мехић.

„Омера нисмо видели пијаног ни у кафани”, објављује Блиц шта говоре породица И пријатељи пилота Мехића.

„Страначка употреба страшне трагедије” најава је у Информеру за наслов „Одвратно – Пајтић свима рекао: Мртви пилоти су највећа шанса”.Како пише у овом таблоиду, лидер ДС тражи од функционера да на причи о паду војног хеликоптера „максимално мобилишу фронт против СНС”.

„Не дирајте мртве хероје, грешке направили Гашић И Бандић”, пише на насловној страни Курира. Овај таблоид цитира И премијера Александра Вучића под насловом „За ову владу пилоти нису криви, они су јунаци!”

Београд, 05.04.2015 - Александар Карађорђевић положио је венац на споменик Милошу Обреновићу, поводом 200. годишњице Другог српског устанка, на Цвети 1815.

Београд, 05.04.2015 – Александар Карађорђевић положио је венац на споменик Милошу Обреновићу, поводом 200. годишњице Другог српског устанка, на Цвети 1815.

Варуфакис преговара у Вашингтону, Ципрас путује у Москву

Под насловом „Ципрас се спрема за Москву, Брисел нервозан”, Политика објављује како из Брисела из Берлина стижу поруке да Атина неће добро проћи ако падне у загрљај Русији.

Очи Атине упрте су у Вашингтон где министар финансија Јанис Варуфакис у сусрету са Кристин Лагард, генералном директорком ММФ коме већ у четвртак Грчка треба да уплати 460 милиона евра, покушава да добије евентуално одлагање и чује оцену о предложеном пакету грчких реформи чије је усвајање услов за добијање кредита. До сусрета у Вашингтону долази у тренутку када је договор са Еврогрупом о евентуалном финансирању потпуно неизвестан јер повериоци имају нове захтеве и сматрају да Атина недовољно брзо и савесно одговара на инсистирања да се реформе пооштре и на тај начин учине валидним.

Грчки медији преносе писање британског Дејли телеграфа који,позивајући се на добро обавештене изворе у Сиризи,тврди да влада разрађује радикалне планове за национализацију банкарског система и увођење паралелне валуте уколико еврозона не ублажи захтеве и не уплати обећани кредит. Такође,уколико се влада нађе пред избором, исплатиће се плате и пензије али не и дугови.

Лист пише да грчка влада упозорава партнере да се много тога доласком Сиризе изменило и да повериоци морају да буду спремни на реалне уступке уколико не желе путпуни хаос монетарне уније.

Посета премијера Ципраса Москви где ће боравити 8.и 9. априла на позив председника Путина, изазива нервозу у Бриселу.Европски комесар за финансије Пјер Московиси сматра да је“ место Грчке у европској породици и да окретање ка Москви сигурно за Атину није добитна комбинација.“

Папа није оптимиста у ускршњој поруци

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања предводио је у Ватикану мису за Ускрс и упутио своју традиционалну ускршњу поруку, пише у Данасу под насловом „Папа оптимистичан само око Ирана”. Он је позвао на прекид прогона хришћана у свету након што су исламистички милитанти у Кенији убили готово 150 студената, као и на прекид свих сукоба, понајприје у Либији, Сирији и Ираку. Готово једина оптимистична мисао у Папином говору, оцењују страни медији, односила се на договор између Ирана и међународне заједнице о оквирном споразуму о иранском нуклеарном програму постигнутом ове недеље у Швајцарској.

Папа Фрањо предводио је и ускрсно бдење у суботу увече и позвао католике да уче од Исусових ученица, те да спознају чуда вере.

„Током ове ноћи бдења треба размислити о искуству Исусових ученица које и нас позива”, рекао је Папа и нагласио да су оне прве отишле до Исусовог гроба и нашле га празног, док су мушкарци остали у трпезарији последње вечере: „Исусове ученице нас подучавају чуду Исусовог ускрснућа”, нагласио је он, тако да стручњаци оцењују да је желео да нагласи улогу жена у Цркви којом доминирају мушкарци.

Сећање на 6. април 1941.

У подсећању на 6. април 1941. године, Политика објављује успомене чувеног хрватског новинара Пере Златара о томе како је у Загребу пронашао оригинални историјски примерак Политике са датумом почетка напада нацистичке Немачке на Југославију. Златар је до краја 80-их радио у Политикиној кући а са места уредника Интервјуа преселио се 1988. године у Загреб.

