Александар Вучић: Неприхватљива понуда „Есмарка” за железару

Американци нису хтели да дају гаранције да неће напустити „Железару Смедерево” кад потроmenaше залихе

zelezara-konf-2015

Пропали су преговори о продаји „Железаре Смедерево” америчкој компанији „Есмарк”, а Влада Србије одлучила је да не потпише уговор са условима које је та компанија нудила и мењала до последњег часа. Премијер Александар Вучић је на јучерашњој конференцији за новинаре саопштио да је то била тешка одлука и да је донета на предлог приватизационог саветника фирме КПМГ и Комисије за остварење стратешког партнерства.

Железара наставља да ради и Министарство привреде ће већ у понедељак расписати јавни позив за избор менаџмента који би требало да омогући да та фабрика ради успешније него до сада.

– Главни разлог за нашу одлуку јесте то што од „Есмарка” нисмо добили гаранције да ће да сачувају вредност затеченог обртног капитала у челичани. Тамо тренутно постоје сировине у вредности од 180 милиона долара, што је право богатство. Тражили смо гаранције да неће напустити фабрику кад их потроше. Тражили смо да у првих девет месеци имамо супотпис у пословању како бисмо контролисали потрошњу сировина, али нисмо добили. Нисмо били спремни да прихватимо корпоративне гаранције без солидарне одговорности – рекао је Вучић.

То што железара није нашла купца неће, по његовим речима, утицати на наше односе с Међународним монетарним фондом и он очекује да ћемо 23. фебруара добити аранжман из предострожности.

Новинаре је интересовало и то да ли ће држава наставити да финансијски помаже железару, на шта је Вучић одговорио: „Шта смо помагали, помагали смо”, напомињући поново да у челичани постоје залихе велике вредности које јој омогућују да дуго ради.

Звук на видео снимку почиње од 4:47

Он је јавности предочио да су се преговори састојали од хиљаду детаља, да је амерички инвеститор преполовио првобитне планове за инвестиције с 400 на само 200 милиона долара, да је српска страна тражила да се вредност сировина не сме спустити на мање од 70 милиона долара, а да су они нудили 55, да су сви били против, а да се он једини премишљао и да их је још јуче у пола један ујутру молио да нам изађу у сусрет.

Борис Милошевић из консултантске куће КПМГ потврдио је да није било економског оправдања да се уговор с „Есмарком” склопи, јер није било минималне правне заштите српских интереса. Железара прави губитке, лане је то износило 120 милиона долара, што „Есмарк” добро зна.

Премијер је рекао и да ми никада у железари нисмо били способни да зарађујемо паре, а да се од новог менаџмента очекује да купује сировине кад је то најповољније и продаје финални производ по истом критеријуму. Нови менаџмент могао би да уђе у фабрику већ крајем марта, а очекује се да се покрене и друга пећ и да се производња повећа на 1,6 милиона тона. Један од услова који ће се тражити јесте и да нови меннаџмент задржи постојећи број запослених.

Ј. Рабреновић

———————————-

Вучић: Хан показао да је частан човек

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је европски комесар за суседство и политику проширења Јоханес Хан својом изјавом о медијима у Србији показао колико је частан човек.

Хан је јуче изјавио да је свестан оптужби за кршење слободе медија у Србији, али да такве тврдње треба поткрепити доказима, јер, како је рекао, гласине нису довољне.

„Хану сам захвалан јер је показао да је спреман да буде под жестоким медијским притисцима, а да му је истина много преча. Тиме је доказао колико је частан човек”, казао је Вучић на конференцији за штампу после седнице владе посвећене Железари у Смедереву.

Уједно је поставио питање хоће ли неко наћи рећи извињења за увреде и нетачне тврдње и затим приметио: „Плашим се да се то неће десити у Србији”.

Танјуг

(Политика, 17. 2. 2015)

Жељко Сертић: Данашњи исход демантовао да је премијер Вучић узео новац за Железару

sertic-200БЕОГРАД – Уз добру вољу и добар менаџмент може се обезбедити дуг век за Железару „Смедерево”, рекао је вечерас министар привреде Жељко Сертић.

Сертић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао и да се у преговорима о продаји Железаре у Смедереву руководило државним интересима и да радници имају свој посао.

„Нису нас у томе сви пратили па смо имали оптужбе да је премијер Александар Вучић узео новац за Железару, што је данашњим исходом демантовано”, навео је Сертић.

Сертић је рекао и да ће у наредних дан или два бити припремљени све елементи уговора за план Б, који подразумева професионални менаџмент за Железару и нагласио да постоји велика разлика у уговорима за власништво и менаџмент.

„Убећени смо да са добрим менаџментом и са добром вољом можемо да обезбедимо дуг век за Железару”, истакао је министар и нагласио да су преговори са „Есмарком”, чији услови за продају Железаре нису прихваћени, били веома тешки.

Сертић је додао да су све време преговори координисани са ММФ-ом и ЕУ, као и да је Влада у свакодневном контакту са тим институцијама.

„Њима је прихватљив план Б” истакао је Сертић додајући да ће се тим планом обезбедити дуг живот Железаре, као и да је једина обавеза да више нема субвенција.

