Маргарет Кимберли: Поводом убиства најсмртоноснијег америчког снајперисте

Кроз уверења Криса Кајла одзвањају расизам и империјална сновиђења неопходна за опстајање америчког милитаризма

(Black Agenda Report, 2. 6. 2013)

Америка, и сама настала на геноциду, па и на увек изнова обнављаним крвопролићима у низу, масовно убијање данас доживљава као врхунски квалитет, као врлину. Крис Кајл (Chris Kyle) одговара на „зов трубе у бој за белачку супремацију, остварење од Бога одређене судбине (manifest destiny[1]) и империјалне опсене (imperial delusion)”. Сад када је он мртав, свет је постао боље место.

kk-sb

Један од начина на који се људи од вајкада боре са самим постојањем зла јесте нада да ће сваки злотвор, макaр на крају, добити оно што буде заслужио. Баш такву наду изражавају изреке попут „доћи ће маца на мала вратанца” (what goes around comes around) или „свако жање оно што посеје” (you reap what you sow), или „ко се мача лаћа, од мача ће и погинути”, и сличне.

Упркос свим таквим неоствареним надањима (wishful thinking), ретко се догоди да божанска правда bude уприличена на тако комплетан начин како је то било у случају покојног Криса Кајла. Кајл је био члан Морнаричких фока (Navy SEALs – The US Navy’s Sea, Air, Land Teams), служио као снајпериста у Ираку, тамо одслужио укупно пет смена и по властитим проценама убио је 150 људи. Ове недеље је и сам Кајл од метка погинуо, а да пародија буде већa, код куће и под руком једног другог америчког ветерана.

Зато што је побио толике људе требало је да Кајл свој живот проживи у срамоти и кајању, а сасвим супротно од тога – одликован је низом високих војних одликовања, па је чак постао и славна личност (celebrity), те је тако награђен за дела за која је требало да му се суди као злочинцу. Кајл је чак написао и књигу која је убрзо посталa бестселер – „Амерички снајпер: Аутобиографија најсмртоноснијег стрелца снајперисте у историји војске Америке” (American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in American Military History). Добио је такође и водећу улогу у једном од ријалитија телевизије NBC, „Звезде заслужују ленту” (Stars Earn Stripes), бесрамном хвалоспеву милитаризма и империје. Заједно са још једним ветераном погинуо је у несрећном и неспретном покушају да помогну пријатељу маринцу у покушају да се ослободи поремећаја услед пост-трауматског стреса (ПТСП-а). Колико год као убица Кајл био добар, ипак није био дорастао за задатак професионалног третмана обoлелих од поремећаја менталних стања. Намеравали су да стрељану употребe као средство за излечење трећег друга, такође ветерана, који је доживљавао проблеме око повратка цивилном начину живљења. Рецимо само да им то није пошло за руком и да се по њих двојицу то није ни најмање срећно завршило.

Влада Сједињених Америчких Држава је починила ужасан злочин када је пре десетак година извршила инвазију на Ирак. Процене броја том приликом убијених Ирачана се крећу од 150.000 па све до преко милион. Као и свим другим људским бићима током писане историје човечанства, ни Ирачанима се окупација није ни најмање допала, па су на њу узвратили како су могли и свимe чиме су могли. Могу њих медији називати терористима или побуњеницима, али Ирачани су имали сва права да бране себе и своју земљу, онако како би то и свако други на свету учинио, а Кајл никаквог права није имао да убије било кога од њих.

Очигледно је да ово није био и његов начин размишљања. Био је убеђен да је на то имао право, да је било сасвим морално убити толики број људи колико их је он побио, па је тиме и сам изгубио право да настави даље да живи.

„Сматрао сам да су људи које сам побио били дивљаци, због насиља које су починили против америчких војника, због одсецања глава, силовања невиних сељана. Они су живели на начин да су уливали страх у срца других људи, а цивилизовани се људи на такав начин не понашају. Нисам толико желео баш да их убијем, колико сам хтео да сваки војник који се обрео доле, без обзира да ли је био Американац или неко од наших савезника, успе да се на крају врати кући – убијао сам зато да заштитим своје другове, Американце. За то је потребно да и сами уђете у такав менталитет, па да о њима више не мислите као о људским бићима.“

Да о њима више не мислите као о људским бићима – управо је то онај дуговечни „зов војничке трубе у бој за белачку супремацију, остварење од бога одређене судбине и империјалне опсене”. Америка је одавно пригрлила непорециво нецивилизоване начине понашања и властиту моралну супериорност, чак и онда када то очигледно није истина.