„Председник у сенци“

Сем „владе у сенци“ Демократске странке, политичка сцена Србије има и „председника у сенци“ судећи по активностима и наступима Бориса Тадића, лидера Социјалдемократске странке. Тадић је крајем марта био у посети Кувајту, где је, како је саопштила његова странка, са тамошњим државним врхом разговарао о актуелним глобалним изазовима, као и о реконструкцији српске железнице, укључујући београдску станицу Прокоп. На питање Данаса да ли су у Влади Србије имали сазнања или неку врсту координације у овој Тадићевој посети, с обзиром на то да је железница пројекат из такозваног „берлинског процеса“, изричито је одговорено негативно, објављује Данас под насловом „Тадићев пут у Кувајт без знања Владе”.

Исти одговор у Немањиној 11 овај лист је добио и када је Тадић у децембру боравио у Украјини, где се према појединим изворима из СДС, сусрео и са украјинским председником Петром Порошенком. Овакве активности несвојствене су за класичан политички наступ на сцени Србије и аналитичари су их у први мах протумачили као израз амбиције да Тадић у евентуалној реконструкцији владе буде позван да води Министарство спољних послова. Међутим, не само ниво саговорника у иностранству и Тадићеве критике упућене председнику Србије, које често „у стопу прате“ изјаве и саопштења из кабинета Томислава Николића, него и сама организација СДС, указују на позицију „председника у сенци“.

Тадићева Социјалдемократска странка, коју је основао након одласка из ДС, више функционише као председнички кабинет, где су, према незваничним сазнањима Данаса, права функционера да се оглашавају у јавности ограничена. У име Тадића оглашава се директно у медијима његова представница за медије, што је случај и са актуелним председником Николићем. Упадљиво је да је то случај само када је реч о њима двојици, док већина других политичара са медијима комуницира директно, пише у Данасу.

Са медијима ради више од 70 владиних службеника

Највише упослених у прес службама од министара имају министар унутрашњих послова Небојша Стефановић – девет и министар одбране Братислав Гашић – седам, објављује Данас.

У Влади Србије, заједно са свим министарствима, у службама за односе са медијима овом тренутку ради више од 70 особа. Само у владиној Канцеларији за сарадњу са медијима ради 20 људи, али, како каже за Данас шеф те канцеларије Миливоје Михајловић, то нису класични пи-арови већ особе које раде на организацији конференција за новинаре, сајту владе и писању саопштења.

У Бироу за сарадњу са медијима МУП ради укупно девет људи, заједно са шефицом те службе Биљаном Поповић Ивковић и њеним замеником. Због већег обима посла и специфичности ресора, у Бироу имају и вечерње смене, односно дежурне, који морају бити доступни медијима током целе ноћи.

У Министарству одбране објашњавају за Данас да се у саставу Управе за односе са јавношћу налазе четири установе – Медија центар „Одбрана“, Војнофилмски центар „Застава филм“, Војна штампарија и Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички“.

„С обзиром на управне функције које обавља, истичемо да није реч о ‘кабинетској ПР служби’, већ управи која је формирана по угледу на сличне управе и службе за односе са јавношћу у оружаним снагама других земаља, које интегришу све капацитете у функцији стратешког комуницирања.

На пословима односа са медијима ради пет лица у Управи за односе са јавношћу. Такође, у складу са потребама и трендовима савременог комуницирања, Управа за односе са јавношћу посебно развија наступ на интернету и друштвеним мрежама, а Министарство одбране је међу ретким државним институцијама које активно користи профиле на друштвеним мрежама за комуницирање са грађанима и новинарима“, напомињу у овом Министарству, у којем поред ових пет особа на пословима односа са јавношћу ради и посебни саветник министра за медије и виши саветник.

Иначе, Министарство одбране је једино које има функцију портпарола од свих министарстава, али и већине других институција, а на том месту се налази Јован Кривокапић.

У служби за односе са медијима при кабинету премијера Александра Вучића раде три особе, колико и при министарствима спољних послова, грађевинарства, трговине и телекомуникација, привреде, пољопривреде, правде и финансија. По две особе у пи-ар службама имају министри државне управе, просвете, омладине и спорта, рада и културе, док је у Министарству енергетике, на чијем је челу Александар Антић, задужена само једна особа са комуникацију са медијима. Недавно је саветник за медије бившег британског премијера Тонија Блера Алистер Кембел одржао у Београду предавање свим пи-аровима при Влади Србије, пише у Данасу.

