Зека Поповић: Да ли слушати ММФ и Блера или професора Зеца?

zec-zelezara-telekom

Кликните на слику за увећање

Професор Зец рече кратко и јасно!

Да ли ико више у овој земљи разуме ове поруке и појмове?

Све је надугачко и нашироко али без икаквог смисла.

Има ли смисла задужити се за милијарду долара код ММФ (или евра) па онда то обзнанити као нешто чиме треба да се поносимо?

Има ли смисла улазити у аранжман са организацијом глобалних мафијашких банкстера иако је познато да је ММФ економски убица?

Има ли смисла довести Блера, „човека“ који је тражио затирање Србије, да овде држи предавања и организује, по неком свом ћефу, државну администрацију?

Зар ови силни доктори наука, у Влади, не умеју да обаве тај посао?

Сада се види да су им дипломе обични фалсификати, да немају знања, да су и они обични фалсификати.

Докле је стигла Србија?

Има ли краја овом путу понижења и безнађа?

Можда неко зна одговор?

Наслов: Стање ствари

(Зекаоница, 26. 2. 2015)

Блиц: Обавеза према ММФ Србија – ипак уводи акцизе на струју

Влада Србије обавезала се према ММФ да ће увести акцизе на струју, а како би, како се каже у образложењу ове одлуке, „смањила потрошњу“.

akcize-struja

Акцизе у Европи – Кликните на слику за увећање (Извор: Блиц)

Влада је, да подсетимо, и раније имала идеје о увођењу акцизе на утрошену електричну енергију, али је, након притиска јавности, од тога одустала.

Иначе, акцизу на струју углавном имају све земље Западне Европе, јер је овај вид оптерећења цене електричне енергије предвиђен европским стандардима.

Међутим, земље у региону, иако имају предвиђену акцизу на струју, примењују стопу – нула, што практично значи да овог намета на електричну енергију ни нема.

Увођење акцизе на струју, али и остали потези Владе које ће, у контексту сређивања стања у јавним финансијама, Србија спровести до 2017. дефинисани су Меморандумом о економској и фискалној политици кога је усвојила Влада Србије, а који је након одлуке Борда директора ММФ да прихвати споразум са Србијом, саставни део овог аранжмана, тешког око 1,2 милијарде евра.

Ту су, као што је „Блиц“ већ писао и замрзавање плата у јавном сектору и пензија на постојећем, умањеном нивоу, најкраће до краја 2017. године, смањење броја запослених у јавном сектору на свим нивоима – сваке године за по пет одсто и слично.

Гордана Булатовић

(Блиц, 27. 2. 2015)

Тони Блер у Београду предавао министрима

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер одржао је данас једносатно предавање појединим министрима и њиховим сарадницима у Клубу посланика у Београду, потврђено је „Блицу“ у Влади Србије.

b92-bler

Извор: Б92

Како је јавила телевизија Б92, Блер је присутнима објашњавао стратегију политичког деловања и односе с јавношћу, као и начин на који би требало да комуницирају са медијима.

Предавању које је почело у 9 сати у Толстојевој 2 на Дедињу су присуствовали министри Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Кори Удовички, Душан Вујовић и Жељко Сертић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Блер је говорио министрима и њиховим сарадницима да се за време свог мандата морају фокусирати на три или четири главна циља и усресредити се на њихово остваривање.

Нико од министара, како наводи Б92, излазећи са предавања није желео да коментарише о чему је било речи.

(Блиц, 25. 2. 2015)

Тони Блер министрима: Блиске су ми ваше муке

Све владе и сви министри у свету имају сличне проблеме, а решења која примењујете су већ негде рађена.

Ово је бивши британски премијер Тони Блер јуче поручио на самом почетку предавања српским министрима у Клубу посланика на Дедињу.

Блер је далеко од очију јавности посетио Београд, а на предавање члановима Владе Србије, које је почело у девет пре подне, стигао је добро расположен и најпре се руковао са свима и са свима се понаособ упознао.

342782_tony-blair-02reutersfoto-gus-ruelas_f

Ентони Блер 

Овај долазак Тонија Блера део је аранжмана који је с његовом консултантском фирмом склопила Влада Србије у циљу оснаживања свог рада.

