Академија архитектуре Србије: Обуставити „Београд на води”

Пројекат и начин његовог спровођења обилују низом законских прекршаја, а све у интересу приватног инвеститора, наводи се у декларацији овог удружења

bg-na-vodi

Академија архитектуре Србије (АСА) затражила је јуче од извршних власти Србије и Београда да хитно обуставе пројекат „Београд на води”. Просторни план који треба да буде основ реализације стамбено-пословног комплекса од 1,8 милиона квадрата, оцењују архитекте, легализоваће највећу дивљу градњу на свету. Пројекат и начин његовог спровођења обилују низом законских прекршаја, а све у интересу приватног инвеститора и наводно исплативог економског подухвата, наводи се у декларацији коју је једногласно усвојило најрепрезентативније удружења архитектонске струке у Србији.

АСА истиче да је понижавајуће да макета, којој се не знају ни аутор, ни порекло, буде уместо урбанистичког плана главна матрица разраде просторног плана за највреднији део града.

Посебну пажњу у декларацији архитекте су посветиле техничким и финансијским аспектима пројекта, нагласивши да су за реализацију „Београда на води” потребна огромна средства, дуги рокови и логика да се инфраструктура не може заснивати парцијално за поједине локације.

aas

– Укупна вредност инфраструктурног опремања земљишта барем двоструко надилази максималну суму инвестирања у грађевине, па се поставља питање ко је омогућио партнеру из Емирата да доноси суверене одлуке, при томе улажући засад само у козметичке захвате – оцењује АСА.

Архитекте наводе да су железничко-друмски мост код Винче, завршетак железничке станице „Прокоп” и нова аутобуска станица део обавезног улагања у „Београд на води”, због чега питају када су цене и рокови за то предочени јавности Србије.

Елитно струковно удружење

Академија архитектуре Србије основана је пре 20 година и важи за елитно струковно удружење. На њеном челу је архитекта Михајло Митровић, има 40 чланова, од којих је 17 професора универзитета. Они су протеклих шест деценија планирали, пројектовали и градили у Београду, Србији и широм света.

Д. М.

ЦЕО ТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ „О БЕОГРАДУ НА ВОДИ“ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ (сајт Академије архитектуре Србије, PDF)

(Политика, 7. 3. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3FYCategories: Преносимо

2 replies

  1. Ово је потпуно промашен концепт напада. Београд на води је идеолошки, теолошки и есхатолошки пројекат. Пројекат настао као резултат „Краја историје“, односно окончања политике – о чему пише Дугин у „Четвртој политичкој теорији“. Као и Нови Београд и Београд на води је резултат револуције. Београд на води је у континуитету са Новим Београдом. Не можете бити против Београда на води, а имати реализоване пројекте у Новом Београду или бранити хотел „Југославију“. Просто: ако једном пристанете на револуцију – нема: ову оћу – ову нећу, свиђа ми се – не свиђа ми се. По истом, промашеном принципу, брани се и „генералштаб“. Скркати кањон Сутјеске у српску престоницу, могуће је само ако на месту те престонице градите главни град републике Југославије и соцјиалистичке револуције из ког је никла та Југославија. Бранити рушевине „Сутјеске“ – под изговором „нато злочинци“ и сл, је даља девстација Београда, ког је, као српску престоницу установио деспот Стефан. Или су нам Тито и краљ Александар – као два етничка не србина и масона, „примери доброг“?
    У једном давном „Искону“ (знаће о.ђакон Н. Илић о ком броју је реч), који више не поседујем, изашао је чланак „Ка православној архитектури“. Не бих да се мешам у концепт и уређивачку политику, али зарад покушаја обнове, васкрса српске, хришћанске, светосавске православне државне идеје, можда би било добро поставити овај чланак на сајт – јер је такав начин размишљања квалитетан одговор и суштински боља алтернатива Београду на води.

  2. Na ovome linku možete pratiti kako broj nezadovoljnih i onih koji su protiv projekta „Beograd na vodi“ raste iz minuta u minut… Takodje, smatram, da bi svako ko je protiv projekta „Beograd na vodi“, treba da se upozna sa ovom peticijom i potpiše je, te pomogne njenom omasovljenju… Ja volim Beograd, ali sam protiv ovog imaginarnog projekta. Ovo je ekološka i ekonomska bomba, koja će nas dokrajčiti.
    http://www.thepetitionsite.com/176/570/234/protiv-projekta-beograd-na-vodi/

Оставите коментар