Чувар Зејтинлика Ђорђе Михаиловић: Србе бомбардују и још траже да им кажемо „хвала“

Поклоници Светом Нектарију Егинском у организацији „Ходочашћа са благословом“ Ловћен турса, 12. 3. 2015, свој обилазак започели су поклоњењем сенима 8000 српских официра и војника сахрањених на солунском Зејтинлику.

Ту их је дочекао чувар овога гробља већ 55 година, часна старина Ђорђе Михаиловић (87). У инспиративном говору које предлажемо Вашој пажњи, осврнуо се и на актуелни однос Срба према својим херојским прецима и на однос светских моћника према српском народу.

Након његовог обраћања у Спомен костурници духовник путовања, отац Александар Маџаревић, парох из Сурдука, одслужио је помен нашим јунацима.

ТРАНСКРИПТ говора Ђорђа Михаиловића:

„Добар дан! Помаже Бог!

Мени су отац и деда били чувари овде /…/

Добровољци из Лике, Војводине, Босне и Херцеговине, Далматинци, су били најхрабрији. Један велики број је дошао из Америке. Нажалост, не пише за све место рођења, има батаљон, чета, дивизија… Има из Требиња, има…

Овде имамо 8000 сахрањених Срба из Првог светског рата, 6000 доле у костурници, још 2000 има на гробљу. Испод споменика су сахрањени и интернирци из немачког логора у Солуну у Другом светском рату. Има их 2000. Или умрли од болести, 130 њих стрељано. Међу њима је и отац Мише Јанкетића, Бјелопољац. Жртве су тада највише били Срби и Црногорци.

Сада има на гробљу сахрањених 2000 војника из Првог рата. Гробље је некад било на периферији, Солун је пре Првог рата имао 150-160 000 становника, а сада милион и по, сада смо у центру. А, раније се ту налазила болница. И колико је рањених, болесних умрло, одмах је сахрањено овде.

А колико има доле, 6000, то су погинули на фронту, Кајмакчалан. Чули сте за Кајмакчалан? Чули сте за Кајмакчалан? Е, хвала Богу! Зато што има оних који нису чули за Кајмакчалан.

А, српска пешадија је ишла напред у пробој Солунског фронта. Други савезници, Енглези, Французи, Италијани, нису могли метар да се пробију. А, непријатељи су били Аустријанци, Немци, Бугари.

Војвода Мишић, он је био чудо човек, начелник Генералштаба српске војске, а Кајмакчалан има 2530 метара (надморску висину), после Олимпа, артиљерија не може да се попне. То је место прва битка за ослобођење Србије. Српска пешадија је то урадила. То није толико лако. Видите, овде имамо четири пуковника, десет потпуковника, 15 мајора, више од 50 капетана I и II класе, више од 100 поручника и потпоручника, веома страшан број официра.

И ови магарци, треба сто пута да кажу: „Хвала за све“, а они бацају ракете на нас.

Петнаестог септембра 1918. ујутру, српска војска и сви савезници су кренули у пробој. И то се сад сваке године обележава, видите венце Републике Србије, Републике Српске, Министарства одбране. Сутра чекам да дође пун аутобус за Хиландар, официри Генералштаба.

Сад још мало горе, да видите цело гробље, има 8000 Француза. Видите колико и Срба. Али, шта је разлика? Француска је имала 42 милиона, а Србија само 4,5 милиона становника. Друго, од 8000 француских војника, више од 4000, више од пола, који нису Французи: Алжирци, Сенегалци, стара Индокина, сада Вијетнам и Камбоџа. Нису Французи. Пола Африке је било у француској војсци, пола Африке у енглеској војсци.

Има (овде) и 3000 Италијана. У Другом рату је овде погинуло 12 000 Италијана, али они нису сахрањени ту, њих су послали у једно село близу Крфа, према Италији… Заборавим име… Старим.

Позади има још 2000 Енглеза и 400 Руса. Укупно 21000 на гробљу, од тога 8000 Срба. Али, свако има засебно гробље, капију, чувара. Наша капија је у центру, где пише „Српско гробље“. Ми овде имамо централно место и најлепши споменик. Најинтересантније, највише посетилаца имамо ми. Зашто Французи и други мало долазе.

Знате, овај споменик је направио краљ Александар 1928, тада још није била Југославија, него Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Сав материјал је допремљен из Србије. Гранит… Чуо сам да из Врање има неко овде? Ко је из Врање? (из ходочасника: „Једино ја сам из Врања.“) Из Врање има много храбар генерал Симовић.

Мермер: венчачки мермер, Аранђеловац, цемент фабрика Беочин, Војводина… Овај чемпрес је од манастира Хиландара. Они праве свакога дана помен за све Србе, од Газиместана… Има доле и Церска битка, Колубарска битка, Гучево, из Мојковца где су били Црногорци битке, и сада из Вуковара, из Дервенте, Брчко, Сарајево… Видите ми памтимо Србе из свих ратова. Из Крајине, са Косова.

И сада бацају ракете. Зашто бацају ракете? Зато што српска војска не иде назад иде само напред. Зато бацају ракете на Србију и сад траже да им кажемо „хвала“.

Тамо пише леп стих. Да вам прочитам лепи стих (рецитује):

Незнани туђинче, кад случајно минеш,

поред овог светлог заједничког гроба,

знај, овде је вечно уточиште,

највећих јунака данашњега доба.

Родитељ је њихов, храбри српски народ,

Горостас у светској историјској војни,

који је свесно искушење прошо,

и чији су борци дивљења достојни.

Падају од зрна, глади и од жеђи,

распињани на крст на Голготе вису,

али чврсту веру у победу крајну,

никад, ни за час, изгубили нису.

Војислав Илић Млађи, он је био борац, зато је писао тако лепе стихове.

Ја сам овде више од 50 година, долазили су Солунци из разних градова, па умирали. Ми смо унуци, а ви праунуци. Моја мајка је била Гркиња, зато ја слабо говорим српски језик. Мој деда је био борац. Ми смо Срби из Црне Горе – Саво Михаиловић. Можда има неко овде Михаиловић? Црногорци или пореклом Црногорци. Михаиловић без ј. Мој отац Ђуро Михаиловић. Ја сам Ђорђе Михаиловић, чувар већ 55 година, имам сад 87 година. И зато заборавим много.

А, ја немам сина. Имам ћерку, а жена не може да буде чувар, да спава на гробљу. Ћерка нема мушку децу. Удата. Она направи две ћерке. Ми радимо докле можемо да радимо.

Доле има ракија ко хоће да попије за душу. Српски обичај.

Доле у костурници имају мермерне плоче са свим именима и местом рођења, за оне за које се зна. Има неких за које се не зна, па пише чета, батаљон, дивизија.“

Снимила: НВЖ

Спонзор текста: ХОДОЧАШЋА СА БЛАГОСЛОВОМ

Обилазак светиња у земљи и окружењу: Егина, Острог, Света Гора (Хиландар), Света Петка (Букурешт), Манастири југозападне и централне Србије

Контакт: 062/669-619 Јована (пон-суб од 11ч. до 20ч.)

https://www.facebook.com/hodocascasablagoslovom


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3P5Categories: Аз и буки

Оставите коментар