Руска реч: На Балкану се може појавити нови антируски гасни пројекат

Нови гасни пројекат Хрватске и Црне Горе се посматра као још један корак ближе покушају да се смањи енергетска зависност Европе од Русије, истиче агенција „Блумберг“, а преноси РБК. За његову реализацију ће бити потребно 700 милиона евра.

ruski-medved-gas

Илустрација: Наталија Михајленко (Руска реч) 

Маршрута хрватско-црногорског гасовода ће ићи дуж морске обале и до 2020. он треба да се повеже са Трансјадранским гасоводом (Trans Adriatic Pipeline – TAP), пише „Блумберг“, позивајући се на интервју који су министар економије Хрватске Ивица Врдољак и његов црногорски колега Владимир Каварић дали будванском листу.

„Све земље у региону желе да се прикључе Трансјадранском гасоводу“, изјавио је Каварић. Према његовим речима, за Црну Гору је то могућност да добије приход од будућих налазишта гаса. „Постоји политичка воља, треба да нађемо инвеститоре, а наше регулаторне агенције ће размотрити цене транзита гаса“, изјавио је Врдољак. Он је додао да је планирано да се Босна и Херцеговина прикључи гасоводу у хрватској луци Плоче.

Крак гасовода ће проћи од албанског града Фјер у правцу Црне Горе и даље кроз Хрватску до постојећег гасовода у Сплиту, који иде до острва Крк. Ту Хрватска планира да изгради терминал за складиштење течног природног гаса, који ће бити повезан са фабриком за производу течног природног гаса у Пољској.

Трансјадрански гасовод је једина маршрута за испоруке гаса из Азербејџана у Европу, након што је 2013. напуштен пројекат „Nabucco“, који су лобирале Бугарска, Румунија и Мађарска. Изградња Трансјадранског гасовода требало би да почне 2015. Гасовод дуг 800 километара проћи ће од Турске преко Грчке и Албаније до Италије.

TAP је део планираног Јужног гасног коридора за чије стварање је потребно изградити у Турској Трансанатолијски гасовод (TANAP) од границе са Грузијом. Ту ће се испоручивати гас са азербејџанског налазишта Шах-Дениз, који експлоатише концорзијум на челу са британском компанијом BP. Планирани капацитет гасовода је 16 000 милијарди кубних метара годишње.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 11. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3JbCategories: Преносимо

Оставите коментар