У Служби за сарадњу са медијима председника Србије Томислава Николића ради осам особа, додаје овај лист у тексту под насловом „Стефановић и Гашић имају највише пи-арова”.

Анђелка Николић

Цео текст прочитајте ОВДЕ 

Уторак, 7. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи)

Београд, 06.04.2015 - централна манифестација обележавања Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије у Другом светском рату на локалитету некадашње Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу

Београд, 06.04.2015 – централна манифестација обележавања Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије у Другом светском рату на локалитету некадашње Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу

Председник Томислав Николић неће покретати нову и независну истрагу о паду хеликоптера. Изјаве војних старешина који су били укључени у операцију спасавања бебе војном летелицом, у неким детаљима, бацају ново светло на читав догађај. Таблоиди најављују испитивања у тужилаштви људи из војног врха. Војска Србије маршираће 9. маја Црвеним тргом. Процес приватизације Ски центра „Брезовица” приводи се крају а локални Срби верују да ће то бити најтежи удар за њих од 1999. године. Одложен повратак Шешеља у Хаг?

Нема нове истраге о паду хеликоптера, на потезу је тужилаштво

Председник Србије одбацио могућност још једног испитивања узрока пада хеликоптера, објављује Данас под насловом „Николићев кабинет: Нема разлога за још једну истрагу”.

„Председник Томислав Николић неће покретати нову и независну истрагу о паду хеликоптера, након објављених извештаја две комисије о том догађају, нити постоји разлог због чега би то радио”, поручено је Данасу у његовом кабинету поводом питања да ли постоји могућност да то учини као врховни командант војске. У одговору на исто питање у кабинету премијера Александра Вучића листу је кратко речено да се обрати Министарству одбране, где је незванично речено да до сада није било речи о томе.

Министарство одбране на свом сајту уз извештаје комисија о трагедији хеликоптера, објавило је и прилоге који садрже званичне изјаве војних старешина који су били укључени у операцију спасавања бебе војном летелицом. Ове изјаве у основи су и коришћене у извештајима комисија, али у неким детаљима, бацају ново светло на читав догађај. Најкраће, сврсисходност и хуманост задатка овим изјавама није доведена у питање, али се у њима указује на непоштовање процедура које ваздухопловце „доводе у у незгодну ситуацију“, пише у Данасу под насловом „Живак: Непоштовање процедура доводи нас у незгодну ситуацију”.

„Ексклузивно: Анатомија једне трагедије”, наслов је у Политици где пише да генерал Љубиша Диковић није благовремено обавештен о лету јер је заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић био недоступан док је био на базену Војне академије. Питање процедуре није узрок трагедије хеликоптера Ми-17, његове посаде и путника. Да се није пошло по бебу из муслиманске средине чули би се приговори с разних страна да би то свакако било урађено за српску бебу. Шта мислите, ко би то у Војсци Србије рекао да се не лети, ако је накнадни метео-извештај био релативно добар? Је ли генерал Диковић био обавештен пола сата раније, или касније, нема везе са трагедијом. Да ли су на Аеродрому „Никола Тесла” били новинари и ТВ камере, нека истрага и то открије. Ако су били, зашто су били? По редовном радном задатку или због неког другог плана? И зашто је контрола летења Аеродрома „Никола Тесла” сугерисала посади да слети код њих, пише у Политици.

У Куриру пише да је „Афера хеликоптер пред расплетом”. Овај таблоид доноси наслов „Тужилаштво саслушава војни врх” где пише да за неколико дана на испитивање иду генерали Бандић и Живак а затим министар Гашић и начелник Генералштаба Диковић.

Под насловом „Брукају Србију”, Блиц „још једном позива Гашића И Диковића да из моралних разлога поднесу оставке”. Овај лист најављује и да „Тужилаштво ће саслушати обојицу”.

Информер објављује: „Лудило, дошли смо и до бомбаша самоубице, водитељка Б92 позива на тероризам”. У овом таблоиду пише да је „Вања Бихаљи која са Иваном Ивановићем води „Наше јутро” на ТВ Б92 написала на Твитеру да би се, да је на месту удовице Омера Мехића, облепила експлозивом и отишла у кабинет код министра одбране Братислава Гашића”.

