Александар Павић: Сретење у Северној Митровици

aleksandar-pavic-200Једино место у целој Србији на којем се на одговарајући и аутентичан начин славио Дан државности на Сретење 2015. била је препуна сала Техничке школе у Северној Митровици, током заседања Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

Полагање венаца на Карађорђевом гробу од стране председнице Народне скупштине, или на гробу Незнаном јунаку од стране председника Србије, полагање венца на споменику Димитрију Давидовићу од стране премијера Србије, пре него што је радосно одјурио за Загреб, да се придружи Томпсону на инаугурацији хрватске предсједнице? Само празни церемонијали, без икаквог садржаја. Празни гестови празних људи, који су изговорили много празних, често бесмислених речи, на местима где никако нису припадали или чак смели да буду.

sretenje-km-2У Северној Митровици – наравно, не тамо где је наступао Марко Ђурић, већ на седници Скупштине АП КиМ – говорило се о одбрани Устава и о кривичним пријавама које треба да се поднесу против оних који су потписали тзв. Бриселски споразум и недавни „споразум о правосуђу“, којим би да укину судски систем Србије на северу КиМ. То јест против истих оних који су, пред националним гледалиштем, полагали венце на гробовима или споменицима оних којима нису ни у назнакама дорасли. Напротив, чији рад и наслеђе управо ових дана слугерањски, за рачун туђих интереса а сопственог властољубља руше.

Венце су полагали Николић, Гојковићева и Вучић као на сахрани, јер они данас и наступају као гробари српске државности. Док наводно славе српску државност, бестидно руше њен Устав, изручују своје сународнике на КиМ терористима и сецесионистима.

Лепо је било бити међу својима на Косову и Метохији на Сретење. Међу онима који, иако тренутно малобројни и надјачани, не одступају од борбе за правду, истину и Србију. То и јесте смисао слављења Сретења као дана државности и устанка за слободу, зар не? На делима, не на празним речима. И то не само на тај дан.

(Фонд стратешке културе, 16. 2. 2015)

Закључци шесте седнице Скупштине АП Косова и Метохије

sretenje-km

Обележавајући Дан државности Р. Србије, посланици Скупштине АП КиМ, српски народ на КиМ и остали неалбански живаљ, потврђујући принципијалност и истрајност у одбрани КиМ у саставу Р. Србије, на свечаној седници одржаној 15.02.2015. доносе следеће:

З А К Љ У Ч К Е

 1. Позивајући се на Закључак Уставног суда Р. Србије (објављен у службеном гласнику Р. Србије број 13/2015.), којим се прогласио ненадлежним за оцену уставности и законитости Бриселског споразума, уз образложење да представља политички а не правни акт, те стога као такав нема никакво правно дејство на територији Р. Србије, посланици САП КиМ исти одбацују као необавезујући и од надлежних органа Р.Србије захтевају да се одлучно супротставе и не учествују у имплементацији Бриселског споразума, који представља озбиљну претњу територијалном интегритету и очувању Србије и њене државности на територији АП КиМ.
 2. Постигнутим споразумом о правосуђу између председника Владе Р. Србије и председника владе тзв. Р. Косово, на противуставан начин је још једна институција Р. Србије замењена институцијом тзв. Р. Косова и успостављен јединствени правни систем непризнате државе Косова на целој територији КиМ, испунивши на тај начин и трећи општи услов независности.
 3. Игноришући основна начела Устава Р. Србије, важеће законске прописе и Резолуцију 1244 СБ УН, којом је загарантован суверенитет и територијални интегритет Р. Србије, постојећа власт Србије постигнуте споразуме о предаји КиМ, покушава да прикаже као велики успех, обмањујући сопствени народ да је реч о привременим односно покрајинским косовским институцијама. У ствари реч је о насилном успостављању власти независне државе Косова мимо слободно изражене воље грађана на Референдуму 2012.
 4. У овом тешком историјском тренутку када се институције Р. Србије замењују институцијама тзв. Р. Косова, као продукт постигнутог Бриселског споразума, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа, па сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да улије веру не само овдашњем народу да остане и опстане, већ и прогнаним да се врате.
 5. Позивамо стручну и ширу јавност да се придруже српском народу Косова и Метохије у одбрани уставно правног поретка Р. Србије, а тзв. посланике, одборнике, министре и градоначелнике који су изабрани по законима непризнате државе Косово да се одрекну привилегија које им пружају два правна система (Србије и Косова), поднесу неопозиве оставке и напусте тзв. институције Косова, а судије и тужиоце да не подлегну притисцима и политичким преварама и сачувају судску власт Р. Србије на КиМ.
 6. Од председнице Народне Скупштине Р. Србије захтевамо да распише локалне изборе за четири општине на северу КиМ у којима функционишу привремени органи мимо свих законских прописа.
 7. Још једном изражавамо нашу приврженост Уставу и Законима Р. Србије и Резолуцији 1244 СБ УН и не признајемо никакве друге законе и прописе који су резултат Бриселског споразума и који су изван уставно правног поретка Р. Србије.
 8. Потписивањем Бриселског споразума 2013. и споразума о правосуђу 2015. године Ивица Дачић и Александар Вучић као Председници Владе Р. Србије, прекршили су Устав и законе Р. Србије, чиме су се стекли услови за покретање иницијативе о прикупљању потписа за подношење кривичних пријава.

У Косовској Митровици,

Председник Скупштине: Славко Стевановић

(КМ Новине, 15. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3s4Categories: Преносимо

1 reply

 1. Хвала г. Павићу. Ово је други позив патријарху да сједиште своје дјелатности врати у Свету Пећку патријаршију. Као одговор на први позив имали смо схизофрену ситуацију у врху СПЦ: патријарх, предсједник Синода, се узда у г. Т. Николића, члан Синода м. Амфилохије прави прво доскочице, па потом протесте против Тачија, док у исто вријеме трећи члан Синода еп. Теодосије прави пријем за „премијера“ Мустафу и хвали његову „владу“ са све Тачијем. Црква се не држи сопствених посланица о Космету, док „умјерени албански аналитичари“ најављују изгон Срба као једино ријешење косовског питања, а „предсједница“ Јахјага брише српски предзнак православља на Косову.
  Хоће ли да буде времена за трећи позив?

Оставите коментар