Амерички војници су криви за силовања, како почињена од стране својих другара-војника тако и од ирачких затвореника, а такође и других цивила. Што се одсецања главе тиче, људима главу може да откине и бомба, али и метак из снајпера. На сваку наводну оптужбу коју је Кајл упутио Ирачанима, иста таква може се упутити и на америчку адресу. Тиме и сама цивилизација дефинитивно „лежи у оку посматрача“.

Људи који ратове планирају нису они који у њима трпе. Џорџ Буш Mлађи и Тони Блер су успели милионе долара да зараде само држањем говора пред управама бројних корпорација, а Блер је чак био довољно дрзак да сам себе представља и као неку врсту религиозног лидера. Жртве међу Ирачанима и обогаљени или убијени војници, као и они који и даље пате од ПТСП-а су ти који су платили и још увек плаћају цену за недела почињена на највишим нивоима власти.

Иза Кајла су остали супруга и мала деца која за њим, без икакве сумње, искрено жале и тугују, али неко је остао и иза сваке од његових 150 жртава. Свакo од њих је за собом оставио уцвељену породицу, децу без оца или без мајке, или без дома, а због „цивилизованих“ Сједињених Америчких Држава. За сваког од тих људи је трагично што су морали толико да пропате, но све док и на њих не почнемо да гледамо као на цивилизована људска бића, америчком крвопролићу се неће моћи видети крај.

Постоји још једна популарна изрека која савршено описује смрт каква је задесила Криса Кајла.: „Дошао ђаво по своје” (The chickens come home to roost).

Колумна Маргарет Кимберли „Freedom Rиder” објављује се сваке недеље на Margaret Kimberley’s blog | Black Agenda Report, а често је преносе и на многим другим местима. Свој блог редовно одржава и на http://freedomrиder.blogspot.com. Г-ђа Кимберли живи у Њујорку

Са енглеског превео: Стеван Бабић

________________________________

[1] Manifest Destiny се своди на следеће: Моје је право да узмем што хоћу, кад хоћу, зато што ми Бог даје право на то.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3bzCategories: Посрбљено

27 replies

 1. У овој причи као и свим сличним, кључно је питање
  који Мој је овај п(л)аћеник тражио у Ираку??
  Тражио је ДОЛАРЕ и АВАНТУРУ !
  Ни у једној басни сличног садржаја, нема П од патриотизма и других глупости.
  У Америци патриотизам не постоји, постоји само количина долара.
  Зато су америчка војска и америчке војне проститутке, губитници у свим ратовима које су икад одпочели.

 2. Погрешно Ненаде!
  Тај крвник је тражио крв и славу, новац таквима ништа не значи.
  Добио је и једно и друго, јер је припадник геноцидне државе и друштва.
  Усташа Петар Брзица је у једном дану, такмичећи се са још неколико усташа, заклао у једном дану у Јасеновцу 1360 Срба. За то “величанствено“ дело је доби печено прасе, литар ракије и титулу КРАЉ СРБОКЛАЊА.
  Свако има своје великане којима се дичи и поноси.

 3. @ Василије50
  Нема потребе за претеривањем. Дан има 24 сата. Сат има 60 минута. Када се помножи добијамо 1440 минута. Потпуно је јасно, да је немогуће РУЧНО заклати 1360 људи. Потпуно је јасно, да се користите измишљеном цифром. Чему то? Како да се узму за озбиљно остали Ваши коментари?

 4. Masovna silovanja muškaraca u američkim oružanim snagama
  Američke oružane snage najveće pedersko udruženje na planeti

  Iako su žene najčešće žrtve silovanja, zlostavljani muškarci u vojsci su i dalje veliki problem u američkim oružanim snagama.

  Kada muškarac pristupi američkim oružanim snagama ima 10 puta veće šanse da bude silovan, a samo u 2012. godini je registrovano 14.200 prijava silovanih muškaraca.
  A kada silovani muškarci ne ućutkaju sami sebe, vojska to uradi za njih tako što im dijagnostikuje lažne poremećaje ličnosti i otpušta ih iz službe, dok njihovi napadači ostaju.
  Veliki problem predstavlja i pravosudni sistem u vojsci koji osudi samo sedam odsto napadača, zbog čega 81 odsto žrtava uopšte ne prijavi silovanje.