(Танјуг/Политика, 17. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3siCategories: Вести над вестима

9 replies

 1. Истраживали неки:
  Esmark je fantomska firma iz Holandije, Milo Đukanović ima firmu na istoj adresi (FOTO)
  7
  OBJAVLJENO: 17/02/2015 • POLITIKOVANJE
  Sudbina “Železare Smederevo” je mračna. Firma koju je Vlada Srbije označila kao strateškog partnera, “Esmark Europe V.B”, zapravo je fantomska firma iz Holandije. Na istoj adresi fantomskog “Esmarka” nalazi se i firma koja je većinski vlasnik “Željezare Nikšić” za koju se spekuliše da je u vlasništvu premijera Crne Gore, Mila Đukanovića.
  Ovo su činjenice:
  1) Američka firma “Esmark” ima sediše u Pensilvaniji i Čikagu.
  2) Zaključkom Vlade Srbije od 12. januara 2015. godine firma “Esmark Europe B.V.” iz Holandije označena je kao strateški partner za “Železaru Smederevo”.
  3) Prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je 2014. godine.
  4) Firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je na adresi Jan van Goyenkade 8, Amsterdam, 1075HP, Holandija.
  5) Na istoj adresi, Jan van Goyenkade 8, nalazi se i firma pod nazivom “MNSS B.V.” Međutim, prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, pojavljuje se i adresa Koningslaan 17.
  6) Firma “MNSS B.V.” većinski je vlasnik “Željezare Nikšić”.
  Ово је невиђено замајавање и тотално слуђивање од стране „наше“ Владе.

 2. Мени није јасно због чега објављујете овакве текстове без анализе. Ако хоћу да гледам пропаганду могу слободно укључити било коју тв станицу у Србији.

  Једино светло је коментара госп. Млинаревића.

  Замислите да сам посетилац који тражи додатне изворе и први пут посети вашу страницу и прочитам како је вучић премијер који брине о стратешком развоју Србије. Затим како је хан частан човек који брине о слободи говора па онда текст у којем као шлаг на торту испаде још да не постоји поштенији и часнији човек у Србији од александра…. (намерно малим словимам)… па дај бре аутоматски бих напустио и никад више дошао да прочитам било који текст овде.
  Бар да сте дали линкове ка другим текстовима који показују о каквој се превари ради са жељезаром као нпр.
  http://www.ceopom-istina.rs/vesti/prava-istina-o-esmarku/ или http://facebookreporter.org (каква се подвала спрема са фирмом Есмарк).

  Ово вам није први пут да овако преносите вести па вас молим да обратите пажњу.

  Свако добро

 3. Хиперборејац*

  Лазић је ово пренео из Политике а онај ко би да сазна истину оде на Телепромптер (као Млинаревић) или може на Вечерње Новост које су јуче пре подне објавиле шта се дешавало и шта је све “Есмарк“ тражио од ове несретне владе и још беднијег премијера.
  Ето, све смо сазнали пре оне фолирантске конференције за штампу у којој су доминирале драмске паузе, облизивање усана, палацање језика и израз фаце која вероватно долази до изражаја у том капацитету када се намести на WЦ не знајући да ће га стрефити тврда столица.

 4. @Василије

  “Стање ствари“ није новинска агенција. Мисија (http://stanjestvari.com/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0/) је да нам приближи и разјасни ситуацију (не само ван Србије… – те молим господина Лазића да тај део промени и дода- … већ и у отаџбини) како бисмо разумевањем процеса знали шта нам је чинити.
  Дакле није довољан само пренос текста већ да се критички и аналитички сагледа стање ствари и по могућности дају неке смернице а на нама осталима је да их са својим конструктивним коментарима побољшамо/употпунимо.

  Свако добро

 5. Видети: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_steel_producers
  Ко на листи већих светских продуцената (има их бар 50-так) пронађе ЕСМАРК: алал му ћуфте!

 6. Хвала свима на коментарима, предлозима, по(р)укама па и подукама.

  Стање ствари доиста није новинска агенција, али је оформило рубрику ВЕСТИ НАД ВЕСТИМА да би, од шуме небитних, дневно (или на два-три дана) издвојило по неку заиста битну информацију (о томе више може да види свако кога занима на линку Луди од (дез)информација).

  У ту вести, као што је спадало прекидање градње Јужног тока (на пример) или потписивање споразума о правосуђу у Бриселу, свакако и спада ВЕСТ да је пропала продаја Железаре Есмарку.

  Поврх тога, док ја имам већински пакет акција 🙂 свакако ће прво ићи вест о нечему па тек онда коментар. Ево и коментара http://wp.me/p3RqN8-3sz

  @ Хиперборејац

  Што се тиче вашег предлога да мењамо Мисију, тад део се односи на посрбљене текстове и они се већински односе на ситуацију у свету, па мислимо да добро описује оно што смо хтели да кажемо.

  Александар Лазић

 7. @Стање ствари
  Вест да је пропала жвака о железари није никаква вест, јер се то подразумевало. Није Уредништво ваљда мислило и веровало у ту будалаштину? Изузев, ако смо сви из ноћи у ноћ, као што су медији јављали, цептећи морали, да очекујемо „радосну“ вест.? Зашто нисмо обавештавани свакодневно, ако је то тако значајно и „спасавајуће“ било?
  Уз пуштање текста господина Живковића, изгледа да сте озбиљно „проценили“ да је то вест!

 8. Поштовани госодине Лазићу,

  извињавам се ако сте се нашли прозваним. Једноставно је дошло до грешке са моје стране јер нисам (иако вас пратим свакодневно) уочио да у оформљеним рубрикама: “вести над вестима“ или “стање туђих ствари“ иду друкчији текстови. Било би лепо, не ради мене који сад знам већ ради ново придошлих, да се постави у фусноти појашњење о рубрици.

  Свако добро

 9. @ Hiperborejac

  Поштовани,
  Ви сте свакако у праву да треба написати објашњење (назива) рубрика, ма колико је упитно да ли ће се то читати, и у плану је – али нажалост нисам стигао! 🙁

  срдачан поздрав,
  Александар Лазић

Оставите коментар