Политика: Документарац наљутио сајентологе

Да ли је припадност цркви утицала да се бракови глумца Тома Круза сa колегиницама Никол Кидман и Кејти Холмс заврше разводом, пита се Алекс Гибни у филму снимљеном за ХБО

Кеј­ти Холмс и Том Круз (Фото Бета)

Кеј­ти Холмс и Том Круз (Фото: Бета)

Документарни филм „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” Алекса Гибнија, премијерно приказан на Санденс фестивалу у САД, бацио је ново светло на емотивни живот једног од најпознатијих и најплаћенијих глумаца Тома Круза, и поново поставио питање о утицају Сајентолошке цркве на своје чланове.

Јунак хитова „Топ ган”, „Дани грмљавине” и серијала „Немогућа мисија” развео се од црвенокосе Аустралијанке Никол Кидман 2001, после деценије брака. У Гибнијевом филму се провлачи теза да је религијска група била незадовољна том везом и да је чинила све како би дошло до краја брака популарних глумаца. Наводно, ишло се дотле да је организација прислушкивала телефон Кидмановој у циљу застрашивања. И то, како пишу светски медији, због тога што је њен отац био психолог чије је ставове она делила, а који су били супротни онима које је Том усвојио и пропагирао преко цркве. Наводно црква се противи психологији и психијатрији и заговара уверење да су то „лажне науке”.

У филму, базираном на књизи Лоренса Рајта из 2013. о унутрашњем устројству црквене организације, говори се и о Рону Хабарду (1911–1986), оснивачу организације којој је у Сједињеним Државама признат статус цркве; његовом нимало хуманом односу према својој супрузи (сместио ју је на Кубу у дом за хендикепирана лица), нижим члановима организације…

Иако су претходних дана главна вест у медијима, поменуте глумачке звезде нису се огласиле, нити су њихови агенти на ову тему издали било каква саопштење. Сама црква је оштро демантовала све наводе оптужујући аутора филма да је „професионални антисајентолог, који зарађује за живот тако што пласира лажне тврдње”.

„Црква је документовала доказе из којих се види да су оптужбе изнесене у Гибнијевом филму лаж. Иако смо много пута покушали да ступимо у контакт са Гибнијем и људима из ХБО-а, а све у циљу пружања правих информација, они се ниједном нису одазвали на наше захтеве. Имамо бар 25 људи који су били спремни да говоре у њиховом филму, са жељом да се чује и друга страна. Нисмо хтели посебан, само фер третман”, пренели су медији званично саопштење Сајентолошке цркве.

Познато је, такође, да је ХБО очекивао реакцију па је још током новембра ангажовао око 160 адвоката. Тај потез објашњен је лошим искуством британских и канадских издавача који су одбили да објаве књигу Лоренса Рајта због великог притиска ове цркве.

Иначе, уплив Сајентолошке цркве, која у појединим државама нема позицију какву има у САД, већ се третира као опасан култ и организација која исисава новац својих чланова, довођен је у везу и са другим разводом холивудске звезде. Круз се 2012. развео од Кејти Холмс са којом има кћерку. Кејти је поднела тужбу за развод суду у Њујорку, а не у Лос Анђелесу, јер се плашила подлежући уверењу да је Калифорнија мека сајентологије. И даље се спекулише да је као мотив навела религијски фанатизам, односно да је желела да се реши религије у коју је ушла удајом и да заштити дете.

Интересантно је да су многи познати и богати људи имали додирних тачака са сајентологијом. Медијски магнат Руперт Мердок је прокоментарисао да је то „веома чудан кул, нешто језиво, можда чак зло”. Заговорници тајних теорија сматрају и да је син Џона Траволте настрадао јер су славни глумац и супруга, под утицајем сајентолога, одбацили медикаменте савремене медицине у његовом лечењу.

А. Ц.

(Политика, 17. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3sdCategories: Преносимо

Оставите коментар