Београд, 06.04.2015 - полагање венаца у Алеји жртава бомбардовања Београда априла 1941. на Новом гробљу: Никола Никодијевић - председник Скупштине Београда

Београд, 06.04.2015 – полагање венаца у Алеји жртава бомбардовања Београда априла 1941. на Новом гробљу: Никола Никодијевић – председник Скупштине Београда

Српска војска биће на паради у Москви

„Војска Србије маршираће 9. маја Црвеним тргом”, наслов је у Политици.

„Наша јединица у Москви”, најављују Новости под насловом „Српска гарда пред Путином” и цитирају руског амбасадора у Београду Чепурина: „Заједничка победа не сме да се заборави”.

Новгород, 06.04.2015 - руски председник Владимир Путин положио је цвеће на споменик совјетским војницима погинулим у Другом светском рату, на гробљу у селу Марфино, на северозападу Русије

Новгород, 06.04.2015 – руски председник Владимир Путин положио је цвеће на споменик совјетским војницима погинулим у Другом светском рату, на гробљу у селу Марфино, на северозападу Русије

Продаја „Брезовице”

Процес приватизације Ски центра „Брезовица” приводи се крају а локални Срби верују да ће то бити најтежи удар за њих од 1999. године, објављује Политика под насловом „Одвали се Шар – планина”.

„Узму ли нам планину, ми смо готови”, понављају Срби на Брезовици, у Сиринићкој жупи, у општини Штрпце, на крајњем југу Косова и Метохије.

Француско-андорски конзорцијум „Компани ди Алпи” и њихов представник Паскал Ру нуде 410 милиона евра улагања у планину која ће им бити додељена експропријацијом.

Европска ограда у Бугарској

„Бугари жицом бране Европу од избеглица”, наслов је у Политици где пише да је „пре четврт века владало уверење како је недемократски имати овакве границе, па смо ми рушили зид из доба комунизма”, присећа се бивши бугарски полицијски званичник.

Мање од две деценије након мукоктрпног уклањања масивне граничне ограде подигнуте да задржи људе у Бугарској, данас бугарске власти подједнако мукотрпно граде нову ограду дуж границе са Турском, овога пута да спрече улазак у своју земљу. Суочена са таласом избеглица са Блиског истока и из северне Африке, те опасношћу да међу њима буде и терориста, Европа јача своју одбрану на многим фронтовима.

Колико је познато, више од 200 хиљада избеглица пробило је прошле године европске копнене и морске границе, не рачунајући оне који су се провукли неопажено. Статистика за прва два месеца ове године показује да је ситуација гора у односу на исти период прошле године, пише у Политици.

Подела „Железница Србије”

У разговору за Политику, Мирослав Стојчић, генерални директор „Железница Србије” описује у колико је катастрофалном стању ово државно предузеће које је већ 24 године у реструктуирању које је водило само у пропадање и увећање дуга који данас прелази 1,5 милијарди евра. Он најављује да ће Железница до 1. јула бити подељене на четири акционарска друштва: за превоз робе, превоз путника, управљања инфраструктуром и „Железницу Србије АД”.

Тадић позива у НАТО

„Брутална је лаж да Влада Србије није имала сазнања о мојој посети Кувајту нити неку врсту координације тим поводом. Свака билатерална посета другој држави пријављује се Амбасади Србије у тој земљи, која о томе обавештава наше Министарство спољних послова, чак и амбасадор те земље присуствује тим посетама када процени да треба, тако да је Влада Србије знала где путујем”, истакао је јуче Борис Тадић, бивши председник Србије и председник Социјалдемократске странке, пише у Данасу.

Овај лист је јуче објавио текст о томе да активности и наступи лидера СДС указују да Србија, осим „владе у сенци“ ДС, има и „председника у сенци“, имајући у виду да је приликом недавне посете Кувајту разговарао са њиховим званичницима о изградњи железничке станице у Прокопу. У Влади Србије Данас је добио том приликом одговор да они нису имала сазнања о том Тадићевом путовању.

Тадић је, иначе, јуче на конференцији за новинаре у седишту странке рекао да Србији није потребна атмосфера митинга и контрамитинга, јер то државу враћа у деведесете, као и да та странка неће ући у владу после евентуалне реконструкције.

