Бранко Влаховић: Ватикан нуди помоћ Лукашенку – „игра“ да га одвоје од Русије?

После гостопримства мировним преговарачима о Украјини, председник Белорусије Александар Лукашенко полако излази из западне блокаде у којој се налази већ неколико година. До јуче „последњи диктатор Европе“ којем је ЕУ увела санкције због кршења људских права у Белорусији, па су и он и његова породица као и најближи сарадници били персоне нон грата у већини европских земаља, сада је доживео да му чак и Ватикан нуди услуге у нормализацији односа са Западом.

Разговор Белоруског председника Лукашенка и кардинала Паролинија у Минску

Разговор Белоруског председника Лукашенка и кардинала Паролинија у Минску

То је потврдила информативна служба Ватикана после посете кардинала Пјетра Паролинија који се вратио из Минска у недељу. Кардинал Паролини има функцију државног секретара Ватикана која је на нивоу председника владе.

Била је то службена посета Белорусији где је свечано постављен камен темељац нове зграде апостолског нунција (амбасадора Ватикана) у Минску. Кардинал Паролини је дошао у Минск и зато што у Ватикану високо цене миротворачку улогу председника Лукашенка у решавању конфликта на југоистоку Украјине. Лидер Белорусије је још једном позвао у Минск папу Фрању. По повратку у Италију, Паролини је објаснио да одлазак папе у Белорусију није још актуелан јер треба пре тога да се испуне неке претпоставке. У Ватикану су свесни да католички поглавар може да дође у Белорусију ако га заједнички позову председник државе и православни поглавар. Као што се зна, православна црква у Белорусији је под руководством патријарха Руске православне цркве Кирила.

Сигнали из Европске уније да се нешто мења у односу према Белорусији стизали су и раније. Приликом последњег сусрета министара спољних послова земаља ЕУ који је одржан 7. марта у Риги речено је да је „видљив потенцијал за ширење и продубљивање односа са Белорусијом“ и да је побољшана међусобна атмосфера. Пре свега због ослобађања једног броја политичких затвореника у Белорусији, а почели су и преговори о „безвизном режиму“.

Остаје да се види да ли је све ово само игра Запада да Лукашенка одвоји од Русије.

Нерешена питања

Још је доста нерешених питања која коче долазак папе у Русију и Белорусију. РПЦ замера Ватикану прозелитизам тј. ширење католичанства у крајевима где раније никада нису живели католици. Захтева се и да Ватикан осуди то што гркокатолици (унијати) отимају православне храмове на западу Украјине за које унијати тврде да су били њихови, али им их је одузео Стаљин због колаборације са немачким нацистима.

Наслов: Стање ствари

(Вечерње новости, 18. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3O9Categories: Преносимо

Оставите коментар