Јелена Стевановић: Лаж у новинарству и политици или Случај Брајана Вилијамса

ТВ звезда Брајан Вилијамс на стубу је срама због измишљеног херојства у рату какво се политичарима попут Хилари Клинтон углавном опрашта

Брајан Вилијамс је једно од најпрепознатљивијих лица америчке телевизије као што је Хилари Клинтон једно од најпознатијих имена америчке политике. Осим славе, спаја их и то што су обоје измислили да су били у опасним ратним ситуацијама. Овде престају сличности јер, како случај показује, лаж се у новинарству далеко скупље плаћа него у политици: Вилијамс је на рубу пропасти каријере, а Клинтонова пред кандидатуром за председницу САД.

Брајан Вилијамс водио је најгледаније вечерње вести у САД (Фото: Бета)

Брајан Вилијамс водио је најгледаније вечерње вести у САД (Фото: Бета)

Репортер ТВ мреже Ен-Би-Си признао је прошле недеље, како су известили амерички медији, да није тачно да је током инвазије на Ирак био у хеликоптеру који је погодила непријатељска граната, што је тврдио већ неко време, а последњи пут крајем јануара. Вилијамс се хвалио да се током извештавања из рата 2003. обрео у погођеном авиону који је због тога био принуђен да слети.

Међутим, један од војника који је учествовао у тој акцији написао је на „Фејсбуку” да се не сећа да је водитељ био са њим. Војни часопис „Старс енд страјпс” потом је објавио да је презентер и уредник вечерњих вести Ен-Би-Сија заиста био „прикључен” трупама, али у другој, неоштећеној летелици која је после сат времена стигла до оне прве, оборене.

Вилијамс је тада као ратни репортер тачно известио о том инциденту. Међутим, пре неколико година је почео изврће чињенице и себе ставља у епицентар догађаја. Прошле је седмице био сатеран у ћошак и приморан да се у програму извини због „грешке”, то јест што је, како је истакао, помешао догађаје.

Шта му је требало да се јуначи и преувеличава опасност задатка на којем се нашао, није сасвим јасно, будући да је звезда и водитељ најпопуларнијих вечерњих вести са 9,3 милиона гледалаца. Аудиторијум конкурентског Еј-Би-Сија је 8,7 милиона. Опијен славом и жељом за још већом популарношћу или и иначе склон „филовању” биографије, тек Вилијамс је морао да се на неко време повуче. Његова кућа је саопштила да против њега покреће истрагу, при чему ће испитати и како је покривао ураган „Катрина” 2005, када је тврдио да је гледао како један човек извршава самоубиство.

Вилијамсове маште присетио се ових дана и новинар „Њујорк тајмса” Дејвид Кар, који је такође пратио природну катастрофу у Њу Орлеансу. Кар пише да су колеге и тада превртале очима када су слушале Вилијамсове извештаје о лешевима који плутају испред хотела, али да му професија тада није судила.

Но, сада су ствари другачије јер су укључиле војску, при чему се „рат и његове опасности сматрају светим и са њима нема играња”. Исти дневник оцењује да се публика неће задовољити млаким и нејасним извињењем, већ отвореним признањем и кајањем Вилијамса.

Војник који је стварно био у погођеном хеликоптеру пише: „Сви лажу. Свако од нас. Није реч о томе да ли лажеш. Реч је о томе како се носиш с тим када си ухваћен. Захвалан сам што си се повукао на неколико вечери, господине Вилијамс. Да ли сада можеш да признаш да ниси помешао (догађаје) и понудиш право извињење? Можда ћу те чак частити и пивом.”

Вилијамс је у децембру потписао нови петогодишњи уговор са Ен-Би-Сијем. Плата му је десет милиона долара годишње. Тим је невероватније што је лажно сведочио о детаљима који лако могу да се провере. Међутим, како открива лист са Менхетна, ТВ мрежа је још прошле године примила дојаву да њена звезда кити си-ви, претварајући се да је Хемингвеј у Шпанском грађанском рату. Новинарство се заснива на кредибилитету, па неће бити чудо ако Вилијамс изгуби посао. Ен-Би-Си би могао да га са привременог одмора пошаље на трајни ако процени да му гледаоци више неће веровати. Коначно, како ће он пропитивати политичаре о њиховим лажима ако је и сам ухваћен у својима?

Иако би и политика морала да се заснива на веродостојним изјавама, неистине се политичарима лакше опраштају. Зар то не показује пример Хилари Клинтон? Борећи се против Барака Обаме за демократску номинацију на председничким изборима 2008, она је измислила како је у Тузли за време рата бежала пред „снајперском паљбом”. Дуго нико није реаговао на овај непостојећи догађај све док комичар Синбад, који је тадашњу прву даму пратио на том путовању, није за „Вашингтон пост” казао да је највећа брига америчке свите, у којој је била и Хиларина кћерка Челси, била где ће ручати. Онда су и остали медији јављали да је Клинтонова отишла у БиХ после рата и да је тамо дочекана с цвећем. Бивша сенаторка правдала се умором у кампањи, али је морала да призна да никаквог „фијука метака” није било. То јој није сметало да већ следеће године постане државна секретарка, као што ни њеног супруга Била Клинтона није омело да остане у Белој кући након што је изјавио: „Нисам имао секс са том женом, госпођицом Моником Левински.”

Кажу да се у „магли рата” људима помути сећање, па учесници често искривљују чињенице, преписујући себи све веће заслуге како време одмиче. У дебату поводом ТВ звезде укључили су се професори новинарства, који случај тумаче са становишта етике, и научници из области неурологије, који објашњавају непоузданост меморије. Да ли је стварно могуће да погрешно поверујете да сте били у авиону који пада или у бегу од снајпера? Одговор вероватно зависи од тога ко сте.

На Вилијамсову жалост, он је новинар, а не политичар.

——————————————————

Париз и Лондон против Фокс њуза

Због извештаја о томе да у француској престоници постоје делови насељени муслиманима у које нико други не сме да уђе, градоначелница Париза је најавила да ће тужити америчку ТВ мрежу Фокс њуз. Ан Идалго је најавила случај на суду због увреде угледа и части Париза и Парижана. Истовремено, шеф Дауниг стрита Дејвид Камерон је за аналитичара исте телевизије казао да је „потпуни идиот” зато што је за британски град Бирмингем оценио да је муслимански град и „забрањена зона” за немуслимане.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 11. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ovCategories: Преносимо

Оставите коментар