Новак Драшковић: Од „Дана заљубљених“ преко „Ноћи вештица“ до „Дана светог Патрика“

Поводом одлуке да у част Дана св. Патрика београдски Мост на Ади буде обасјан зеленим светлом

Једна од најимбецилнијих ствари које нам је донела разуздана постмодерна јесте одушевљавањем ранохришћанским келтским свецем, светим Патриком.

1921148-zeleni-most-170315-ras-foto-petar-dimitrijevic-04

Мост на Ади, 17. марта 2015.

Ево и зашто:

1. По јулијанском календару по коме верски живот води око 85% становништва Србије, свети Патрик не пада 17. марта.

2. Слављење овог „празника“, осим што нема утемељење у српској традицији, нема ни било какав други духовни елемент. Слави се један од небројених бастарда глобализације попут „Дана заљубљених“ и „Ноћи вештица“.

3. На годишњицу највећег страдање косметских Срба од Другог светског рата, већина наше омладине славиће национални празник једног другог, нама врло далеког народа.

Позив за "Belgrade Green Party"

Позив за „Belgrade Green Party“

4. Не постоји никакво српско-ирско братство. Ирци су интегрални део англосаксонског света и његове Имерије. Да ли у њеним оквирима заузимају нижу или вишу класу у односу на Енглезе, нас не треба да занима. Фанатични римокатолицизам и оданост папи, њихова једина права differentia specifica у односу на Англосаксонце, никако их не може приближити Србима.

5. Тако ће буљуци махом младих људи да се опијају, славећи један глобализован и сваке традиције лишен туђински празник, успут тихо или отворено презирући, а безобзирно заборављајући сопствену традицију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Новака Драшковића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3NMCategories: Преносимо

5 replies

 1. Одличан текст, сем почетка “По јулијанском календару по коме верски живот води око 85%…“ Ја бих ту цифру смањио на неких 10%, мада је реално око 2%.

 2. С обзиром да ми је коментар на текст Н. Малића о седамнаестомартовском шиптарском погрому над нама, Србима, и нашим светињама прошао такорећи незапажено, поновићу га уз констатацију да “племе моје сном мртвијем спава“:
  Imperija je ohola, ali su oholi i njeni podrepaši!
  BeograDŽani danas,17. marta, ne razmišljaju o Kosmetu!?
  Oni danas slave Svetog Patrika!?
  U njegovu slavu su i most na Adi obojili u zeleno!
  No, može biti da je to još jedna u nizu visprenih šiptarskih ujdurmi poput nedavne sa dronom iznad stadiona?
  Sveti Patrik je samo maska, jer zeleni lajt-šou je u savršenoj korespondenciji sa minaretom koje dominira panoramom mosta!?
  Oj Srbijo međ’ šljivama, šiptari danas slave 17. mart u sred Beograda!
  Oj Srbijo, nisi достојна ni onе JEDNЕ ŠLJIVЕ, koju ti je prorekao Tarabić!

 3. Sveti Patrikije je Svetac naše Svete Saborne i Apostolske Crkve i lepo je što ga se sećaju i proslavljaju ,ali problem je što se on proslavlja drugog datuma .

 4. И мени то паде на памет – Патрикова црква је била у општењу са Цариградом, док 1066 нису дошли Нормани и огњем и мачем завели католичанство. Али, тај 17. март је америчка измишљотина која са Патриком и ирским Ирцима нема претеране везе. Па уз то још сред Великог Поста и на годишњицу погрома… Не приличи.

 5. Свака част на чланку…Браво !!!

Оставите коментар