„Питање безбедносних интеграција Србије је такође веома битно. Ако не идемо ка НАТО интеграцији, имаћемо мањи ниво инвестиција. Ако се буде ишло на референдум због тог питања или ако власт не буде желела да приступи НАТО, онда треба објаснити које су последице тога”, нагласио је лидер СДС, објављује Данас.

Београд, 06.04.2015 - државни секретар Министарства одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је данас са америчким експертом за питања равноправности жена и јавне политике Свони Хант

Београд, 06.04.2015 – државни секретар Министарства одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је данас са америчким експертом за питања равноправности жена и јавне политике Свони Хант 

Одложен повратак Шешеља у Хаг?

Новости објављују да „Антоанети одлаже повратак Шешеља”. Лист тврди да је Брамерц љут што је лидер СРС још на слободи. Главни хашки тужилац је очекивао да претресно веће одмах наложи да се вођа радикала врати у Схевенинген, пише у овом листу.

Хакери напали Данас и Сашу Мирковића

Сајт дневног листа Данас у понедаљак је био на мети хакера. Непознати починиоци упали су на интернет стране нашег листа и поставили текст под називом „Ко је Саша Мирковић?“, у којем се на ироничан и увредљив начин анализира биографија председника Скупштине општине Зајечар.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић покренуо је истрагу против непознатог починиоца и уверен је да ће он ускоро бити пронађен. Према Кривичном законику Србије, предвиђена казна за ово дело је од шест месеци до пет година затвора. Након што су му из редакције Данаса проследили спорни текст, тужилац Стаменковић је упутио захтев Посебном одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а Србије за прикупљање неопходних података.

Исти текст је пласиран и на сајту Пешчаника, а уредница овог портала Светлана Лукић управо је и обавестила редакцију Данаса о хакерском упаду.

„Два пута до сада смо се обраћали тужилаштву због хакерских напада. Последњи пут су нас инспектори за високотехнолошки криминал звали на разговор прошлог августа. Доставили смо све тражене податке, али никада нам нису дали повратну информацију докле се стигло са истрагом”, истиче Лукић.

Београд, 06.04.2015 - Стручна конференција „Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна“ поводом обележавања 7. априла, Светског дана здравља

Београд, 06.04.2015 – Стручна конференција „Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна“ поводом обележавања 7. априла, Светског дана здравља

Лоша контрола на тржишту хране

Под насловом „ГМ шницла и из кланице”, у Новостима пише о лошој контроли сточне хране због чега се дешава да фармери хране товљенике илегалном сојом и продају индустрији

Анђелка Николић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин)

Јутарњи лист: Документарни филм „Прочишћење“ – разоран поглед у сулуди свет сајентологије

Gibney je pred kameru doveo brojne bivše članove pokreta koji danas funkcionira kao biznis: investiraju u nekretnine i teški su dvije do tri milijarde dolara

sajentologija-dok

Kabelska mreža HBO ove se godine ne može požaliti na svoj dokumentarni program. Najprije je serija “Pehist: život i smrti Roberta Dursta” Andrewa Jareckogimala senzacionalan odjek jer je tajnoviti tajkun nesmotreno priznao da je ubojica dok mu je mikrofon bio uključen, a prošle nedjelje je i film “Pročišćenje: Scijentologija i zatvor vjere” Alexa Gibneyja ostvario sjajan rezultat – za prvog emitiranja vidjelo ga je milijun i 700 tisuća gledatelja, a u reprizama i dodatnim uslugama kao što je HBO GO skupit će ih se i više. Još od dokumentarne serijeSpikea Leeja “Kad se brane sruše” o uraganu Katrina iz 2006. ta kabelska mreža nije s tom vrstom programa ostvarila takvu gledanost.