У Клубу су га сачекали сви министри који су јуче били у Београду: Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Златибор Лончар, Кори Удовички, Иван Тасовац, Александар Вулин, Душан Вујовић и Жељко Сертић, као и београдски градоначелник Синиша Мали.

Блер је био врло концизан, а атмосфера радна, али и опуштена.

– Морате у свом сектору поставити три циља која сте зацртали да урадите и која су реална. Морате такође пратити и како се у осталим земљама решавају проблеми са којима се сусрећете, јер све владе свуда у свету кубуре са истим проблемима, а државни апарат се најспорије прилагођава променама – рекао је Блер министрима.

Он је затим пажљиво саслушао сваког од њих у неформалном разговору.

– Свако је изнео неке приоритете у свом ресору и кључне проблеме, а Блер је потом износио свој став. Селаковић је говорио о мрежи судова и дужини процеса, Тасовац о Закону о медијима, Стефановић о гломазности свог сектора и реформама, док су Михајловићева, Удовички и Сертић као проблем навели недостатак кадрова. Лончар је све време помно хватао белешке.

Министри јуче нису били расположени да за медије говоре о предавању, док је Блер избегао новинаре и Клуб посланика напустио кроз задњи излаз, највероватније кроз кухињу. Напустио је објекат у пратњи блиндираних комбија и аутомобила.

Кадрови

– Свакој влади фали стручни кадар. Нађите четири права човека, али и протресите систем и нађите оне који су дуго у њему, добро га познају и пробудите их – рекао је Блер на жалбе министара о недостатку кадрова.

Критике

Министри су се жалили и на критике с којима се суочавају у јавности. Блер им је на то рекао да ће критике имати како год радили, али да је најважније „за почетак видети од кога критика долази“.

Bler_Vucic_VladaRS

Блер и Вучић (архивска фотографија) 

Премијери

Тони Блер и Александар Вучић су се јуче видели пети пут.

Како сазнајемо, бивши британски премијер ће ускоро опет доћи у Београд.

Б. Јеловац/Ж. Јевтић

(Блиц, 26. 2. 2015)

Александар Вучић: Никада нисмо били способни да зарађујемо паре

Ми нисмо способни да водимо железару профитабилно, нисмо никада били способни да зарађујемо паре, да направимо набавку како треба, никада нисмо умели да продајемо по цени по којој треба и нико у Србији никада то није знао да ради. Покушаћемо да добијемо најбоље људе у свету…

Премијер Србије, о ангажовању иностраног менаџмента у смедеревској железари, „Између два петка“ Радио Београда 1

(Изјаве.срб, 21. 2. 2015)

Саша Радуловић: Вучић пре тендера најавио разговоре са Есмарком о продаји Железаре јер се са „тим људима познаје и пријатељи су“

Из интервјуа који је за „БХ Дане“ Тамара Никчевића водила са Сашом Радуловићем, председником покрета Доста је било и бившим министром у влади Ивице Дачића.

Kada saradnici premijera Vučića kažu da je ugovor o prodaji Železare Smederevo propao zbog toga što predsjednik vlade nije pristao na to da se otpusti 5.000 radnika…

Prvo, ispostavilo se da nije reč o njih 5.000, već da je u međuvremenu u preduzeće koje je neprofitabilno i koje posluje sa ogromnim gubicima zaposleno preko pet stotina radnika. Reč je o vlasnicima partijskih knjižica vladajućih stranaka koji čine osnov parazitskog sistema, na šta sam na vreme upozoravao. Kao i u većini preduzeća u regionu, u Železari Smederevo imate paralelno socijalni i ekonomski problem. Da bi oni bili rešeni, morate ih najpre razdvojiti tako što ćete napraviti socijalni program baziran na univerzalnom principu socijalne zaštite.

Šta taj princip podrazumijeva?

Podrazumeva da svaka porodica koja ostane bez prihoda dobije socijalnu pomoć. Ako Ministarstvo rada reši socijalno pitanje, Železaru Smederevo počinjemo da posmatramo isključivo kao ekonomski problem. Šta je, dakle, moguće učiniti kako bi ta kompanija poslovala profitabilno? Isplati li se uopšte njen opstanak? Ekonomista Miodrag Zec nedavno je postavio pitanje: ako prodate Telekom Srbije koji radi na tehnologiji XXI veka i, ulažući novac u kompaniju koja radi po principima tehnologije XVII veka – nemajući pritom ni metaloprerađivačku industriju – uđete u Železaru Smederevo, da li se tako nešto uopšte isplati. Ko bi normalan to radio?!

