Никос Арванитес: Варуфакис – министар финансија или „холивудски левичар“ и продавац „економске магле“

Варуфакис „урушава” Ципраса?

Од како су Сириза и Алексис Ципрас ступили на власт, у јавности доминатну позицију у тумачењу владине политике заузима министар финансија Грчке Јанис Варуфакис. Дао је 18 интервјуа за десет дана – од Блумбмерга и CNN-а, до јутарњих емисија за жене и подневних за ђаке на домаћим ТВ. На Твитеру има 324.000 „следбеника“, за десет дана је објавио својих чак 7.000 „твитова“.

Састанак министара финансија еврозоне: Pier Carlo Padoan, Pierre Moscovici, Yanis Varoufakis (Брисел, 10. 3. 2015)

Састанак министара финансија еврозоне: Pier Carlo Padoan, Pierre Moscovici, Yanis Varoufakis (Брисел, 10. 3. 2015)

По писању грчких конзервативних медија, премијер Ципрас је сада ставио „телевизијски ембарго“ за свог министра Варуфакиса јер, када год би га тражио, он би био у неком ТВ студију. На овај начин министар Варуфакис преузео је палицу од премијера Алексиса Ципраса који се више не види много у јавности што може да говори или да има неслоге унутар владе и владајуће коалиције или је премијер Ципрас изгубио битку са атрактивним манекеном политике, економскм монденом и левичаром Јанисом Варуфакисом.

Варуфакис је доктор економије, британски ђак, блогер, гејмер. Себе описује као „либертаријанског марксисту“. Двојни је држављанин – Грчке и Аустралије. Познато је лице због појављивања на великим телевизијским мрежама као економски аналитичар – од британског BBC-ја, преко CNN-а, до руског Раша тудеј. То само говори да његова мисија није државотворна и политичка у класичном смислу него облик испољавања економско-политичког марктинга и спиновања у виду виртуелног економисте.

Јанис Варуфакис, грчки министар финансија у жижи интересовања јавности

Јанис Варуфакис, грчки министар финансија у жижи интересовања јавности

Варуфакис прети превременим изборима?

По многo чему Варуфакис и није ортодоксни Грк колико је глобални интелектуалац, економиста „опште намене“ и продавац „економске магле“ који увек може да одступи с власти и да се врати својим блогерским пословима. Ипак, прихватање статуса министра финансија Грчке у време опште драме грчких финансија није блогерски, него тежак посао организације државних финансија, вештина међународне дипломатије и колективног рада.

Од победе Сиризе уз име Варуфакиса у медијима се додају речи „радикал“, „екстремиста“. Варуфакис је рационално, добро упаковани „холивудски економиста“ одређеног задатка који може бити велико разочарење Грчке и велики ризик од урушавања Сиризе или чак губитка премијерског статуса за Алексиса Ципраса.

Варуфакис отворено каже да су могући превремени посланички избори или референдум, ако Европска унија не прихвати предлог плана реформских мера грчке владе која је мандат започела тек пре месец и по. Поставља се питање да ли су то и ставови Алексиса Ципраса,владе и Сиризе или су то авантуристички или „блеферски“ медијски спинови министра Варуфакиса. Варуфакис је најпре говорио да сматра да би Влада то преживела јер „наша велика снага лежи у поверењу народа – ми не лажемо Грке“.

Грчки грађани дали су поверење Сиризи и Ципрасу али не и за вид политички авантуризам који Грчку води у изолацију унутар ЕУ и унутрашње сукобљавање. На досадашњу политику нове владе Грчке стижу све теже квалификације из ЕУ и ЕЦБ.

„Грчка мора да схвати да не постоји алтернатива реформама“, изјавио је члан Управног савета Европске централне банке Лук Коен, „Уколико Атина жели да добије помоћ, мора да поштује правила“, рекао је гувернер Националне банке Белгије. Коен је оценио да су радикални левичари, који су на власти у Грчкој продали народу „лажна обећања“ и да би Грцима живот изван еврозоне био пуно тежи од садашњег.

„Сириза је дала обећања која не може да испуни“, рекао је Коен и додао да ће Грци брзо схватити да су заварани лажним обећањима.

Варуфакис под теретом славе и обожавалаца

Варуфакис под теретом славе и обожавалаца

Куда иде Грчка?

Поставља се суштинско питање, куда иде грчки брод и зашто траје „превелико ћутање“ премијера Ципраса и велико експонирање „гостујућег“ министра Јаниса Варуфакиса. Варуфакис се школовао у Британији, докторирао је на Универзитету у Есексу, провео је годину дана на Кембриџу, а предавао је у Аустралији, Грчкој и САД… Све ово говори да је Варуфакис „увезени“ економиста, сумњивих левичарских убеђења и радикал, и да представља америчку верзију левичарења. Варуфакис има вешт маркетинг и политички дизајн који се није скоро видео у Грчкој, али и за те фасаде може бити нека врста илузије или политичке фикције која ускоро може да изазове шок и гнев код просечног грчког грађанина који тешко живи. Грађани Грчке неће тражити одговорност од Варуфакиса већ од Ципраса и Сиризе. Варуфакис је „гостујући“ у влади Сиризе и Грчкој. Он има алтернативу, грчки грађани је немају.

Тако је на интернету је „плануо“ видео-снимак Варуфакиса како купује ђеврек на Тргу Синтагма и иде прекопута, ка Скупшитини, и други, како га на улазу у Министарство финансија „одушевљене дочекују не само чистачице да би му аплаудирале, већ и многи отпуштени државни службеници“ који се надају да ће и њих поново запослити. Све је то рекламна политика која грчком грађанину не доноси ништа и више личи на „политчку Кока колу”.

Никос Арванитес, Атина

Наслов: Стање ствари

(Балкан магазин, 11. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3JfCategories: Преносимо

1 reply

  1. Baš tako – instant intelektualci.
    A kad grčkom narodu prođe opijenost „mladim, sposobnim, uspješnim momcima“ imaće strašan mamurluk.

Оставите коментар