Вејн Мадсен: Војводина, нова инстант-држава Брисела на Балкану

(Фонд стратешке културе, 15. 2. 2015)

vejn-madsenАко буде по жељама Европске уније и НАТО, обоје са седиштем у Бриселу, српска покрајина Војводина постаће следећа инстант-држава на Балкану. Тиме би се придружила Косову, које су ЕУ и НАТО претходно отели од Србије и претворили у етничку албанску државу под управом терористичке ОВК.

Након што је Косово отето трупама НАТО и махинацијама ЕУ, Србија се сада суочава са могућим губитком плодне подунавске покрајине Војводине, ако Брисел опет крене да мења границе. Ако је судити по недавним коментарима бившег помоћника генсека НАТО „за јавну дипломатију” и новоизабраног председника Хрватске, Колинде Грабар Китаровић, Хрватска ће ускоро послужити као одскочна даска за планове НАТО да Војводину отме од Србије и прогласи мултиетничком и мултијезичком независном „домовином” Мађара, Рома, Словака, Хрвата, Румуна – и новопридошлих албанских избеглица које ЕУ довози аутобусима из јужних делова некадашње Југославије.

Војводину медији и невладине организације које финансира Сорос већ називају „Мађарско Косово”, иако Срби чине 66 одсто становништва покрајине. Са 25 етничких група, Војводина је једна од најхетерогенијих регија у Европи. За ратне планере НАТО и Соросове демографске инжињере, то представља плодно тло за етничке сукобе и даљу „балканизацију” Балкана.

Мађари чине само 13 одсто становништва, Хрвати 2,7 одсто, а Словаци 2,6 одсто. Сорос и неоконзервативни медијски манипулатори такође спомињу Војводину као домовину Рома („Цигана”), којих је само 2,1 одсто. Аспирације румунских иредентиста према Војводини су смешне када се узме у обзир да Румуни чине само 1,3 одсто становништва, док је Русина и Буњеваца (које својатају Хрвати) још мање.

После тријумфа над тренутним председником Јосиповићем, сумњивом – рекло би се чак и соросовском – маргином од један одсто, Грабар Китаровић није губила време, већ је Србији бацила рукавицу већ у победничком говору. Изјавила је да ће се борити за аутономију Хрвата у Војводини, што у преводу значи подршку сепаратизму покрајине од Србије. Грабар Китаровић такође је најавила обнову присних односа Хрватске са Немачком, што никога није изненадило с обзиром на историјске везе њене странке, Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) са усташама – хрватским нацистима који су за време Трећег рајха владали сателитском хрватском државом. Иредентизам Грабар Китаровићеве према Хрватима у Војводини, посебно у Срему где су већина (sic) и Херцеговини у данашњој БиХ, одраз је „нео-усташтва” у данашњој Хрватској.

Грабар Китаровић је негативно реаговала на недавну пресуду Међународног суда правде у Хагу, који је одбацио хрватску тужбу против Србије за геноцид у рату 1991-95, између Хрватске и остатка Југославије под српском доминацијом. МСП је такође одбацио српску противтужбу, произашлу из злочина хрватске војске и америчких плаћеника у операцији „Олуја”. Блицкриг хрватских снага и њихових америчких саветника против Републике Српске Крајине имао је за циљ етничко чишћење Срба из источних делова Хрватске.

Саветник Грабар Китаровић и шеф прелазног председничког кабинета је документариста Јадранка Јурешко Керо[1], иначе још један амерички трансплантат. Њена подршка Израелу и ционистичким циљевима иде у прилог теорији о блиским везама неонациста и циониста. Ако ХДЗ победи на следећим парламентарним изборима, Грабар Китаровић је наговестила да ће Јурешко Керо именовати за премијера, чиме би Хрватска добила женски двојац на власти. Док је била амбасадор у САД, Грабар Китаровић је помогла да се склопе уносни трговачки споразуми између САД и великог прехрамбеног комбината Подравка о увозу говеђег гулаша и пилећих паштета. Подравкино представништво у САД, као случајно, води Домагој Керо, бивши генерални конзул Хрватске у Њујорку и муж Јадранке Јурешко. Јадранка и Домагој од 1999. живе на имућној Источној Страни града Њујорка.

fsk-1622015

Грабар Китаровић и њени неоконзервативни савезници сада форсирају причу која се ових дана чује по Војводини, да то није историјски српска земља него део Аустро-Угарске империје до краја Првог светског рата. У имитацији догађаја у Украјини после неонацистичко-ционистичког пуча против демократски изабране власти председника Јануковича, српски језик и ћирилично писмо у Војводини потискују не-Срби, који би да Војводину представе као мађарско-немачку земљу где се користи само латиница. Војвођански сепаратисти у томе имају подршку мађарског премијера, националисте Виктора Орбана, као и новоизабраног председника Румуније, етничког Немца Клауса Јоханиса.

