Трибина „Пупин и Велики рат“

У оквиру програма обележавања годишњице Првог светског рата у Свечаној сали Матице српске одржана је 10. марта у 12 часова трибина „Пупин и Велики рат“. О Михајлу Пупину као националном раднику и научнику говорили су доц. др Милош Ковић, проф. др Драгољуб Мартиновић и Александра Нинковић Ташић, а присутне је поздравио доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске.

Учесници трибине: Милош Ковић, Александра Нинковић Ташић и

Милош Ковић, Александра Нинковић Ташић и Драгољуб Мартиновић

У години када обележавамо и 80 година од смрти Михајла Пупина, сећамо се његових значајних доприноса у борби за Србију током Великог рата, због којих је наш научник истакнут као највећи лобиста кога је Србија имала.

Ове године је и УНЕСКО уврстио обележавање Пупинове године у своју листу најважнијих наслеђа светске научне и културне баштине, пре свега због Пупиновог научног доприноса, који је прихватањем његових седам патената пре тачно стотину година, поставио један од темеља телекомуникација.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ЗАПИС ЦЕЛЕ ТРИБИНЕ

http://www.livestream.com/maticasrpska/video?clipId=pla_17412967-4d32-42d1-8999-1450cbe35c23

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3JNCategories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Удружење „Ћирилица“ предложило је Председнику и Председништву Матице српске да организују приказивање књиге „Ћирилицоцид“ (Ћирилица, Нови Сад, 2014) поводом сто гфодина од Првог светског рата и прве опште забране ћирилице за све Србе, али председник Матице српске Драган Станић није хтео ни да чује да се у Матици српској говори о тој књзи с том тематиком, јер Станић је изјавио да је „Србима латиницу донела историја и да ту реалност треба поштовати“.

    По Станићу, дакле, треба „поштовати и реалност — окупацију Србије у Првиом светском ерату“. По њему, у том смислу, испада да Србију није требало ни ослобађати у Првом светском рату, јер је „то Србима донела историја“.

    То је истина коју је Станић изрекао пред троје сведока, па је то нешто што треба објавитуи и овде и другде.

Оставите коментар