Hoću da kažem da je briga za radnike smederevske železare zapravo samo lažna demagogija i bacanje prašine u oči. Uostalom, koliko je do sada ljudi u Srbiji otpušteno? Ko je o njima brinuo, ko je o tome vodio računa?

Dobro, u čemu je onda problem? Pomenuli ste nestručnost Vlade… Osim što je kao student za osam funti dnevno radio u jednoj londonskoj gvožđari i što je, kako je pisalo u njegovom zvaničnom CV-u, kao direktor sportske hale Pinki u Zemunu “uveo noćno kupanje”, koje reference premijer Vučić ima da bi prodavao smederevsku željezaru?

Nema nikakve, u tome i jeste problem. Neznanje je ogromno, u to nema sumnje. Uostalom, pogledajte ko sve sedi u Vladi Srbije: diletant do diletanta. Reč je o ljudima koji se nikada nisu bavili svojim poslom u bilo kojoj oblasti. Sa takvim “stručnjacima” iluzorno je očekivati da možete napraviti bilo šta ozbiljno. Kada na sve dodate korupciju, uzimanja reketa, pitanje čisto političkog marketinga, pravljenje drame oko svake sitnice…

Dok sam kao ministar privrede radio u prethodnoj vladi, razgovarao sam sa tri investitora koji su bili ozbiljno zainteresovani za privatizaciju Železare Smederevo. Svi su tražili čist račun: kolika je imovina Železare, koje su obaveze, pitali su, kako bi, na osnovu tih čistih računa, napravili ponudu. I, šta se dogodilo? Dva, tri meseca pre tendera, Vučić je najavio razgovore o prodaji Železare sa Esmarkom, jer, eto, sa tim ljudima se poznaje, prijatelji su.

sasa-radulovic

Саша Радуловић

 

Esmark, dakle, u početku nije bio u igri oko privatizacije Železare Smederevo?

Nije bio, naravno. Pojavili su se kasnije, kao deo Vučićevog “prijateljskog” aranžmana. U međuvremenu, stvari su se promenile, pa ste, umesto postupanja po navedenim pravilima poslovanja, krenuli u privatizaciju haosa u kome se nije znalo ko pije a ko plaća. Na kraju, kada je, kao, završen javni tender, objavljen je početak pregovora. Što je takođe suludo. Jer, ako ste završili tender, ako imate najbolju ponudu, ako je u ugovoru sadržan deo tenderske dokumentacije, o čemu dalje pregovarate?! Po mom sudu, problem je u tome što je sam tender tek formalno raspisan, nakon čega se ušlo u bezumne razgovore sa ponuđačima. Na kraju, došlo se do apsurdne situacije u kojoj se sada traži novi menadžment.

To traženje menadžmenta dio je takozvanog plana B koji je, poslije kraha pregovora sa Esmarkom, najavio premijer Vučić. Šta to znači?

Ništa. Logično pitanje glasi: zašto menadžment nisi tražio ranije, pre dve i po godine, nego ga tražiš sada? Gde si za te dve i po godine slupao 210 miliona evra?! Jesi li tih 210 miliona uzeo od penzionera kako bi platio nerad i javašluk u Železari i održao lažni socijalni mir? Šta su radili zaposleni u Železari, za šta su primali plate, na šta su potrošili toliki novac? Ta politika presipanja iz šupljeg u prazno primer je propalog Vučićevog ekonomskog koncepta.

Tokom pregovora sa Esmarkom, Vlada Srbije imala je privatizacionog savjetnika. Kakva je bila njegova uloga?

Da figurira. Baš kao što figuriraju i svi ostali: ministri, potpredsednici, savetnici… Premijer se za sve pita, o svemu odlučuje, pregovara… Iako, kažem, o tome apsolutno nema pojma. Upravo zbog toga Srbiji na svim poljima tako dobro ide: od ekonomije do otvaranja poglavlja sa EU. Sve u svemu, živimo u teatru apsurda u kome građani ipak polako uviđaju da je naš car go. Te stvari postaju jasne, uprkos medijskom mraku u kome Srbija živi.

Цео интервју прочитајте ОВДЕ

(Пешчаник, 26. 2. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3zICategories: Не само о економији

Оставите коментар