Владимир Путин: Запад уместо Берлинског зида одавно подиже нови зид

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да Запад уместо Берлинског зида одавно подиже нови зид. „Рекли сте да ћемо сада видети како се дижу нови зидови. Ми то не видимо тек сада. Зар после рушења Берлинског зида нама нису говорили о ширењу НАТО-а на Исток? Зар то није зид? То је виртуелни зид, али он се подиже“, истакао је Путин. „А наоружање на нашим границама? Зар и то није зид? Нико се није зауставио. То је главни проблем у нашим односима.“

Фото: АП

Извор: Политика/АП

Председник Русије је истакао да су партнери Русије одлучили да дижу зидове иако Москва покушава да ради без линија подела. „Наши партнери су одлучили да су они победници, империја, а да су сви остали вазали и да их треба непрекидно притискати“, изјавио је председник Русије на великој годишњој прес-конференцији.

Велика годишња прес-конференција председника РФ Владимира Путина одржава се десети пут. Конференцији присуствује око 1200 новинара и око 150 ТВ компанија. Заступљени су сви региони РФ, руски новинари и новинари из иностранства.

Путин: Санкције нису уведене због Крима

Санкције против Русије нису уведене због Крима, него због „наше природне жеље да се одржимо као нација, као цивилизација и као држава“, изјавио је Владимир Путин на великој годишњој прес-конференцији.

„Не, то није казна због Крима, то је казна због наше природне жеље да се одржимо као нација, као цивилизација, као држава“, изјавио је Путин, одговарајући на питање да ли је ситуација у коју је дошла руска економија „казна због Крима“.

Путин је изјавио да је садашња ситуација изазвана пре свега спољним факторима и најавио да се излаз из ове ситуације и раст руске привреде може очекивати, при најнеповољнијем стицају околности, за две године.

Путин је изјавио да ће буџетски суфицит РФ за 2014. износити 0,2%.

Путин: Руска елита су радници

Председник Русије Владимир Путин сматра да руску елиту чине обични радници. Он је то изјавио на годишњој конференцији за новинаре у Москви.

„Постоји елитно вино, елитне бање… нема елитних људи“, изјавио је председник РФ и додао: „Знате ли ко је руска елита? То су радници.“

Путин је истакао да сматра да је подела на „елиту“ и „не-елиту“ неоснована. „Постоје богати и сиромашни људи, здрави и болесни… Али они су сви једнаки пред земљом и пред законом“, истакао је шеф државе.

Путин: Немогуће је уништити тежњу словенских народа ка културном и духовном јединству

Председник Русије сматра да се тешко може говорити о оснивању неког савеза словенских народа, који би омогућио да оне на међународној сцени иступају јединствено, као што то чине западне земље.

„Словенске државе се налазе у тешкој економској ситуацији, што значи да су оне веома зависне, зависне од притисака“, истакао је председник Русије на великој годишњој конференцији за новинаре у Москви. „Спољноекономска ситуација утиче и на нас, али на те мале земље она утиче још много више, оне су веома зависне. Њихов суверенитет је на искушењу“, додао је председник Русије, а преноси агенција ТАСС.

„Али сам сигуран, ја то једноставно знам, да тежња унутар народа, ако не ка политичком, онда ка културом и духовном јединству, постоји и наставиће да постоји, њу је немогуће уништити“, изјавио је Путин.

Фото: RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Извор: Глас Русије – RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Путин: Људи срцем осећају да све радим у интересу Русије

Новинари су на прес-конференцији председнику РФ поставили питање да ли постоји опасност да се у Русији понове догађаји из Украјине. Владимир Путин је одговорио да у Русији не може доћи до преврата, јер људи „срцем осећају“ да власти РФ, а и он лично, раде све у интересу Русије, преноси „Росијска газета“.

Представник агенције Ројтерс је питао председника Русије: „Колико сте сигурни у своје окружење? Како процењујете ризик од ‘дворског’ преврата?“ Путин је одговорио са иронијом: „Смирите се, ми немамо дворце, и зато не може доћи до ‘дворског преврата’. Ми имамо званичну резиденцију – Кремљ. И он се добро чува.“ А затим је наставио озбиљно: „Али безбедност се не заснива не томе, него на подршци руског народа. На томе да људи срцем осећају да ми, а и ја лично, радимо све у заједничком интересу.“ Интересе руских грађана најбоље може да заштити снажна држава, сматра председник РФ.

