Зека Поповић: Србија међу рушевинама

По Србији су почеле да се руше хале на раднике.

Како су се ова двојица радника задесила у хали која се урушила на њих пре неки дан у Гроцкој није објашњено. Вероватно су, јадни, дошли да обиђу место на коме су оставили знање, рад, свој досадашњи живот.

Ево још једног примера небриге друштва, државе, тоталног одсуства икакве пажње да се сачува оно што је некада изграђено, створено. Неки људи су ово саградили, ово је коштало новца, рада, зноја. Неко је то пројектовао, извршио статички прорачун и допринео да ова зграда траје деценијама.

hala-1

Ово је некада била Болница за плућне болести (налази се у Београду, на Бановом брду) која је, сада већ годинама, препуштена зубу времена, и то сигурно већ више од 20 год. Ово здање поседује и велики плац, који је ограђен и који зврљи празан. На улазу, који је замандаљен годинама, постоји табла са упозорењем да је то власништво Полиције.

hala-2

Фотографија показује да се зграда распада, да прокишњава, да има полупане прозоре и разваљена врата на страни према тераси.

Зар није било могуће ову зграду претворити у самачки хотел, или је продати, поклонити некоме који би јој нашао нову намену, који би јој удахнуо нови живот.

Бочни поглед показује сву девастацију ове зграде

Бочни поглед показује сву девастацију ове зграде

Изгледа да је Србија много богатија земља него што ми мислимо, ако оваква зграда није никоме потребна, сем полицији, којој је изгледа додељена из нечијег чистог хира, онда нека стоји као похвала нашој глупости и неодговорности док се не уруши сама од себе.

Колико је још оваквих зграда по Србији? Милиони квадарата пропадају док власт трчи у ММФ по кредите, док смањује пензије пензионерима, плате професорима, наставницима, докторима све до музичара у Симфонијском оркестру. Влада би да штеди преко грбаче народа док на другој страни учествује у пропадању Србије у сваком погледу, немарним, неодговорним и недомаћинским односом

Можда је то и ММФ тражио, а газдина се не пориче и мора да се изврши.

(Зекаоница, 17. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3spCategories: Преносимо

1 reply

  1. Да, ово су ствари које гледамо сваки дан, пролазимо поред њих. Неко их региструје, неко не а сви плаћамо и ћутимо. Србија је једна велика рушевина и наслов је адекватан.
    Некада је Србија била земља међ шљивама а сада ….тужно и трагично.
    Ми се према овој земљи понашамо као да је туђа!!

Оставите коментар