  Ako 81 odsto žrtava uopšte ne prijavi silovanje
  onda je broj silovanih muškaraca u maričkoj vojsci oko 115 do 120 hiljada.
  Ako znamo da je u američkim oružanim snagama
  aktivni vojni kadar: 1.430.000 lica
  dolazimo do zastrašujućeg podatka
  SVAKI DESETI VOJNIK AMERIČKE VOJSKE JE ŽRTVA SILOVANJA.

 5. слободан млинаревић
  ———-
  Tvoja teorija je šuplja priča, tipična za neobrazovanog i neinformisanog čoveka.
  Piskaranje neistina je sramno za odraslu osobu, ali ako imaš manje od 10 godina sve ti je oprošteno, ali u tom slučaju ne bi trebao da učestvuješ u diskusiji odraslih osoba.

  Dokaz na tri jezika:

  http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0

  http://de.wikipedia.org/wiki/Petar_Brzica

  http://en.wikipedia.org/wiki/Petar_Brzica

 6. слободан млинаревић

  “@ Василије50
  Нема потребе за претеривањем. Дан има 24 сата. Сат има 60 минута. Када се помножи добијамо 1440 минута. Потпуно је јасно, да је немогуће РУЧНО заклати 1360 људи. Потпуно је јасно, да се користите измишљеном цифром. Чему то? Како да се узму за озбиљно остали Ваши коментари?“
  ++++++++++

  Млинаревићу, јадо и бедо од човека!
  Како се сада не послужи Википедијом?
  А тамо лепо пише оно што сам ја знао као човек и као неко коме је стало да зна ко је чини геноцид над нашим народом за разлику од тебе који си овде обични мрсомуд, наводни паметњаковић, обичан слепац код очију и безмозговић код мозга који ти се сасушио у покушају да покажеш да га поседујеш у промилима.
  Да ли ти знаш слепче један да је тог дана и старац Вукашин из Клепаца који је проглашен за Свеца од стране СПЦ, заклан од стране усташа и да је тај усташа, који га је клао, полудео.
  Слепче, не изигравај више будалу на овом порталу, који те трпи без икаквог разлога, вероватно као порталску будалу, као некога који тупи около а када треба нема ни зрно знања о Србима, и то о врло блиској историји.
  Иди се обеси о први радијатор, да решиш беде овај портал.
  Да бар они који знају могу овде да полемишу.

 7. хахаха,

  ‘šuplja priča’ ‘јадо и бедо од човека’

  србски језик, чак писан и другим писмом, има толику моћ и тaко велики скуп речи, да је просто невероватно са коликом прецизношћу можемо описати наше мишљење.
  То говори колико је Србско Братство старо …

  Василије50:
  Погрешно Ненаде!
  “““““““““““““““““““““““““““““““““
  ево, уз кафу да одговорим здраворазумно.
  ‘Крв и Слава’ у овом случају, не могу бити мотив разумног бића већ само ДОЛАРИ и АВАНТУРА, јер војне проститутке раде само за новац.
  ‘Крв и Слава’ могу бити мотив родољуба и патриота који бране своју отаџбину и свете се непријатељу (за нанету штету).

  Уколико си желео да потреш или умањиш (а мислим да ниси) злочин ‘англо крвничких проститута’ описујући ‘гинисовог рекордера у брзом клању’, то могу једино протумачити као ‘скретање потока на туђу воденицу’.

  Мислим да је сваком писменом данас јасно која је најгеноциднија нација на планети. Међутим, слично као са историјом и ако Америка јесте тренутни највећи геноцидни национ, Хрватска има најдужу традицију и Гинисове рекорде !
  Први логор за децу, највећи, нај масовнији покољи, нај масовнија самосвесна регрутација свештеника римско-католичке цркве у кољаче у својој историји, најсвирепија убиства итд. итд. .. Списак је баш дугачак.

  Тако да у компарацији ‘Америка – Хрватска’, по појединачним, екстремним убијањима обичних људи, Америци припада титула ‘истиче се’.

  Када је већ проширена тема, додао бих у списак још једну државу у којој и Срби живе вековима, Украјина. Рапидно се пење ка врху најгеноциднијих држава света.
  Е сад, сасвим случајно сам повезао да је у свим тим геноцидним државама, примарна римско-католичка вероисповест. Можда је то сасвим случајно, ко ће га знати.