Путин: Кијев у Донбасу спроводи казнену операцију

Владимир Путин је, одговарајући на питање новинара украјинске агенције УНИАН о војном присуству Русије у Донбасу, посебно истакао да они који „на зов срца“ испуњавају свој дуг у Новорусији нису најамници и да не добијају новац. У региону кијевске власти спроводе казнену операцију, изјавио је руски председник.

„Нису добровољци упутили своје јединице на Кијев. Напротив, Кијев је упутио своје јединице, тешку артиљерију и системе ‘Град’ против Донбаса“, констатовао је Путин, а преноси портал ukraina.ru. По мишљењу руског председника, део Украјине не прихвата фебруарски преврат у Кијеву. Најпре је за гушење протеста употребљена полиција, затим војска, а сада је почела економска блокада.

„Намера Украјине да сагради зид неће донети ништа добро… Надам се да ћемо током дијалога успети да политичким средствима решимо ситуацију“, изјавио је Путин. По његовом мишљењу, једини начин је дијалог, све док се поново не успостави јединствен политички простор.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 18. 12. 2014)

Драгана Трифковић: Сваки пут када је Русија економски напредовала, започињали су ратови

Питања која су данас била упућена председнику РФ, као и оне теме о којима је он о током редовне конференције за штампу говорио, разматрамо са аналитичарком Драганом Трифковић, директорком Центра за геостратешке студије из Београда. 

dragana-trifkovic

Драгана Трифковић

Председник РФ је изјавио да ће у најгорем случају, Русији бити неопходно две године како би изашла из кризе. Шта је, по вашем мишљењу неопходно урадити да би се то и догодило и шта може да засмета? Јер, како је додао председник, санкције против Кремља уопште нису уведене због Крима…

Решење је привредни развој Русије. Путин је доста радио на томе и протеклих 14 година је много урађено на плану економског развоја Русије. Али тешко је развијати земљу под санкцијама и пред опасношћу од сукоба, а такав постоји сукоб на границама Русије. Из историји знамо да сваки пут када је Русија економски напредовала, започињали су ратови јер Западу једноставно није у интересу јака и развијена Русија. Много зависи од тога какве ће бити даље мере Запада, у сваком случају и ми у Србији и остатак света видимо у Русији могућност да са својим партнерима из БРИКС направи нови економски систем који ће се ослањати на здраве основе и који ће бити алтернатива Западу, јер, заправо, економија је западу средство за агресију на друге стране. И мислим да, шта год Русија радила, Запад ће наћи разлог да уведе економске санкције. Ту је потребо разумети двоструке критеријуме које Запад примењује. Уколико вас неко нападне, природно и нормално је да се браните. Међутим, Запад у самој тој одбрани види разлог за критику.

Владимир Путин је изјавио да је Русија спремна да буде посредник у политичком дијалогу међу конфронтираним странама у Украјини. Колико је то реално у садашњим условима?

Русија је од самог почетка имала мировну улогу, она је покушавала да реши то питање дипломатски. Али када ви имате страну која не жели да решава питање политички, већ жели да направи рат, онда је то јако тешко договорити. Русија једноставно нема саговорника за мирно решење украјинске кризе. Највећа жртва у том рату је народ. Била сам у Луганској народној републици, имала сам прилику да попричам са људима. Њима није било јасно што се дешава. Од самог почетка велику улогу у овоме играју и медији који су под контролом и који већ годинама воде антируску политику. Али временом је њима све јасније што се дешава и кад обичан човек у ратним условима добије само хуманитарну помоћ од стране Русије, он схвата да украјинска власт уопште нема никакав интерес да заштити своје људе.

Председник Путин такође је дотакао и тему савеза словенских држава, који у овом тренутку готово да није могућ, пре свега из економских разлога…

Председник Путин је напоменуо да, што се тиче земаља југоисточне Европе, велико је питање њихов суверенитет и то што су оне, практично, економски зависне. Са моје тачке гледишта, то уопште није питање. Али за нас је битно да ли Русија може да понуди некакво решење за тај проблем.

Тимур Блохин

(Глас Русије, 18. 12. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 19. 12. 2014. у 0:15 – додат је видео запис целе конференције Владимира Путина, као и секција ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2UoCategories: Вести над вестима

Оставите коментар