У Требињу основано Српско удружење „Ћирилица“

У Требињу је синоћ основано Српско удружење „Ћирилица“ Требиње, чији је циљ промоција ћирилице као аутентичног писма српског језика и борбе за њен привилегован статус у јавној употреби.

Фото: Срна

Фото: Срна

На оснивачкој сједници, у Галерији Културног центра, за предсједника друштва изабрана је Весна Андрић, професор српског језика и књижевности из Требиња.

Један од иницијатора оснивања друштва и члан Управног одбора требињске „Ћирилице“ Павле Ратковић каже да је ћирилица један од најважнијих идентитета српског народа.

„Окупили смо професоре српског језика, учитеље и вјероучитеље, да би промовисањем сачували ћирилицу, да наши унуци за 50 или сто година не би морали тражити дипломираног лингвисту кад буду посјећивали наше средњовјековне манастире – да им ишчитају натписе са ових споменика“, рекао је Ратковић.

Предсједник удружења „Ћирилица“ у Требињу Весна Андрић истакла је да задатак просвјетних радника треба да буде подстицање дјеце у школи да „схвате да је ћирилица српско писмо и да буду поносни што њихов језик има своје специфично писмо“.

„Ћирилица је посебна и по томе што у овом писму сваки глас има свој знак, а то је ријеткост међу свјетским језицима. Битно је да схвате и да је ћирилица употребљива, да је све заступљенија и на интернету и у медијима, нарочито у Републици Српској, на шта смо посебно поносни“, рекла је Андрићева.

(Срна/РТРС, 18. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3sICategories: Вести над вестима

5 replies

  1. Дај, Боже, да нам спасу ћирилицу Срби изван Србије. Овде нам још не дају власт и лингвисти у институцијама да је спасемо.

  2. ДОК БУДЕ ЋИРИЛИЦЕ, БИЋЕ И СРБА!

  3. Ако је тако, а изгледа да јсте, Војводо Крсто, Срба у Србији већ данас нема виш од десетак процената. Ако то не поправимо стање, Срба ускоро у Србији неће бити, јер неће бити ни толикоп процената ћирилице.

  4. ПОБЕДИЋЕ ЋИРИЛИЦА!

  5. А Б В Г Д Ђ Е Ж З И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш.
    Чувај роде своје буквице. Ако нестане њих, нестаће и нас!
    Ђуро Пракљача

Оставите коментар