  Поздрав, Ненад

 8. слободан млинаревић … теби очито треба да се црта. Усташе нису јурили по логору да би клали . Него привезане су постројили па су ишли од жртве до штвер. Једним потезом закоље па се помери до следеће жртве тако да у једној минути може и заклати неколико . Не желим да лицитирам бројку јер за мене је то одвратно да лицитирам колико је могао да закоље тако постројене и везане логораше

 9. @Perun
  Ако неко знање црпи из Википедије, мора да има последично проблем са знањем.
  @ Василије50
  Хвала на комплиметима. Познато је, да када неко нема одговор, да, по правилу вређа.
  @[spira
  Који сте сви ви бедници, када се кријете иза псеудонима, а покушавате, да причате о озбиљним питањима и проблемима.

 10. Молим уредништво, да све коментаре на моју адресу НЕ цензурише. Радо ћу разговарати са свима који су толико острашћени, да губе везу са реалним животом, чињеницама, православљем иза кога се заклањају, а исто не познају. И што је најгоре од свега, ништа не разумеју.

 11. слободан млинаревић said:
  цццццццццџџџџџџџџџжжжжжжжжжчччч
  Који сте сви ви бедници ……
  ћћћћћћћћћћћћћђђђђђђђђђђђџџџџџџџџџ

  Хвала на комплиметима. Познато је, да када неко нема одговор, да, по правилу вређа.
  пошто немаш ни један валидан аргиумент, врати се у парцовску рупу из које си извирео.

 12. Молимо све коментаторе да се 1) врате теми и да се 2) међусовно не препуцавају, а још мање вређају.

  Коментари који не буду поштовали горње две тачке биће брисани.

 13. @Ненад
  Задовољство је моје! Где си се ти јавио, када те нисам спомињао?
  @Стање ствари
  Као што рекох, молим да им допустите пражњење. Није добро, да не искористе прилику, коју вероватно немају, па је траже у анонимности. Молим и контролу мога рачуна уз процену, да ли је то могуће.
  @Perun
  Спортски дух у мени преовлађује. Вазда сам спреман, да са сваким анонимусом, који још за псеудоним узима име неког бога, изађем на црту. Спреман сам, да ја као „neobrazovanog i neinformisanog čoveka.“, који ипак пише ћирилицом, упоредим дипломе, искуство и знање, са сваким анонимусом, који је замислио, да је бог.

 14. слободан млинаревић
  ———-
  Zamisli TU DIVNU TIŠINU koja bi nastala na plavoj PLANETI,
  kada bi osobe kao Ti pisale tj. govorile
  SAMO o ONOME što ZNAJU i RAZUMEJU.

 15. Стање ствари :

  Молимо све коментаторе да се 1) врате теми и да се 2) међусовно не препуцавају, а још мање вређају.

  Коментари који не буду поштовали горње две тачке биће брисани.

  ++++++++++++++++++++++++++

  Ко је било кога вређао?
  Овде горе је само речено оно што је истина а ви дајте именик оних којима не сме да се каже да су обичан пролаз за храну.
  Бар да знамо ко је овде привилегован?

 16. Василије, ово је генијално! Обичан пролаз за храну. Запамтићу, веома је сликовито. Значи има ОБИЧАН и НЕОБИЧАН пролаз за храну? Наслућујем, да себе трпаш у НЕОБИЧАН? Врло симпатично.

 17. Млинаревићу,
  Видиш како си се одмах пронашао.
  Добро је да си схватио сврху свог постојања на овом свету.
  Осврни се и погледај траг иза себе, чујеш се.

 18. Благо нашим непријатељима, не морају се превише трудити, кад ми имамо једни друге…

 19. U srBskom jeziku ne postoji imenica paRcov, niti glagol izvirEti!
  Zbog Krsne slave nekoliko dana ne bejah na Stanju, al’ vrativši mu se, danas se grdno iznenadih napadom čopora besnih pasa na g. Mlinarevića!?
  Na trenutak pomislih da su Stanje osvojili botovi sa Lukovićevog kanalizacionog kolektora!?
  Držite se Mlinareviću!
  Smejali ste mi se onomad, kad sam pomenuo viteške manire koje praktikujem u polemikama sa Ocem Zoranom!?
  Najteže je čoveku obraz sačuvati od sebe samoga!
  G. Laziću, je li ovo neka virusna infekcija potkačila i Stanje?
  Rednja je velika, pa k’o velim!?