Показатељи да је Војводина следећа мета савеза неоконзервативаца и Сороса су јасни. Европска унија Албанце са Косова, Македоније и Црне Горе превози у Војводину. По доласку у Нови Сад, највећи град у покрајини, агенти ЕУ дају Албанцима 35 евра за такси и инструкције да се разиђу по покрајини и пријаве стално боравиште. На последњем попису становништва, у Војводини је било 3.360 муслимана. Масовни прилив муслиманских Албанаца из других делова бивше Југославије јасан је сигнал да ЕУ скупља пруће за потпалу пожара побуне, као на Косову.

Све соросовске и неоконзервативне квази-конструкције пуном паром раде у Војводини, од Фонда отворено друштво до Националне задужбине за демократију (НЕД). Председавајући покрајинске владе, Бојан Пајтић, течно говори енглески и мађарски и присан је са невладничким оперативцима у покрајини, које финансирају што Сорос што ЦИА. Они, пак, блиско сарађују са шефицом америчке дипломатије за Европу, Викторијом Нуланд – која је у Хрватској помогла победу Грабар Китаровић, а у Војводини помаже организацију сепаратиста уз помоћ новопристиглих професионалних провокатора из Румуније, Мађарске, Албаније и ромске популације.

Ако је судити по догађајима у Украјини, Нуланд и њени неоконзервативци за Војводину планирају етничко чишћење Срба и стварање пријатељског режима за западне нафтне и гасне компаније, које су бациле око на налазишта у Банату.

Исто као што је Косово одсечено од Србије како би се направио трансбалкански цевовод а САД добиле трајну базу на Балкану – камп Бондстил – независна Војводина би обезбедила НАТО извор нафте и гаса у Банату као и плодну подунавску равницу за производњу генетски модификоване хране. Западни војно-индустријски комплекс, дакле, о Војводини размишља као о још једној Украјини: територији за Монсантову агро-експлоатацију и земљотресно вађење нафте и гаса.

У Војводини је на делу демографски инжењеринг – организовани покушај да се српско становништво сведе на маргину, како би на крају поделило судбину Срба у општинама Зубин Поток, Звечан, Косовска Митровица и Лепосавић када је ЕУ прогласила Косово независном албанском државом.

Интервенција НАТО и других западних провокатора данас је на насловне странице светских медија довела имена украјинских градова Лугањск, Доњецк и Мариупољ. Ако буде како прижељкују Грабар Китаровић, Јурешко Керо и Нуланд, сутра ће се јављати о борбама у Новом Саду, Сремској Митровици, Кањижи и Суботици.

Вејн Мадсен (Wayne Madsen) је истраживачки новинар и колумниста, специјализован за безбедносна питања. Живи у Вашингтону

Са енглеског посрбио: Небојша Малић

___________________________________

[1] „Јутарњи лист” (август 2014) наводи да је Јурешко Керо дописник „Вечерњег листа” од 2001, те да је 2012. снимила документарни филм „Удружена неправда” о хашком суђењу генералима Готовини и Маркачу (који су новембра те године ослобођени), а 2006. је била приређивач биографије Анкице Туђман „Мој живот с Францеком”.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3qVCategories: Посрбљено

3 replies

 1. Занимљив текст, мада није добро што има доста хипербола – што и није тако чудно ако се погледа Медсенова врло живописна биографија (http://en.wikipedia.org/wiki/Wayne_Madsen). Код овог, иначе доброг посрбљавања ипак имам пар примедби (прво наводим оригинал):
  1. „…Like Ukraine, Vojvodina is being targeted by the Western military-commercial complex for hydrocarbon fracking and Monsanto agri-exploitation“.
  Г-дин Малић: “Западни војно-индустријски комплекс, дакле, о Војводини размишља као о још једној Украјини: територији за Монсантову агро-експлоатацију и земљотресно вађење нафте и гаса“.
  Мислим да логички није добро говорити о “земљотресном вађењу“, када се говори о експлоатицији нафте и гаса из шкриљаца путем хидрауличног разбијања (fracking) – упркос томе што не постоји адекватан српски израз –јер то је ипак онда мешање узрока и (могуће) последице.
  2. “…If neocon she-devils like Grabar-Kitarovic, Juresko Kero, and Nuland have their way, tomorrow’s blood bath stories will be datelined Novi Sad, Sremska Mitrovica, Kanjiza, and Subotica, cities that sit astride ethnic fault lines in Vojvodina…”
  Г-дин Малић “…Ако буде како прижељкују Грабар Китаровић, Јурешко Керо и Нуланд, сутра ће се јављати о борбама у Новом Саду, Сремској Митровици, Кањижи и Суботици…”.
  Медсен је немилосрдан у оригиналу, када помиње Грабар-Китаровићку, Јурешко-Керо и Ниландову: он их назива “ neocon she-devils“ – неоконзервативним женским ђаволима (евентуално : аспидама). Г-дин Малић им пружа непотребну џентлменску заштиту од тих епитета.
  Осим тога, “blood bath stories“ нису јављање о борбама – него дословно: (извештаји) о крвопролићима, а Медсен у свом тексту не помиње само по имену као такве Нови Сад, Сремску Митровицу, Кањижу и Суботицу , него их и лоцира као градове који “узјахују етничке линије расцепа у Војводини“ (cities that sit astride ethnic fault lines in Vojvodina).

  .

 2. Што је баби мило, то јој се снило!

Оставите коментар