Veliki dokumentarist

Za film se očekivalo da će biti hit. Alex Gibney jedan je od najplodnijih američkih dokumentarista (u našim doku kinima nedavno je igrao njegov film “Nalazeći Felu”, portret glazbenika Fele Kutija), magazin Esquire ga je 2010. proglasio najvažnijim redateljem u toj domeni, dobio je Oscara za dramatični “Taksi do tamne strane” koji se bavi mučenjem i ubojstvom skromnog afganistanskog taksista od strane američkih vojnika, a priličnu pozornost izazvali su i “Mea maxima culpa: Tišina u božjoj kući”, istraga o seksualnom zlostavljanju gluhih maloljetnika u katoličkoj crkvi, “Armstrongova laž” portretirala je slavnog biciklistaLancea Armstronga nakon afere s dopingom, “Klijent 9: Uspon i pad Eliota Spitzera” istraživao je seks skandal bivšeg guvernera države New York, a “Mi krademo tajne: Priča o Wikileaksu” bio je puno zanimljiviji od igranog filma “Peti stalež” s Benedictom Cumberbatchom u ulozi Juliana Assangea. Kad se doznalo da Gibney priprema film po knjizi Lawrencea Wrighta “Pročišćenje: Scijentologija, Hollywood i zatvor vjere”, bilo je očito da je u pitanju još jedan eksplozivan redateljev projekt.

Ni Wright ne zazire od vrućih tema, njegova knjiga “Toranj miraža: Al-Qaeda i put prema 11. rujnu”, koja nije prikrivala američke propuste u sprječavanju rušenja Dvojnih tornjeva, dobila je Pulitzerovu nagradu i niz drugih priznanja. “Pročišćenje” je pripremao nekoliko godina, razgovarao s otpadnicima od te crkve, ali i onima koji su joj još pripadali te oslikao nevjerojatnu organizaciju čija bi praksa odavno bila osuđena da nije medijske i pravne umješnosti njezinih vođa i odvjetnika.

Gibney je koristio uglavnom sugovornike koje je Wright pronašao. Na ekranu to sve izgleda puno efektnije no na stranicama knjige: moć filmske slike je neporeciva i vjerojatno će film polučiti reakcije koje knjiga nije bila u stanju, iako je bila bestseler. Kako je napisao kritičar online magazina vulture.com, o nesretnoj sudbini kitova ubojica u zabavnim parkovima napisano je na stotine potresnih izvještaja, no tek kad se pojavio dokumentarni film “Blackfish” nešto je učinjeno da im se poboljša položaj. Jednako će tako i Gibneyjev film biti efikasniji od Wrightova rada. Vidjelo se to već na premijeri na Sundance film festivalu, na kojem se bez ozbiljnog kritičarskog pedigrea nije mogla dobiti ulaznica ni za jednu projekciju. Gibneyjeve “glumce” čuvali su festivalski volonteri, kako im suviše revni scijentolozi ne bi naudili, no srećom, sve je prošlo bez posljedica.

Ako želite doznati nešto više o scijentologiji, film vam neće pružiti suviše odgovora, uputnije je pročitati Wrightovu knjigu ili pogledati film “Master” Paula Thomasa Andersona: u potonjem su imena promijenjena, ali se može shvatiti kako je osnivač scijentologije L. Ron Hubbard, inače renomirani SF pisac, regrutirao svoje pristalice i ostvarivao kontrolu nad njima.

Lažirao ratni staž

Početkom pedesetih operirao je uglavnom sa svoje jahte u međunarodnim vodama, donekle i stoga da izbjegne progon Američke agencije za hranu i lijekove, koja ga je htjela pritvoriti kao šarlatana. Ima u filmu dosta njegovih snimaka, neki su čak i u boji, što je podvig, jer je Hubbard izbjegavao medije, a nije zaboravljeno spomenuti kako je pisac lažirao svoju pomorsku karijeru, tvrdeći da je za 2. svjetskog rata zapovijedao s dva broda i sudjelovao u bitkama, no ništa od toga nije bilo istina, jer su ga oba puta smijenili zbog nesposobnosti. Opsjednutost morem je, međutim, ostala, odatle stalne plovidbe jahtama, kao i dosjetka da članovi njegove organizacije Sea Org Project moraju nositi uniforme koje su podsjećale na one američkih pomorskih kadeta.

Hubbard u spomenutom razdoblju nije bio u zavidnoj financijskoj situaciji, no tada je napisao “Dijanetiku”, tzv. znanost o mentalnom zdravlju, koja se odlično prodavala i predstavljala je temelj za njegovo kasnije naukovanje o scijentologiji. Što je zapravo scijentologija? Nije to lako obrazložiti, ali u pitanju je neka vrsta samopomoći koja sugerira da se čovjek treba riješiti trauma i osloboditi: nema tu motiva organiziranih religija, Boga, raja i pakla, međutim, hijerarhija postoji, čovjek postiže ispunjenje kad postane “čist” i shvati da je tijelo samo “kuća” u kojoj obitava njegova duša. Ne čudi što je pokret postao tako dominantan među ljudima solidnog imovinskog stanja, kojima ni protestantska ni katolička crkva nisu nudili odgovore.