 20. @ Miroslav Andjelković
  Слабо памтим, па се не сећам, чему сам се смејао? У сваком случају, лепо ми разговарамо и видимо, да сајт постаје све „популарнији“. Госпођа Лазић нас је упутила шта подразумева читање, али ови нови, са припремљеним реченицама и „мислима“, могу мало и да допринесу. Написах, да ми се допала мисао Василија. Када кликнемо на његову слику и Перунову, добијамо исти блог. Раде људи у пакету. Ни тамо о анонимусима нема ништа. Питам се, ко је уопште пацов? Ваљда пацови живе и раде у мраку? Кажу, да су пацови најзгоднији за експерименте. Можда су у току неки посебни. Ко зна?

 21. слободан млинаревић

  Млинаревићу, опет си показао фрапантно незнање што за тебе и није ништа ново, како знаш онолико колико си показао толико знаш и о блоговима.
  “Стање Ствари“ је постављено на Ворд Пресу а преко Граватара који подржава Ворд Прес могуће је поставити аватар који видиш на мојим коментарима као и на Перуновим. Граватар има неколико милиона аватара које су коментатори поставили и не дао ти Бог да се сви овде појаве.
  Можда би и ти могао да поставиш свој аватар на том “блогу“ да видимо колико си верзиран око тих ствари мада ја не верујем да си ти за то уопште способан.
  Следећи пут питај Лазића како ово овде функционише, немој више да се брукаш, превише је чак и од тебе.

 22. Miroslav Andjelković said:
  WWWWQQQQQQqqYYYYY

  нисам очекивао да ћеш измилЕти и писокорно мене на латинском исправљати,
  ако већ нећеш где сам госин Млинаревића послао, врати се барем у осмољетку на дошколаВање.

  ђђђчччччччччччђђђ
  Млинаревић је свесно започо минирање и скретање са теме, ем неважним детаљима ем неистиним математичким рачуном, којим је предпостављам,желео да умањи злочин и иритира остале учеснике дискусије.

  Поздрав, Ненад

 23. Tačno tako,
  svojim nesuvislim komentarom je pokušao da provocira.
  Provokatori

 24. @Nenad
  U srBskom jeziku ne postoji imenica doškolAvanje, već doškolOvanje i doškolOVAvanje!
  Glagol izmilEti je legitiman, dok, kao što rekoh, glagol izvirEti ne postoji!
  No, pre nego što ste izmilEli, morali ste prvo izvrIti, ma iz kakve rupe izišli!l
  OsmoLJetka Vam je tek „biser“!?
  Koliko ste „pismeni“, reklo bi se da ste kroz Osnovnu školu prošli „k’o pas kroz rosu“!
  Za prilošku odredbu za način: PISOKORNO, nikada do sada nisam čuo!
  Objasnite mi, molim Vas, čiji je to lokalizam?
  I najzad: gajevica je skup slovnih simbola za hrvatski jezik (koju nevoljno koristim za srBski samo u krajnjoj nuždi), dok je latinski, jezik drevnih Rimljana!

 25. Miroslav Andjelković

  Можда би било упутно да Ваше следеће предавање одржите на ћирилици као неко ко познаке срБски језик.
  Уколико не пишете ћирилицом покушајте да се послужите Пресловаром.
  То вам је позната екстензија коју можете пронаћи на Фајерфоксу.

 26. Василије50
  ——————-
  Prijatelju,
  po mom skromnom mišljenju trebao si tog lokalnog matadora Mlinara da ostaviš u uverenju da su naši nalozi sa nekakvog BLOGA.
  Nije humano narcisoidne osobe javno deklarisati kao neznalice,
  to je težak udarac za iskompleksirane Narcise.
  Pokušaće po svaku cenu da povrati ugled sveznalice,
  samo se bojim da to neće biti u stanju,
  jer je ovo iznad njegovih skromnih intelektualnih mogućnosti.

  Sve najbolje na mnogaja ljeta

 27. помен рима ми све каза, ИЗВИНИ ал ти нећу објаснити ништа, питај жупног букадумача или гуглај :

  п.с. у Србији се гајевица пише гејевица, ето научио сам те још једну србску реч коју нећеш наћи ни у једном уџбењак-у !

Оставите коментар