Haggis na bugarskom

Prvi sugovornik u filmu je scenarist i redatelj Paul Haggis, dobitnik Oscara za “Fatalnu nesreću”. On je kao mladić imao ljubavnih nevolja i scijentologija mu je predstavljala potporanj koji mu je nedostajao, no kasnije je izračunao da je svoju privrženost platio barem 250 tisuća dolara. Još je dobro i prošao jer je znao bogataše koji su pokretu priložili 25 milijuna. Raskinuo je sa scijentologijom kada je obznanio da su mu dvije od tri kćeri lezbijke: po njihovu naučavanju homoseksualizam je bolest, što Haggis nikako nije mogao prihvatiti jer je veliki zagovornik ljudskih prava, osobito onih seksualnih i rasnih manjina. Napisao je pismo u kojem raskida s pokretom, a nedugo zatim pred kućom ga je sačekala poveća grupa scijentologa i tražila da se odrekne onoga što je napisao. Nije htio ni čuti pa ga je objavljivao u nastavcima, na blogu svog prijatelja, ali najprije anonimno da bi se potpisao tek na kraju. Izbio je skandal. Tekst je diljem interneta preveden na jedanaest jezika, pa čak i na bugarski.

Nije lako riješiti se scijentologa, o čemu svjedoče i nekadašnji visoki funkcionari tog pokreta koji su ga se odrekli. Marty Rathbun, desna ruka mladog i energičnogDavida Miscavigea, koji je zamijenio Hubbarda nakon njegove smrti 1986., upoznao je pokret u svim njegovim segmentima i naposljetku ga zgrožen napustio. Bivši sljedbenici progonili su ga punih pet godina, špijunirali njega i njegovu suprugu Monique iz kuće preko puta, a kad bi bračni par pozvao policiju, pretvarali bi se da snimaju neobaveznu dokumentarnu reportažu. Naposljetku je Monique povukla najmudriji potez, nije tužila pokret nego Miscavigea osobno, što je potonjem bilo iznimno neugodno: klonio se medija kako je znao i umio, nije znao kako se postaviti prema provokatorima, a sada se našao na sudu i bio iznerviran drskim pitanjima odvjetnika. Uzgred, njegova nećaka Jenna također je napustila pokret i nema dobro mišljenje o svojem stricu.

Rathbun je bio svjedokom Miscavigeovih manipulacija, kako je uklanjao ljude u organizaciji koji su mu smetali do apsolutne vlasti, no znao je i puno neugodnije stvari. Recimo, jedna od uobičajenih metoda kojoj se podvrgavalo nove članove bilo je ispitivanje tzv. Hubbardovim elektrometrom: to je nekakva vrsta poligrafa čija bi kazaljka jako skočila kad bi ispitanik evocirao iznimno neugodan događaj iz svoje prošlosti, a čim bi to ponovio, reagirala bi slabije, jer bi se on već polako oslobađao traume. Nezgodno je jedino to što su sve te ispovijedi snimane i zapisivane te korištene protiv onih koji su htjeli napustiti scijentologiju.

Reakcija FBI-a

Još je gora bila navada da se članove tjera do krajnjih fizičkih granica, u dva kontejnera u Južnoj Kaliforniji koje se zvalo “Rupa” bilo je svačega, iznurivanja članova dok nisu pali u nesvijest, lizanja jezika podom i još koječega. Kada je intervenirao FBI, nije bilo rezultata, jer su članovi na to pristajali dobrovoljno. Ne svi, Spanky Taylor, bliska prijateljica Johna Travolte, bila je zgrožena u kakvim su joj nehigijenskim uvjetima držali dijete i uspjela se nekako s njim prošvercati na slobodu. Scijentologija je profitirala i od jeftine radne snage, svojim niže pozicioniranim aktivistima plaćala bi po 40 centi na sat, a neki od njih radili bi po 14 do 18 sati dnevno.

Scijentologija je bila pred financijskim krahom početkom devedesetih, trebalo je platiti milijardu dolara poreza, no sve bi se to umanjilo ako bi ih država prestala tretirati kao vjersku sektu i priznala religijom, nakon čega bi porez bio radikalno smanjen. Neumorni scijentolozi fanatično su slali na stotine pisama i pokretali bezbroj tužbi: naposljetku im je 1993. priznat status religije, i to od strane državnih činovnika koji zapravo jedva razlikuju što je vjera, a što uvjerenje. Porezni dug je umanjen na njima beznačajnih 12 i pol milijuna dolara. Danas su teški dvije-tri milijarde, šire se po čitavom svijetu, trguju nekretninama i investiraju: odličan je to posao jer se članstvo stalno smanjuje, a prihoda je sve više.

Najpoznatiji scijentolozi svakako su John Travolta i Tom Cruise, no nijedan nije pristao nastupiti pred Gibneyjevom kamerom. Srećom, postojećeg dokumentarnog materijala bilo je dovoljno. Travolta je navodno imao razdoblje kolebanja, htio je napustiti crkvu, ali su možda presudile intimne ispovijedi pred elektrometrom: u njegovu životopisu štošta je toga problematično, pa i nekoliko gay veza, koje javno nikad nije htio priznati. Cruise je drukčiji slučaj. Na snimanju “Dana groma” upoznao je Australku Nicole Kidman i zaljubio se u nju, međutim, njezin otac bio je poznati psihijatar, što je scijentolozima bilo dovoljno upozorenje: tu struku smatraju neprijateljskom, valjda zato što im se metode tu i tamo preklapaju, a ovi drugi ih smatraju prevarantima. Kidmanica nije htjela ni čuti za scijentologiju, Cruise je to isprva prihvaćao, no u crkvi su bili uporni, čak su i prisluškivali njezin telefon, pa se brak naposljetku raspao. Kada se Cruise požalio Miscavigeu da nikako ne može pronaći novu partnericu, šef scijentologa imao je rješenje tog problema: mladoj i perspektivnoj glumici Nazanin Boniadi (gledali smo je kao analitičarku CIA-e Faru Sherazi u drugoj i trećoj sezoni serije “Domovina”) najprije su pokazali spis iz kojeg je očito da je njezin dečko vara, a kad su raskinuli, poslali su je na potpuni “makeover”, postala je glamurozna dama i isporučili Cruiseu. Njih dvoje počeli su zajedno živjeti, no ona je napravila grešku kada im je Miscavige došao u posjet, imala je glavobolju i nije baš bila entuzijastična što ga vidi. Cruise joj je prigovorio, ona se požalila prijateljici i u trenu je izletjela iz redova scijentologa.

Kao nacističke relikvije

Gibneyjev film gleda se bez daha unatoč tome što traje puna dva sata, ima u njemu potresnih ispovijedi, poput one Sare Goldberg, koja je bila zgranuta što kći prekida odnose s njom zato što je napustila crkvu i što joj zabranjuje da ubuduće viđa unuku. Fascinantni su i dijelovi snimljeni na proslavi scijentologa prije dvije godine, na kojoj se Miscavige ponaša kao da je vladar svijeta, iako kičerski simboli te crkve više podsjećaju na nacističke relikvije nego na ozbiljan vjerski pokret.

Prema Gibneyju, scijentologija bi mogla dospjeti u ozbiljne probleme ako se preispita njezin status religije i time izgubi mogućnost oslobađanja od poreza.

Po mnogima, to je najobičnija vjerska sekta kakvih je u Americi na desetke: jedna od njih je i Transcendentalna meditacija kojoj pripada i David Lynch i ta odlično zarađuje na lakovjernim članovima, ali ni približno tako dobro kao scijentologija. Drugi ozbiljan udarac bio bi kad bi crkvu napustile njezine najveće zvijezde, Travolta i Cruise.

Prvi je labilan, usprkos tome što svako malo izgovori nekakvu pohvalu scijentologiji, a drugi je zbog nje izgubio već dvije supruge, uz Kidmanicu tu je i Katie Holmes, koja mu neko vrijeme nije dozvoljavala viđati njihovu kćer Suri, u strahu od negativnih utjecaja scijentologa.

Koliko dugo će on trpjeti da mu vjera upropaštava privatni život, vidjet ćemo.

Nenad Polimac

(Јутарњи лист, 6. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-40PCategories: Преносимо

1 reply

  1. Изгледа да вриједи погледати тај филм о сајентологији који препоручује „Јутарњи лист“.

Оставите коментар